25 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Εκατόμβες θυμάτων του Εγκέλαδου

Άνοιξαν οι δρόμοι σε συνοικίες της πρωτεύουσας
Άνοιξαν οι δρόμοι σε συνοικίες της πρωτεύουσας

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο Νεπάλ, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ποκάρα. Κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές ανέφεραν πως «η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει». Τουλάχιστον

15 μετασεισμοί μεγέθους έως και 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο ΝεπάλΣχεδόν 1.000 άνθρωποι, -ο αριθμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί- μεταξύ τους πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Μια 15χρονη σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ινδία όταν καταπλακώθηκε από τον τοίχο σπιτιού που κατέρρευσε. Άλλο ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε πάνω του ένα άγαλμα σε πάρκο κωμόπολης έξω από την πρωτεύουσα Κατμαντού, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της ασιατικής χώρας.


Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί πολλοί άνθρωποι που φέρουν κατάγματα σε χέρια και πόδια. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Όπως μετέδωσε το RT, κτήρια κατέρρευσαν στην Κατμαντού και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του τοπικού οδικού δικτύου. Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές για χιονοστοιβάδες στους πρόποδες του όρους Έβερεστ. Σε συντρίμμια μετατράπηκε επίσης ο ιστορικός πύργος Νταράρα, μνημείο του 19ου αιώνα και πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Οι κάτοικοι βγήκαν ανάστατοι από τα σπίτια τους, καθώς το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε πανικό. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί ποδός. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ανθρώπους δίπλα σε χαλάσματα. Ορισμένοι μεταφέρουν στα χέρια τραυματίες, ενώ γυναίκες και παιδιά έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο σχολείων της πρωτεύουσας. Πολλές κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ συνεχείς είναι οι διακοπές στις τηλεπικοινωνίες.




Δείτε φωτογραφίες...

Άνθρωποι θάφτηκαν στα χαλάσματα
Άνθρωποι θάφτηκαν στα χαλάσματα

Ό, τι απέμεινε από τον ιστορικό πύργο Νταράρα
Ό, τι απέμεινε από τον ιστορικό πύργο Νταράρα











Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από τούβλα και μπετά
Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από τούβλα και μπετά







Γυναίκες και παιδιά σε προαύλιο χώρο σχολείου
Γυναίκες και παιδιά σε προαύλιο χώρο σχολείου


Αισθητός και στην Ινδία

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων. 

Το επίκεντρο της δόνησης
Το επίκεντρο της δόνησης


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων, η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και στην πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί, καθώς και σε άλλες πόλεις της γειτονικής χώρας. Ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ είναι από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί.

Οι ισχυρότεροι σεισμοί από το 1960 μέχρι σήμερα:

Ρωσία (1952): 9R. Τεράστιες καταστροφές. Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.
Χιλή (1960): 9,5R. Ακολούθησε τσουνάμι. Τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Αλάσκα (1964): 9,2R, 131 άνθρωποι νεκροί.
Ινδονησία (2004): 9,1R. Ακολούθησε τσουνάμι. Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ιαπωνία (2011) 8,9R. Ακολούθησε τσουνάμι. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.













Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών σταδιακά αυξάνεται, καθώς οι πληροφορίες έρχονται με αργούς ρυθμούς από το Νεπάλ, μια από τις πιο φτωχές και αραιοκατοικημένες χώρες της Ασίας, με απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και παρωχημένα συστήματα επικοινωνίας.

Οι πρωθυπουργοί του Πακιστάν και της Ινδίας υποσχέθηκαν στις αρχές του Νεπάλ οικονομική βοήθεια και συνδρομή σε σωστικά μέσα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πρόκειται για το χειρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1934, που είχε ισοπεδώσει την Κατμαντού.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκίνος


Με πληροφορίες από RT / Reuters / BBC / CNN / ΑΠΕ, http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: