23 Απριλίου 2015

Υπογραφές για τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Το 2018 θα ξεκινήσει να λειτουργεί

Υπογραφές για τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας
Στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου προχώρησαν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται δηλώσεις Βούλγαρου ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου.


«Είμαστε κοντά στην εύρεση νέας πηγής φυσικού αερίου, γιατί μέχρι τώρα ήμαστε απόλυτα εξαρτημένοι ενεργειακά από μια και μόνο πηγή-τη Ρωσία» δήλωσε σύμφωνα με τη WSJ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Zhecho Stankov.

Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και βασίζεται αποκλειστικά στη Gazprom για το 95% του φυσικού της αερίου που χρειάζεται.

Ο νέος αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, που είναι γνωστός ως Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor – VGC), θα κοστίσει περίπου 220 εκατ. ευρώ και αρχίσει να λειτουργεί το 2018. Ήδη έχει συσταθεί κοινή εταιρεία, με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, που θα αναλάβει να "τρέξει" το έργο.

Σύμφωνα με τον Stankov, μέσω του συνδέσμου, η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να αγοράσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από τα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Τον Μάρτιο του 2016 ξεκινά η διασύνδεση των δικτύων αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Όπως δήλωσε στο Novinite, η Βουλγάρα υπουργός Ενέργειας, η διασύνδεση των δικτύων αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016 και θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2018.

Η εν λόγω δήλωσε από την Τεμενούζκα Πέτκοβα έγινε κατά την «ιστορική», όπως την περιέγραψε η ίδια, σημερινή συνάντηση με τους ομολόγους της από την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

ΠΗΓΗ: http://www.ypodomes.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: