10 Δεκεμβρίου 2013

Η υφήλιος τιμά τον Μαντέλα



Περίπου 86.000 πολίτες της Νότιας Αφρικής και περισσότεροι από 90 ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στο στάδιο FNB του Γιοχάνεσμπουργκ για τη μαραθώνια (σ.σ.: θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες) επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα. 


 


Μεταξύ των ηγετών που αναμενόταν να απευθύνουν λόγο για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουνατσάο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Όταν ο Ομπάμα ανέβαινε στο βήμα για να αποτίσει φόρο τιμής στον Μαντέλα, σταμάτησε μπροστά από τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και τον χαιρέτισε:


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Εν συνεχεία, μιλώντας από το βήμα, ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στον Νέλσον Μαντέλα, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον τελευταίο «μεγάλο υμνητή της ελευθερίας» του 20ού αιώνα. Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο επικαλούμενος τα λόγια του αδερφού του, Φιντέλ, είπε ότι ο Μαντέλα θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μπόρεσε να ενώσει το έθνος του.






Η τελετή λαμβάνει χώρα στο χωρητικότητας 95.000 θέσεων στάδιο FNB, κοντά στο Σοβέτο, όπου κάποτε ζούσε ο Μαντέλα. Ήταν σε αυτό το στάδιο όπου κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το 2010, ο Ματίμπα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του. Το κοινό ξεκίνησε να συρρέει στο επιβλητικό στάδιο από τα ξημερώματα, δημιουργώντας τεράστιο μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τον βροχερό καιρό, ο οποίος ωστόσο δεν το πτοεί σε καμία περίπτωση.




Το μνημόσυνο ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 (τοπική ώρα και Ελλάδος) με τον εθνικό ύμνο της Νότιας Αφρικής από μια χορωδία. Τα εγγόνια του Μαντέλα και ο πολιτικός κόσμος από όλο τον πλανήτη στη συνέχεια αναμενόταν να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο σύμβολο της ειρήνης, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, σε ηλικία 95 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια του αναπνευστικού.



Το επίσημο πρόγραμμα της σημερινής επιμνημόσυνης τελετής

Πολλά γήπεδα και στάδια σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση «επιφυλακής» για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια λαού που τιμούν τον ιστορικό τους ηγέτη. Συγκεκριμένα, δεκάδες δημόσιοι χώροι έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στο στάδιο FNB μέσα από γιγαντοοθόνες. Την ασφάλεια επιτηρούν χιλιάδες αστυνομικοί.




Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα.

















ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: