Η συμφωνία μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και τα ερωτηματικά ως προς την ικανότητα της Αθήνας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
«Η Ευρωζώνη στηρίζει το πακέτο των 130 δισ. στην Ελλάδα», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μετά 13 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, θα παρέχει στην Αθήνα δάνειο άνω των 130 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, προσθέτει το δίκτυο.
Στο τέλος τους έφτασαν οι μήνες αβεβαιότητας στην Ελλάδα με την συμφωνία για το νέο δάνειο στην σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι αμφιβολίες παραμένουν για το πώς η Αθήνα θα καταφέρει να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, αναφέρει η Wall Street Journal.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν για το πακέτο των 130 δισ. ευρώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οπότε και διευθετήθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η σύνοδος, που διήρκεσε 13 ώρες, παρήγαγε ένα σχέδιο που στοχεύει να μειώσει το ελληνικό χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, συμπληρώνει η εφημερίδα.
«Η Ευρωζώνη σφράγισε το δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις», αναφέρει στον τίτλο του το Reuters. Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο θα δώσει λύση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά μοιάζει αδύνατο να ανορθώσει την διαλυμένη οικονομία της, προσθέτει το πρακτορείο.
Εάν η Αθήνα δεν ακολουθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις αποταμιεύσεις για να γίνει η οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική, τότε έως το 2020 το χρέος της θα φτάσει το 160%, επισημαίνεται σε αναφορά που έχει στην διάθεσή του το Reuters.
«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, ενώ οι Times του Λονδίνου κάνουν λόγο για «συμφωνία της τελευταίας στιγμής στην Ευρωζώνη για τη διάσωση της Ελλάδας».
«Η Ελλάδα κερδίζει τη διάσωση, καθώς η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τη συμφωνία είναι η αντίδραση των πιστωτών, η ανοχή της Ελλάδας στη νέα λιτότητα και μία ενδεχόμενη «τιμωρία» κοινοβουλευτικής έγκρισης σε χώρες της βορείου Ευρώπης που φαίνεται πως έχουν εκφραστεί αρνητικά στην λογική της διάσωσης.
Οι Financial Times γράφουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν για το νέο πακέτο προς την Ελλαδα έπειτα από πιέσεις στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από όσες είχαν αποφασίσει τον πρηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας άσκησαν πιέσεις για περαιτέρω «κούρεμα» αφότου μία ανάλυση χρέους κατέδειξε ότι η προηγούμενη συμφωνία θα κόστιζε 136 δισ. ευρώ και θα μείωνε το ελληνικό χρέος στο 129%, αντί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι στο 2020.
«Είναι η απόφαση που όλοι περιμέναμε αυτή την εβδομάδα: οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ ενέκριναν ένα νέο δάνειο βοήθειας για την Ελλάδα - και απέτρεψαν την εθνική πτώχευση εντός Ευρώπης την τελευταία στιγμή. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να χάσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί», γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Καλά νέα για την Ελλάδα» γράφει η Welt. «Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από περισσότερες από δώδεκα ώρες συζητήσεων, κατ 'αρχήν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα». «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, μόνο εάν υποσχεθεί γρήγορα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πράξη» προσθέτει.
«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild κάνοντας λόγο για «ελάχιστη απόκλιση από τον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους στο 120 % μέχρι το 2020».
Η οικονομική Handelsblatt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το νέο πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε μετά από δυο παράλληλες μαραθώνιες συνεδριάσεις. «Χάρη στη διεθνή βοήθεια η χώρα αποφεύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία».
«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη αποφεύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει η ιταλική La Repubblica, ενώ στις λεπτομέρειες της συμφωνίας επικεντρώνεται και η γαλλική Le Monde.
«Η Ευρώπη αποφάσισε νέο δάνειο για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος του άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times.
Η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά το δεύτερο τεράστιο δάνειο, έπειτα από την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών να την σώσουν από την χρεοκοπία με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους. Η συμφωνία θα μπορούσε να μία καίρια στιγμή στην ευρωπαϊκή κρίση, η οποία εγείρει ερωτήματα για την βιωσιμότητα του ευρώ, προσθέτει η εφημερίδα.
«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προλαμβάνει τη χρεοκοπία» γράφει η Washington Post.
Μετά από μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να δώσουν στη χώρα ένα δεύτερο τεράστιο πακέτο διάσωσης -172 δισεκατομμυρίων δολαρίων- σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας, αναφέρει η εφημερίδα.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου