Δεν μπορέσαμε να κάνουμε τα πάντα σε 2 χρόνια, αλλά είμαστε η αρχή της λύσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι εταίροι μας καλύπτουν χρέη του παρελθόντος μας, ζητούν να μην δημιουργήσουμε νέα
«Έτυχε σε μας να πάρουμε στην πλάτη μας τα την τύχη της χώρας. Δίνουμε μάχη να σώσουμε τον πολίτη και τα κοινωνικά του δικαιώματα από την πλήρη εξαφάνιση. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το Σάββατο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Στην συνεδρίαση της «πράσινης» Κ.Ο. ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για μνημόνιο, PSI και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε έναν εκτενή απολογισμό της διαδρομής από το πρώτο μνημόνιο μέχρι την Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, τις ευθύνες της γερμανικής συντηρητικής πολιτικής και το κούρεμα του χρέους.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη», είπε ο κ.Παπανδρέου, γιατί δεν έγιναν όσα έπρεπε, σε μόλις δύο χρόνια, αλλά συμπλήρωσε ότι όλα όσα έγιναν είναι «η αρχή της λύσης».
«Μόνοι τραβάγαμε το κάρο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και ειδικά στην Νέα Δημοκρατία, που πλέον αποδέχθηκε το πρώτο μνημόνιο, συνυπογράφοντας την συνέχειά του, με την νέα συμφωνία που είναι τώρα προς ψήφιση.
Οι εταίροι μας, συντηρητικοί και με αργά ανακλαστικά, αποδέχθηκαν ουσιαστικά τις ευθύνες τους και «καλύπτουν» τα μέχρι τώρα χρέη μας, ενώ δέχονται και ένα κούρεμα χρέους της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Αυτό που ζητούν είναι να μην δημιουργηθούν καινούργια.
Πρέπει να παραχωρήσουμε πολλά, για να μην τα χάσουμε όλα, τόνισε ο κ.Παπανδρέου.
Η ομιλία συνεχίζεται.
Στα κόμματα περνά η μάχη για το μνημόνιο
Οι βουλευτές «των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση»,όπως είπε και ο Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, καλούνται σήμερα να δεχθούν όσα συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και να υπερψηφίσουν την Κυριακή τα τρία άρθρα για το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν την νέα δανειακή σύμβαση.
Και οι δύο συνεδριάσεις ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε το νέο μνημόνιο.
Διαρροές και αντιδράσεις
Στο ΠΑΣΟΚ μετρούν ήδη την παραίτηση-άρνηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα. Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα».
Αντίστοιχη θέση κοινοποίησε στο κόμμα και τον πρόεδρο της Βουλής και ο βουλευτής Ηρακλείου Ιω. Μιχελογιαννάκης, ενώ παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο Τσετίν Μάντατζη από την Ξάνθη. Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπήρξαν και παραιτήσεις ή απειλές παραίτησης, όπως των κ.κ.Στασινού και Ζωίδη αντίστοιχα.
Προηγήθηκε και η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος ωστόσο αν και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική που απαιτείται, δεν πήρε θέση ως προς την ψήφισή της.
Στη Συγγρού και το έτερο στρατόπεδο της «συμμαχίας» που στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο, αντίστοιχη συνεδρίαση θα γίνει στις 11.30, στην Βουλή.
Την Παρασκευή, ο Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το άρθρο του νέου μνημονίου, αλλά αντίθετα θα στηρίξει το αντίστοιχο για το PSI.
«Αρνούμαι να ψηφίσω είτε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είτε άλλα μέτρα που οι ηγέτες της ΕΕ θελήσουν στο μέλλον να επιβάλουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου