20 Απριλίου 2016

Κατέφθασαν στην Αλβανία οι πρώτοι σωληναγωγοί του ΤΑΡ



Τίρανα, Αλβανία. O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοίνωσε την άφιξη των πρώτων χαλύβδινων σωληναγωγών και του μηχανικού εξοπλισμού για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα διέρχεται από την Αλβανία. Το γεγονός συνοδεύτηκε από εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Κεντρικό Σταθμό Διαλογής του TAP κοντά στο Δυρράχιο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός της χώρας Edi Rama, ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Damian Gjiknuri, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάδοχοι του έργου TAP, αλβανικές εταιρείες και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Ο Πρωθυπουργός Rama και ο Υπουργός Gjiknuri υπογράμμισαν τη σημασία του TAP για την Αλβανία ως ένα από τα σπουδαιότερα ενεργειακά έργα στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκαν και στην συμβολή του στην ανάδειξη της χώρας ως καθοριστικού παράγοντα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Έμφαση δόθηκε επίσης στη θετική συμβολή του TAP στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων ευκαιριών για αλβανικές επιχειρήσεις, καθώς και στην ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών για τη χώρα.

Ο Διευθυντής του TAP για την Αλβανία Shkëlqim Bozgo δήλωσε σχετικά: «Μετά την έναρξη της κατασκευής των Οδών Πρόσβασης και Γεφυρών πέρυσι τον Ιούλιο, η άφιξη των σωληναγωγών, των γωνιών και του μηχανικού εξοπλισμού σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας και πολύ δυναμικής περιόδου για τον TAP στην Αλβανία. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αλβανικού τμήματος του αγωγού στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Ο TAP αποτελεί έργο εξαιρετικής σημασίας και η επιτυχημένη υλοποίησή του θα είναι αποτέλεσμα αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Ως εκπρόσωποι του TAP είμαστε ευγνώμονες για την εξαιρετική υποστήριξη που μας παρέχει η αλβανική Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση, καθώς και οι τοπικές κοινωνίες. Το έργο θα αποφέρει σημαντικά θετικά οφέλη για τη χώρα, τόσο κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου, όσο και μακροπρόθεσμα».
Ο Διευθυντής Σχεδιασμού του TAP στην Αλβανία, Karl Roberts, από την πλευρά του, σημείωσε: «Η παράδοση ενός έργου τόσο απαιτητικού όσο ο TAP, προϋποθέτει συνέπεια, αφοσίωση και υποστήριξη από όλους τους αναδόχους, αλλά και τους συνεργάτες μου στον TAP. Βρίσκομαι λοιπόν στην πολύ ευχάριστη θέση να σας μεταφέρω ότι οι Αλβανοί ανάδοχοι έχουν επιδείξει τις δυνατότητες και ικανότητές τους στο έργο που έχει έως τώρα ολοκληρωθεί εντός προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και με εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Είμαι ενθουσιασμένος με το έργο, καθώς εισέρχεται στα επόμενα στάδια κατασκευής και καθώς συνεχίζουμε να παραδίδουμε επιτυχημένα αποτελέσματα».
Με το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση δικτύωσης, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας από πλευράς ΤΑΡ να ενθαρρύνει τη συμμετοχή αλβανικών επιχειρήσεων στην κατασκευαστική διαδικασία. Η εκδήλωση αυτή συγκέντρωσε τους αναδόχους εργολήπτες του TAP, καθώς και κομβικής σημασίας τοπικές επιχειρήσεις, με σκοπό να διερευνήσουν από κοινού πιθανές συνέργειες.
Περίπου 13.000 σωληναγωγοί μήκους 18 και 12 μέτρων μήκους αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού TAP που θα διέρχεται από την Αλβανία. Οι πρώτοι σωληναγωγοί κατέφθασαν στο λιμάνι του Δυρραχίου στις 5 Απριλίου 2016 και ώρα 08:15. Το πρώτο πλοίο μετέφερε από την Γερμανία 1.390 σωληναγωγούς και επιπλέον 73 γωνίες θερμής έλασης που θα αποθηκευτούν προσωρινά στον Κεντρικό Σταθμό Διαλογής του Δυρραχίου και κατόπιν θα μεταφερθούν κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Οι σωληναγωγοί, οι γωνίες και ο μηχανικός εξοπλισμός θα μεταφερθούν κατά πλήρη συμμόρφωση με την αλβανική νομοθεσία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφαλέστερη δυνατή μεταφορά με τον ελάχιστο δυνατόν αντίκτυπο στις κοινότητες και το περιβάλλον.
  • Περίπου 13.000 σωληναγωγοί θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα διέρχεται από την Αλβανία.
  • Οι σωληναγωγοί κατασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία Salzgitter Mannesmann International GmbH.
  • Οι σωληναγωγοί ταξίδεψαν 11 ημέρες από το γερμανικό λιμάνι Brake έως το λιμάνι του Δυρραχίου.
  • Οι πρώτοι σωληναγωγοί κατέφθασαν στην Αλβανία στις 5 Απριλίου 2016 και ώρα 08:15.
  • Το πρώτο πλοίο μετέφερε 1.390 σωληναγωγούς και 73 γωνίες θερμής έλασης.
  • Η εκφόρτωση κάθε πλοίου διαρκεί περίπου 6 μέρες.
  • Ο κεντρικός σταθμός διαλογής έχει έκταση περίπου 90.000 τ.μ.
  • Το 90% του συνολικού αριθμού των σωληναγωγών που θα χρησιμοποιηθούν στο αλβανικό τμήμα του έργου έχουν μήκος 18 μέτρα έκαστος, ενώ 12 μέτρα είναι το μήκος του υπόλοιπου 10%.
  • Η εσωτερική διάμετρος κάθε σωληναγωγού ανέρχεται σε 1,22 μέτρα.
  • Ο κάθε 18μετρος σωληναγωγός ζυγίζει περί τα 16.900 κιλά (16,9 τόνους).

ΠΗΓΗ http://www.tap-ag.grhttp://albanians.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: