9 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΕΙΡΟΣ: «Χαμόγελα» στα παράλια της Ηπείρου

Βαλκάνιοι και άλλοι στήριξαν τον τουρισμό

Επέστρεψαν, μετά από αρκετές «κακές» σεζόν, τα ...χαμόγελα στα χείλη των επαγγελματιών του τουρισμού στα παράλια της Ηπείρου, αφού ο απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας είναι ιδιαίτερα θετικός και ακόμη δεν τέλειωσαν οι αφίξεις επισκεπτών...Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών και σε σχέση με αυτή, φέτος μπορεί κανείς να μιλά για ... ανάσα που πήραν οι επαγγελματίες με τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό και μια κάποια ανάκαμψη και στον εγχώριο τουρισμό, είτε αυτή αφορά διανυκτερεύσεις, είτε ημερήσιους επισκέπτες.Ήταν ένα... θερμό καλοκαίρι κυριολεκτικά και μεταφορικά στα παράλια της Ηπείρου και βοηθούντος του καιρού συνεχίζεται με καλές πληρότητες στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Πάργα (ακόμη ο κόσμος είναι πολύς και το καλοκαίρι γίνονταν ... χαμός), η Πέρδικα και τα Σύβοτα, όπου η σεζόν θα κλείσει στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου. Υπάρχουν σε εξέλιξη, πλέον, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που κι αυτά συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στο να μείνουν ανοιχτά και το χειμώνα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενώνες στα ορεινά.

Και Ρώσοι, μαζί με τους Βαλκάνιους
Η συνολική άνοδος της τουριστικής κίνησης στη χώρα σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες, είχε θετικό αντίκτυπο και στην περιοχή της Ηπείρου και για να ακριβολογούμε στην παραλιακή ζώνη από Ηγουμενίτσα μέχρι και Πρέβεζα. Περισσότεροι ήταν το φετινό καλοκαίρι και οι Έλληνες που έκαναν, έστω ολιγοήμερες διακοπές ή βρέθηκαν σε παραλίες για μονοήμερες αποδράσεις, αλλά το σημαντικότερο γεγονός, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστο Ζήγο, είναι το γεγονός ότι η Βαλκανική αγορά, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια, άνοιξε για τα παράλια της Ηπείρου και η Εγνατία οδός αξιοποιείται. Αυτό αποτελεί, δικαίωση, όπως τονίζει ο κ. Ζήγος και της Ομοσπονδίας και άλλων φορέων του τουρισμού οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην προσέλκυση επισκεπτών με αξιοποίηση της Εγνατίας.Δειλά, δειλά εμφανίστηκαν από φέτος και αρκετοί Ρώσοι, μαζί με τους Ιταλούς που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν Ιόνιο, λόγω υψηλού κόστους για διακοπές στο Αιγαίο, αλλά και τους παραδοσιακούς επισκέπτες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, Γερμανούς, Άγγλους, Σκανδιναβούς, Ολλανδούς, Τσέχους, Γάλλους και άλλων εθνικοτήτων.

Σκάφη και τροχόσπιτα
Πολλά ήταν και τα σκάφη, ιστιοφόρα και μη που «έδεσαν» στα παράλια της Ηπείρου, αλλά και τα τροχόσπιτα που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Ηγουμενίτσας ήρθαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Και αυτός ο τουρισμός συμβάλλει στην συνολική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε φέτος, όπως και τα χρήματα που άφησαν και αφήνουν όσοι κάνουν ημερήσιες αποδράσεις, Ηπειρώτες ή από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.«Το Ιόνιο έκανε θραύση, το γλεντάνε οι τουρίστες», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Ζήγου με βάση την εικόνα που έχει ο ίδιος και τα στοιχεία των συναδέλφων του. Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 800 περίπου ιδιοκτήτες ξενώνων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, αλλά και ενοικιαζόμενες βίλες, κυρίως, στην παραλιακή ζώνη από Ηγουμενίτσα μέχρι και το δήμο Πάργας, δηλαδή και την παραλία Λούτσας.

Καταλύματα πολλών «ταχυτήτων»
Οι πληρότητες από τον Ιούνιο και μέχρι πρόσφατα κυμάνθηκαν τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας στα επίπεδα του 90 και 100% και τις υπόλοιπες κοντά στο 60%. Τα καταλύματα είναι πολλών ταχυτήτων...Το 30% αυτών είχε τρίμηνη σεζόν με μεγάλες πληρότητες, ένα 40% δούλεψε φουλ ένα δίμηνο, κλασσικά Ιούλιο και Αύγουστο και το άλλο 30% πήγε χειρότερα, με βασική αιτία τις υποδομές και υπηρεσίες που προσφέρουν και στο πως αναζητούν οι ιδιοκτήτες τους την πελατεία, αν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή περιμένουν τον τουρίστα να έρθει στην πόρτα τους. Ρόλο παίζει και το που βρίσκεται κάθε τέτοια επιχείρηση, αλλά και οι τιμές που προσφέρει και οι οποίες κυμάνθηκαν στα δωμάτια από 25 ευρώ μέχρι και 100 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και τις ανέσεις που διαθέτουν και αντίστοιχα πιο υψηλές στα διαμερίσματα.Πολύ καλά δούλεψαν και τα καταστήματα εστίασης, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές ήταν «τσιμπημένες», ενώ υπήρξαν και επεμβάσεις του ΣΔΟΕ για μη έκδοση αποδείξεων με 48ωρο λουκέτο σε δυο περιπτώσεις.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: