21 Μαΐου 2016

Ο Πούτιν με τα... δώρα

Ο Πούτιν με τα... δώρα
Πολυάριθμοι Ρώσοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων αναμένεται να συνοδεύσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην επικείμενη επίσκεψή του στη χώρα μας, στις 28 Μαϊου. Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι που πραγματοποιεί ο Ρώσος
πρόεδρος εδώ και έξι μήνες σε χώρα της Ε.Ε. -και το μόνο προγραμματισμένο για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, το ταξίδι σηματοδοτεί μία προσπάθεια σύσφιξης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων σε μία λεπτή περίοδο στις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη, τόσο εξ αιτίας της Ουκρανίας όσο και του συριακού ζητήματος. Στη ρωσική αποστολή συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών εταιρειών, όπως ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, επιτελικοί αξιωματούχοι του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, επικεφαλής εταιρειών ηλεκτρισμού, αλλά και επιχειρηματίες από άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός, η γεωργία κ.λπ.

Η ενεργειακή «βαλίτσα» του Πούτιν - Τι μας φέρνει ο «τσάρος 

Η ενέργεια είναι από τους προνομιακούς τομείς για τους οποίους η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να ανακοινώσει μεγαλόπνοα σχέδια συνεργασίας, μεταξύ των οποίων ένας νέος αγωγός αερίου, η πρόθεση της Rosneft για συνεργασία με τα ΕΛΠΕ αλλά και της Gazprom με τη ΔΕΗ, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ, αναφέρουν έγκυρες πηγές. 



Η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά τα εγκαίνια εργασιών του διεθνούς αγωγού αερίου ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), ενός ανταγωνιστικού για τους Ρώσους έργου
Η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά τα εγκαίνια εργασιών του διεθνούς αγωγού αερίου ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), ενός ανταγωνιστικού για τους Ρώσους έργου, που στηρίζουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, καθώς μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών πάντως, τις οποίες επικαλείται ο έγκυρος ιστότοπος Euractiv, υποβαθμίζουν την επίσκεψη, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται πολλά πράγματα στην Ενέργεια από την επίσκεψη Πούτιν, «μία γενική συζήτηση για την ενέργεια θα γίνει αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» λένε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα αφορούν κυρίως στον τουρισμό. Κατά την τριήμερη παραμονή του ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί και το Αγιο Ορος, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 1.000 χρόνια της ρωσικής μονής. Το Αγιο Όρος σχεδιάζει να επισκεφθεί και ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος.



Ο νέος αγωγός

Ο νέος αγωγός, South Stream II είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, στον αγωγό ΤΑΡ. Πρόκειται για το πρότζεκτ, για το οποίο πριν από περίπου δύο μήνες, η ΔΕΠΑ, η Edison και η Gazprom υπέγραψαν στη Ρώμη, Μνημόνιο Κατανόησης. To σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα σε χώρα της Ευρώπης, η οποία δεν κατονομάζεται στο μνημόνιο και από εκεί στην Ελλάδα και την Ιταλία, με αναβίωση του παλαιού σχεδίου διασύνδεσης των δύο χωρών, τον υποθαλάσσιο αγωγό «Poseidon», των εταιρειών ΔΕΠΑ και Edison.

Το νέο έργο έρχεται σε αντικατάσταση του «South Stream Ι», ο οποίος ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. και του «Τurkish Stream», που μπήκε στο συρτάρι μετά το πάγωμα των σχέσεων Μόσχας- Αγκυρας εξ αιτίας των εξελίξεων στη Συρία.

Η αντίθεση Ευρωπαίων και Αμερικανών στον South Stream II είναι δεδομένη, όπως και στα δύο προηγούμενα έργα, με κοινό στόχο να μειώσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν τον South Stream II, σαν ένα ακόμα «χαρτί» της Μόσχας στο πόκερ των αγωγών, γιατί το συγκεκριμένο έργο έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από άλλο μεγάλο ρωσικά πρότζεκτ.

ΕΛΠΕ-Rosneft


Σχέδιο συνεργασίας που θα προβλέπει την προμήθεια των ΕΛΠΕ με πετρέλαιο από τη Rosneft με ανταλλαγή καυσίμων που θα παράγουν τα ελληνικά διυλιστήρια, στο μοντέλο της πρόσφατης ανάλογης συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την ιρανική ΝIOC αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη Πούτιν.
Εξάλλου η Gazprom έχει επαφές με τη ΔΕΗ για συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα σε μονάδες ηλεκτρισμού, ενώ διαβουλεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν με τη ΔΕΠΑ για καλύτερες τιμές προμήθειας του ρωσικού αερίου.

«Οι Ρώσοι δεν θα χάσουν...»

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις στην «Ημερησία» του ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικού συντονιστή για την Ενέργεια Αμος Χοχστάιν, ο οποίος φάνηκε να αντιμετωπίζει σαν «άσκηση επί χάρτου» τον νέο «Νότιο Διάδρομο» της Μόσχας. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι Ρώσοι. Δεν πρόκειται να χάσουν» δήλωσε χαμογελώντας. «Αυτό που μετρά είναι να υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμού, να λειτουργούν οι όροι της αγοράς και όχι κάποιος να επιβάλει τους δικούς του όρους. Η Ευρώπη θα έχει πάντα ανάγκη για αέριο, αλλά θα πρέπει η Ρωσία να το προμηθεύει σε καλές τιμές και με όρους ανταγωνισμού», είπε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΡ. 

«Θεωρώ ότι ο ΤΑP μαζί με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό ICGB και τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης δίνουν ευκαιρία στην Ελλάδα να μπορεί να προμηθευτεί αέριο από διάφορες πηγές προέλευσης, αμερικανικό, ισραηλινό, από την Κασπία και να αναδειχθεί σε κέντρο διαμετακόμισης αερίου για την περιοχή», είπε ο κ. Χόχστάιν, ο οποίος παραβρέθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του ΤΑΡ.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: