8 Ιανουαρίου 2015

Η Σερβία ξεκινά διαβουλεύσεις για μια τελική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου



Έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ξεκινήσουν επίσημες διαβουλεύσεις για "την τελική λύση του ζητήματος του Κοσόβου" αναφέρει, σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Vecernje Novosti του Βελιγραδίου.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από ανώτατους αξιωματούχους της σερβικής διοίκησης, τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι το σχέδιο για την επίλυση του καθεστώτος του Κοσόβου θα πρέπει να είναι έτοιμο "προτού οι Βρυξέλλες παρουσιάσουν την επόμενη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα".

Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υψηλόβαθμοι Σέρβοι αξιωματούχοι έχουν προβεί σε δηλώσεις που εκτιμήθηκαν από ορισμένους ως "παράφωνες" -ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι το θέμα θα πρέπει να "ανοιχτεί" αμέσως και ο πρωθυπουργός πως "είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τελική λύση"- η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με τις πηγές της, δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο (Νίκολιτς και Βούτσιτς) σε ό,τι αφορά την πολιτική για το Κόσοβο ή "τα μελλοντικά βήματα".
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "γνωρίζει πολύ καλά οτιδήποτε και αν πει ο Πρόεδρος σε σχέση με το Κόσοβο και τα Μετόχια και τις προθέσεις της ευρωπαϊκής διοίκησης", αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα.
"Ο χρόνος παρουσίασης της νέας πλατφόρμας στο κοινό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι Βρυξέλλες βλέπουν τη δυναμική της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές προθέσεις, θα έχουμε στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έχει καλέσει (στις Βρυξέλλες) τη σερβική πλευρά, που θα εκπροσωπηθεί από τους Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς, και την αλβανική, με τον Ίσα Μουστάφα και τον Χασίμ Θάτσι" γράφει η Vecernje Novosti.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Βελιγράδι αναμένει να ακούσει "συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το 'άνοιγμα' των κεφαλαίων σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ" αλλά και για τα σχέδια των Βρυξελλών που σχετίζονται με "την υπογραφή της επόμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών (Βελιγραδίου και Πρίστινας), καθώς και αν θα τού προταθεί να μονογράψει ένα κοινό έγγραφο "με ένα άλλο 'κράτος' ή με μια αυτόνομη περιοχή".
Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα πρέπει να υπογράψουν ένα νέο έγγραφο, όταν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την πρώτη συμφωνία για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης μιας κοινότητας σερβικών δήμων, η οποία εκτιμάται πως θα αρχίσει να λειτουργεί από την προσεχή άνοιξη.
Σύμβουλος του Σέρβου προέδρου δήλωσε ότι η πρόταση του κ. Νίκολιτς "θα είναι συγκεκριμένη και όχι ένα πιστό αντίγραφο ενός μοντέλου που εφαρμόζεται κάπου αλλού στον κόσμο". "Αλλά, θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, χρήση ορισμένων στοιχείων από το Νότιο Τυρόλο (αυτόνομη επαρχία του Μπολτσάνο) ή τη Σερβική Δημοκρατία" φέρεται να δήλωσε η Στανίσλαβα Πακ.
Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: