14 Δεκεμβρίου 2015

Θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας



Δεύτερο ναυτικό επεισόδιο, μέσα σε δύο ημέρες, ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία δημιουργεί επικίνδυνη ατμόσφαιρα με ανησυχητικές διαστάσεις.

Ρωσικό καταδρομικό που μεταφέρει πυραύλους και σκάφος της ρωσικής ακτοφυλακής παρενέβησαν και έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον εμπορικού σκάφους, με τουρκική σημαία, που παρενοχλούσε νηοπομπή με δύο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

«Η απόφαση της μεταφοράς των γεωτρύπανων με τις πλατφόρμες άντλησης σε νέα τοποθεσία, κοντά στην Κριμαία, προκλήθηκε από την περίπλοκη διεθνή κατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της Chernomorneftegaz, της κρατικής ρωσικής εταιρείας στην οποία ανήκουν οι πλατφόρμες.



Το νέο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στον απόηχο της «εκρηκτικής» ατμόσφαιρας στο Αιγαίο, με το ρωσικό καταδρομικό να εκδιώκει τουρκικό σκάφος στα ανοικτά της Λήμνου.

Το χθεσινό επεισόδιο, που αποτελεί νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, σημειωνόταν την ώρα που ο Ρώσος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν κατηγορούσε τόσο την Άγκυρα όσο και την Ουάσινγκτον ότι, παραβιάζοντας την υποχρέωσή τους, παρέλειψαν να πληροφορήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το λαθρεμπόριο με κλεμμένο πετρέλαιο από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, για να προσθέσει πως η υποχρέωση αυτή πηγάζει από την απόφαση #2199 του ΟΗΕ «που απαγορεύει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». 

Όπως είπε ο Τσούρκιν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti»: «Μόλις επέστρεψα από το
 Πεντάγωνο και δύο στρατηγοί πολλών αστέρων μάς περιέγραψαν τη δράση του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών εκεί πέρα. Τους υπέβαλα την απλή ερώτηση: "Πετάτε στην περιοχή εκείνη πλέον του έτους. Τους τελευταίους δύο μήνες παρουσιάσατε φωτογραφίες που δείχνουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω των τουρκικών συνόρων. Αφού τα γνωρίζατε γιατί δεν ενημερώσατε το Συμβούλιο Ασφαλείας;"».

Η μόνη σχετική δήλωση που έχει γίνει από αμερικανική κυβερνητική πηγή είναι πως «η ποσότητα του λαθραίου πετρελαίου που μεταφέρεται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην Τουρκία είναι από οικονομικής άποψης αμελητέα». Αυτό έχει δηλώσει ο Αμερικανός συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein, μετά τις ρωσικές αποκαλύψεις. 

Το ναυτικό επεισόδιο στο Αιγαίο

O χάρτης της περιοχής στο Αιγαίο
O χάρτης της περιοχής στο Αιγαίο
«Το πλήρωμα του ρωσικού καταδρομικού Smetlivy που έπλεε 22 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Λήμνου, στο Αιγαίο, απέτρεψε σύγκρουση με τουρκικό αλιευτικό σκάφος στις 13 Δεκεμβρίου 2015» ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Στο ρωσικό Υπ. Άμυνας κλήθηκε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Μόσχα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το επεισόδιο στο Αιγαίο.

Το ναυτικό επεισόδιο έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών γνωρίζουν τη χειρότερη κρίση τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με αφορμή την κατάρριψη, στις 24 Νοεμβρίου, ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε αμφισβητούμενη περιοχή της μεθορίου της Συρίας με την Τουρκία.

Οι τουρκικές εφημερίδες, αναφερόμενες στο χθεσινό επεισόδιο στο Αιγαίο, γράφουν για «κλιμάκωση της έντασης» μετά τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε τουρκικό σκάφος.

Απαγορεύτηκε στους Τούρκους στρατιωτικούς να ταξιδεύουν στη Ρωσία

Με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου απαγορεύεται στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να ταξιδεύει στη Ρωσία για διακοπές ως «προστατευτικό μέτρο, λόγω της διπλωματικής κρίσης», μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα.

Πληροφορίες από 
http://www.zougla.gr/ Κ. Μπετινάκης
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: