12 Φεβρουαρίου 2012

Μάχη στη βουλή με το φόβο των διαρροών

Δημοσιεύθηκε: 13:48 - 12/02/12 | Τελ. Ενημ.: 14:44 - 12/02/12
Μάχη μέχρι την στιγμή της ψηφοφορίας δίνουν τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις διαρροές βουλευτών τους. Στόχος να περάσει το νομοσχέδιο για το μνημόνιο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία. Αυτό θεωρείται κρίσιμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σε επίπεδο «κεντρικής γραμμής» υπερ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμμαχία. Αντίθετοι είναι το ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Παρά τις προσπάθειες, όμως, οι διαφωνίες συνεχίζονται και ο αναβρασμός στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι μεγάλος και οι διαφωνούντες υπολογίζονται αθροιστικά σε πάνω από 30.

Στο χώρο της Ν.Δ.
το μεσημέρι της Κυριακής υπέβαλε την παραίτηση του από βουλευτής και ο Νίκος Λέγκας βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηδη από το Σάββατο έχουν διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή δηλώνοντας ότι δεν ψηφίζουν οι βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Χρήστος Ζώης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας Μαρκόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Μαργαρίτης Τζίμας, Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Κώστας Παπασιώζος, Σπύρος Γαληνός και Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Ερωτηματικό είναι οι στάση των Κώστα Γκιουλέκα, Γιώργου Βλάχου, Μιχάλης Παπαδόπουλου Μανώλη Κεφαλογιάννη και Κώστα Τζαβάρα.

Στο ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη δήλωσε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την άρνηση της να ψηφίσει το μνημόνιο, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται η Βάσω Παπανδρέου. Αρνητικός είναι και ο Χάρης Καστανίδης.

Ηδη έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν το προμνημόνιο οι βουλευτές: Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Τσετίν Μάντατζη, Οδυσσέας Βουδούρης, Δημήτρης Καρύδης και Χρήστος Μαγκούφης.
Παράλληλα, την παραίτησή τους από βουλευτές υπέβαλλαν ο Δημήτρης Βαρβαρήγος (Ζάκυνθος) και Πέμη Ζούνη (Α' Αθηνών), διατυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την διαφωνία τους.

Την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τη μείωση του κατώτατου μισθού έχει εκφράσει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ με παραίτηση σε περίπτωση που καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έχει απειλήσει ο Νίκος Ζωίδης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης έχουν αφήσει πολλοί ακόμη βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θόδωρος Παραστατίδης.

Υπενθυμίζεται ότι την παραίτηση της υπέβαλε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτσούκος.

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής, Μ. Αποστολάκη, δήλωσε, μέσω επιστολής, ότι θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αφού "δεν βάζει τέλος στο σενάριο χρεοκοπίας της χώρας".

Προσπάθεια για πειθαρχία
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους, κινήθηκαν στην γραμμή Παπαδήμου. Και οι δύο έθεσαν το διακύβευμα της χρεοκοπίας της χώρας που θα οδηγήσει και σε έξοδο από το ευρώ, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία αυτός ο καταστροφικός κίνδυνος.

"Σε μια χρεοκοπημένη χώρα, δεν επενδύουν, την λεηλατούν και αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία"  τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, συμπληρώνοντας "για αυτό και πρέπει να ολοκληρωθεί το "κούρεμα" των ομολόγων και μετά να πάμε σε εκλογές".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε ως αυτονόητη τη κομματική πειθαρχία για την προσεχή ψηφοφορία στη Βουλή, και προειδοποίησε ότι όσοι κάνουν τους τζάμπα μάγκες, ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών της περιφέρειας, δεν θα είναι καν υποψήφιοι βουλευτές στις προσεχείς εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του μίλησε για χάος σε περίπτωση χρεοκοπίας καθώς θα επιφέρει κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, έξοδο από το ευρώ, κινδύνους σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας και ξεπούλημα της περιουσίας της χώρας έναντι πινακίου φακής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους βουλευτές του να ψηφίσουν το νόμο. Οποίος έχει πρόβλημα συνείδησης και δεν θέλει να το ψηφίσει να παραιτηθεί από βουλευτής, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: