19 Νοεμβρίου 2014

Ο γρίφος του νερού στην Αλβανία

Η Αλβανία είναι μια απ' τις χώρες με τις περισσότερες πηγές νερού και παραδόξως τα νοικοκυριά έχουν νερό μόνο 11 ώρες την ημέρα.
"Για το 2010, αναφέρετε ότι η μέση κατανάλωση νερού ήταν 301 λίτρα κατά κεφαλήν την ημέρα (292 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος) και η μέση πώληση νερού ήταν 110 λίτρα κατά κεφαλήν την ημέρα ή 107 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος...
Τα ανωτέρω στοιχεία δείχνουν ότι το νερό που καταναλώθηκε για το έτος 2010 ήταν 63.2 τοις εκατό του παραγόμενου συνόλου. Λιγότεροι από τους μισούς καταναλωτές έχουν υδρόμετρα, ενώ τα υπόλοιπα χρεώνονται βάση μιας σταθερής ποσόστωσης.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης, πως οι πηγές του νερού στην διάθεση της ύδρευσης, είναι 3 φορές πιο μεγάλες από την κατανάλωση, όμως η Αλβανία δεν έχει ένα εθνικό δίκτυο και μερικές περιοχές της χώρας, όπως π.χ. το Δυρράχιο, η ζήτηση του νερού είναι χαμηλότερη από την χωρητικότητα της προμήθευσης. Μόνο δύο πόλεις στην Αλβανία, η Κορυτσά και το Λιπράζντι, προσφέρουν την υπηρεσία ύδρευσης ολόκληρο το 24ωρο, ενώ ο μέσος όρος προμήθευσης νερού στο υπόλοιπο μέρος της χώρας, είναι 11 ώρες την ημέρα.
Έτσι, η Αλβανία παρόλα αυτά δεν έχει νερό. Σε διάφορες εποχές του χρόνου, ολόκληρες γειτονιές μένουν χωρίς νερό, ενώ η προμήθευση νερού για ολόκληρο το 24ωρο, παραμένει ένα όνειρο για την πλειοψηφία της Αλβανίας. Μια στρατηγική της κυβέρνησης για την εξέλιξη του εθνικού δικτύου ύδρευσης και αποχετεύσεων, δίνει μερικές εξηγήσεις για τον πως μια χώρα με πλούσιες πηγές νερού, δεν έχει τρεχούμενο νερό στα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα 2/3 του νερού που χρησιμοποιείται, "κλέβεται", και το 1/3 δεν πληρώνεται ποτέ ! Το δίκτυο ύδρευσης, είναι μια εταιρία "υπερφορτωμένη" εργάτες, που απ΄ ότι φαίνεται δεν κάνουν τίποτα, δεν είναι σε θέση να κάνουν μια απόδειξη και προκαλούν χάσιμο χρημάτων, τα οποία χρήματα καλύπτονται με αυτά που παίρνει το κράτος από τους φόρους.




Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: