25 Ιανουαρίου 2021

Κατέρρευσε γέφυρα στο κανάλι Φιλιππέού





Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή μας οδήγησε στην κατάρρευση της  γέφυρας του αρδευτικού καναλιού «Θωμά Φιλιππέου».
 Η αρδευτική γέφυρα «Θωμά Φιλιππέου» χτίστηκε το 1961 και χρησιμεύει για την άρδευση όλων των χωραφιών του Βούρκου. 
 Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρώην Υπουργό Γεωργίας Bledi Çuçi, ο δήμαρχος Φοινικαιων Χρήστος Κίτσος είχε ζητήσει  την άμεση ενίσχυση και συντήρηση της γέφυρας του αρδευτικού καναλιού. 


Κατέρρευσε μετά από έξι δεκαετίες λειτουργίας η κεντρική αρτηρία που μετέτρεπε σε ποτιστικά 22.000 στρέμματα κάμπου στο Βούρκο. Το κανάλι που πήρε το όνομα του σχεδιαστή του, Θωμά Φιλιπαίου, σχεδιάστηκε το 1961, ολοκληρώθηκε το 1968 και ήταν από τα μεγαλύτερα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή.  
Αποτελείται από το βασικό κορμό (Υδροηλεκτρικό Σταθμό Μπίστριτσας – Λιβαδειά) και δύο διακλαδώσεις που καλύπτουν σχεδόν όλα τα χωριά του κάμπου του Βούρκου. Το συνολικό μήκος μαζί με τις διακλαδώσεις φτάνει τα 39 χλμ και η αρχική παροχή νερού στα 2.2 m3 / sec. 
Μετά το 1991, το κανάλι υπολειτουργούσε, το νερό έφτανε μόλις στα πρώτα 7 χιλιόμετρα, εξυπηρετώντας το 25% της επιφάνειας που είχε σχεδιαστεί.
 
Απαιτείται άμεση αποκατάσταση 
Το κανάλι αυτό έχει ζωτική σημασία για τους αγρότες της περιοχής και πρέπει να αποκατασταθεί πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Αρμόδιος φορέας είναι ο Δήμος Φοινίκης. 

Ο Θωμάς Φιλιπαίου γεννήθηκε στο χωριό Λεούσα της Πρεμετής το 1900. Μαθήτευσε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Πολλά μεγάλα έργα στην Αλβανία, όπως φράγματα, τεχνιτές λίμνες, η διευθέτηση του ποταμού Lana στην πρωτεύουσα κ.α. φέρουν την υπογραφή του. Το καθεστώς του Χότζα εκμεταλλεύτηκε τις γνώσεις του αλλά όπως όλους τους διανοούμενους, ειδικά αυτούς που σπούδασαν στο εξωτερικό, τους έβλεπε με καχυποψία. Σύμφωνα με μαρτυρία της κόρης του, πολλά από τα έργα τα σχεδίασε στη φυλακή και τα επέβλεπε με τη συνοδεία αστυνομικών του καθεστώτος. Πέθανε από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1963.

Πηγή: sarada wep και από Λεωνίδα Παππά

Δεν υπάρχουν σχόλια: