Ως τη μόνη διαθέσιμη λύση για την έξοδο της χώρας περιέγραψε τη νέα δανειακή σύμβαση ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, «ενεργοποιώντας» την εντολή της κομματικής πειθαρχίας ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία, όταν είπε ότι «δεν θα δεχτούμε ενδοπαραταξιακούς διαχωρισμούς». Και πρόσθεσε ότι όλοι είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι και υπεύθυνοι.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με δραματικούς τόνους εξηγώντας, όπως έκανε χθες και ο κ. Παπαδήμος, τι σημαίνει πραγματική χρεοκοπία ενώ επιτέθηκε εναντίον του λαϊκισμού και των κατεστημένων συμφερόντων. Αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ, «στα δύο χρόνια της μοναξιάς», όταν μόνοι τους, όπως είπε, σήκωσαν το μεγάλο βάρος.
Ετυχε από την ιστορία σε όλους μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, να πάρουμε πάνω μας την τύχη της χώρας. Κανένας άλλος δεν σήκωσε τόσο μεγάλο βάρος και ευθύνες, καμία κυβέρνηση δεν είχε να δώσει τόσο δύσκολο αγώνα για το δίκιο και την προοπτική του λαού. Κανένα κόμμα δεν αναμετρήθηκε με τον εαυτό του όπως το δικό μας.
Μίλησε για πόλεμο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τον οποίο η χώρα διεξήγαγε με ισχνά και λίγα πολεμοφόδια, ένα πόλεμο πολύ διαφορετικό από τους συμβατικούς αλλά, «είναι πόλεμος για να σώσουμε την Ελλάδα και τους πολίτες». Ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τα τρία μέτωπα στα οποία διεξήχθη και διεξάγεται ο πόλεμος: Είναι οι αγορές, η συντηρητική Ευρώπη και εκείνοι που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κατεστημένα στη χώρα, στα οποία το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του είπαν ένα μεγάλο όχι και εκεί, είπε, είναι το μεγάλο μέτωπο. Ο εχθρός ήταν στον κόρφο μας είπε και πρόσθεσε:
«Είπαμε όχι στην εξάρτηση, συγκρουστήκαμε, έπρεπε πιο γρήγορα και πιο δυναμικά. Σε πολλούς δεν αρέσει μια παράταξη να τα βάλει με αυτό το σύστημα, με αυτούς που ήθελαν να νέμονται εξουσία και προνόμια». Αυτόν τον πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε, γιατί απέναντί μας έχουμε εκείνους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θέλουν να βγούμε από το ευρώ για να αγοράσουν μισοτιμής και να ελέγχουν τα πάντα, μαζί και το πολιτικό σύστημα.
Αναφέρθηκε και στο μνημόνιο λέγοντας ότι δεν ήταν η λύση του προβλήματος, αλλά η αρχή της λύσης και δεν δέχομαι, πρόσθεσε, να μη κατηγορούνται οι εμπρηστές αλλά αυτοί που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.
Για τη νέα δανειακή σύμβαση ανέφερε ότι οι εταίροι μας λένε καθαρά ότι θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το βαρύ παρελθόν των χρεών με 130 δισ νέο πακέτο στήριξης και με 100 δισ «κούρεμα» του χρέους, ενώ δική μας μέριμνα πρέπει να είναι να μη ξαναδημιουργήσουμε ελλείμματα. Εμείς, ανέφερε, κάναμε την αρχή και δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο που αρχίσαμε.
Εμείς κάναμε την αρχή στο νοικοκύρεμα.
Αναφέρθηκε στη μοναξιά του πρώτου μνημονίου τονίζοντας ότι πολλοί από εκείνους που λοιδορούσαν το ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν με το πρώτο και αποδέχονται το πρώτο. Αυτά προειδοποίησε θα τα πούμε αναλυτικά όταν θα πάμε στις εκλογές.
Αναφέρθηκε και στη συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντωβίλ, η οποία «τίναξε τα πάντα στον αέρα», την ώρα που η ελληνική οικονομία έδειχνε να βρίσκει το δρόμο της. Έτσι φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση και έθεσε το δίλημμα να θυσιάσουμε πολλά για να μη τα χάσουμε όλα, αν θα εγκαταλείψουμε ή όχι τη μάχη και αν αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέσα στην Ευρώπη ή έξω από αυτήν.
Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση χρεοκοπίας της χώρας, αν επικρατήσουν παρόμοιες λογικές. Μιλάμε, είπε, για χάος, με συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για τα αδύναμα στρώματα, που πονάνε σήμερα αλλά τους προστατεύουμε από τα χειρότερα, ενώ θα μεγάλωνε η εξάρτηση με μεγάλες συνέπειες για τη ασφάλεια της χώρας και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Εθεσε επίσης το ερώτημα, αν μπορεί η Ελλάδα, και έδωσε την απάντηση ότι μπορεί, με κόπο και θυσίες, αλλά μπορεί. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε, επί δύο χρόνια, και προσωπικά
«Δύο χρόνια, είπε, σήκωσα σταυρό που δεν μου αναλογούσε. Το τίμημα ήταν βαρύ, μου στοίχισε, έχασα φίλους, υπήρξαν προβλήματα στην οικογένειά μου. Αποφάσισα οικειοθελώς να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία. Με έβρισαν, με απείλησαν με Γουδή, με είπαν προδότη και δοσίλογο. Αγνόησα όλα αυτά».
Και αναφερόμενος στα περί μη διαπραγμάτευσης τόνισε ότι το όχι ξέρω να το λέω στους πραγματικούς εχθρούς.
Αναφερόμενος στα ΜΜΕ είπε ότι τα περισσότερα τζογάρουν πάνω στην αγωνία του Έλληνα.
Λένε κάποιοι, είπε ο κ. Παπανδρέου ότι αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα. Και ρώτησε αν «είμαστε έτοιμοι να το παίξουμε σε μια ζαριά. Εδώ που φθάσαμε, είπε, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε πίσω.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα έρθει η ώρα που θα μιλήσει, κάτι που δεν έκανε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, για να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος. Και κατήγγειλε όσους «ανακάλυψαν» ότι οργανώνει κίνημα κατά του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας τα σενάρια αυτά σε εκείνους που έχουν συνηθίσει να κάνουν κινήματα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Προειδοποίησε εξάλλου κάποιους εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ να μη μιλούν εξ ονόματός του, γιατί δεν δικαιούται να κάνει κανένας κάτι τέτοιο.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου