26 Ιουλίου 2012

Η ανεξάρτητη καταγραφή των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας-Απάντηση στον 20ετή εμπαιγμό


Η πρωτοβουλία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ για την διεξαγωγή δικής της ανεξάρτητης καταγραφής των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, έρχεται ως απάντηση στον 20ετή εμπαιγμό από τις αρμόδιες αρχές του αλβανικού κράτους.

Από τότε που η Αλβανία χάραξε «ευρωπαϊκή πορεία», οι αλβανικές αρχές κλήθηκαν ήδη δυο φορές (2001 και 2011) από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης να πραγματοποιήσουν καταμέτρηση του πληθυσμού της ελληνικής μειονότητας, η οποία θα βασιζόταν στην ελεύθερη δήλωση της εθνικής καταγωγής, της μητρικής γλώσσας και του θρησκεύματος, σεβόμενες τις σχετικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε ότι αφορά τον «αυτοπροσδιορισμό». 

Οι αλβανικές αρχές και τις δυο φορές απέτυχαν ηθελημένα, καταστρατηγώντας την διαδικασία. Την πρώτη φορά (2001), δεν συμπεριέλαβαν καθόλου στα ερωτηματολόγια τις ερωτήσεις για την εθνική καταγωγή, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα και την δεύτερη (2011), ένα μήνα πριν την έναρξη της διαδικασίας,
ψήφισαν νόμο ο οποίος ποινικοποιούσε την ελεύθερη δήλωση-απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, στην περίπτωση που οι απαντήσεις αυτές δεν συνέπιπταν με τα καταχωρημένα στοιχεία στα αλβανικά ληξιαρχεία.
Τα ληξιαρχεία όμως, όπως ξεκάθαρα αναφέρει και το σχετικό πόρισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τελευταία απογραφή στην Αλβανία, θεωρούνται εξαρχής ως αναξιόπιστα, αφού όταν συνετάχθησαν
(επί κομμουνιστικού καθεστώτος!), ουδείς θα μπορούσε να κάνει λόγο για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα.
Με δεδομένο το παραπάνω, η πρωτοβουλία της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ για την διεξαγωγή καταγραφής των απανταχού βορειοηπειρωτών αποτελεί μια πράξη η οποία έρχεται ως φυσικό επακόλουθο στην 20ετή εσκεμμένη αναποτελεσματικότητα του αλβανικού κράτους. Καμία κοινωνική ομάδα, πολλώ δε
μάλλον μια επίσημα αναγνωρισμένη Εθνική Μειονότητα, δεν θα μπορούσε να δεχτεί έναν τέτοιο συνεχιζόμενο εμπαιγμό χωρίς να προβεί τουλάχιστον στην αυτονόητη ενέργεια, που δεν είναι άλλη από τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης ίδιας καταμέτρησης των μελών της.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ, τον τελευταίο χρόνο και ύστερα από την λήψη της απόφασης για το μποϊκοτάρισμα της απογραφής φιάσκο στην Αλβανία, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, πέρα από την λεπτομερή ενημέρωση όλων των αρμόδιων ενδιαφερόμενων φορέων σε Αλβανία, Ελλάδα και Ευρώπη, προέβη παράλληλα σε όλες τις απαραίτητες οργανωτικές ενέργειες, για την επιτυχή διεξαγωγή της εν
λόγω δράσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά παρέχεται η δυνατότητα καταγραφής μέσω διαδικτύου (κλικ εδώ) και όλων εκείνων των μελών της ΕΕΜ που διαβιούν μόνιμα μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες.
Το αποτέλεσμα της καταγραφής των μελών της ΕΕΜ, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και, πολύ περισσότερο,
ως προς την γεωγραφική τους διασπορά, θα δώσει σημαντική ώθηση στον αγώνα για την κατοχύρωση όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων και τη σαφή βελτίωση της θέσης της εντός του αλβανικού κράτους. Η δίκαιη και ελεύθερη απογραφή ήταν επιδίωξη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια.
Μετά και την νέα αποτυχία του αλβανικού κράτους, η ΕΕΜ είχε δυο επιλογές. Να συνεχίζει να φωνάζει
για τη διεξαγωγή δίκαιης απογραφής και για τα επόμενα δέκα χρόνια (το 2021 η επόμενη), ή να πάρει η ίδια την τύχη στα χέρια της! (http://www.deem-omonoia.com/katagrafi-ellinikis-meionotitas)
Με πρωτοβουλία της ΟΜΟΝΟΙΑ, επελέγη σωστά το δεύτερο. Επαφίεται όμως στην διάθεση για συμμετοχή
όλων των βορειοηπειρωτών, όπου κι αν βρίσκονται,  προκειμένου να ευοδωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους.
Η ΕΕΜ αυτή τη φορά διατηρεί «πλεονέκτημα έδρας» σ' ένα παιχνίδι μάλιστα όπου βάζει η ίδια τους κανόνες! Αυτή η ευκαιρία λοιπόν, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: