6 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: Εκρηκτικό το κλίμα στη Μυτιλήνη



Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη, που έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έχουν συρρεύσει στο νησί, και οι οποίοι εκτιμάται ότι φτάνουν τις 20.000.






Ο αριθμός των προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα, τα οποία διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης σε δημόσιους χώρους, παλιά σπίτια και αυλέςΕγκλωβισμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι πλέον και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού πολλά άτομα δεν έχουν καταγραφεί ώστε να προχωρήσουν σε έκδοση εισιτηρίων, επιβίβαση στο πλοίο, και ακολούθως να αναχωρήσουν από τη Λέσβο. 

Το πλοίο, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες, είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα και μέχρι τις 9.00 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.

Την ίδια ώρα, στον χώρο όπου διεξάγεται η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, καθώς περισσότεροι μετανάστες καταφθάνουν συνεχώς και με κάθε τρόπο στην πόλη της Μυτιλήνης. 



Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα, τα οποία διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, σε δημόσιους χώρους, ακόμα και σε παλιά σπίτια ή αυλές.

Κι ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων και φυλών, αλλά και με ντόπιους, συνεχίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες το κέντρο καταγραφής θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρων έξω από την πόλη. 

Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί θα πρέπει να μετακινηθούν στον καταυλισμό, όπου όμως το νέο καταγραφικό κέντρο -όπως έγινε σήμερα γνωστό- δεν είναι ακόμα έτοιμο να λειτουργήσει...

Ενισχύσεις με ΜΑΤ

Νωρίς το πρωί έφτασαν στη Μυτιλήνη δυο διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις αντίστοιχες ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που έχουν μεταβεί ήδη στο νησί. Μαζί τους ήταν επίσης 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας που θα ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.



Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής έφθασε στη Μυτιλήνη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.

Επεισόδια και το Σάββατο

Επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το βράδυ του Σαββάτου. Περίπου 500 Αφγανοί μετανάστες, αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση στο λιμάνι, κατευθύνθηκαν προς το πλοίο «Tera Jet» και κατέλαβαν τον καταπέλτη, απαιτώντας να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν για τον Πειραιά, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή τους και δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του lesvosnews.gr από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου:






Η κίνησή τους προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, που τους απομάκρυναν. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: