13 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΛΑΣ: Σε 199 τα «ναι» και 45 οι διαγραφές στη Βουλή



Σε 199 τα «ναι» και 45 οι διαγραφές στη Βουλή
Με 199 ψήφους, 74 «όχι» και 5 «παρών» εγκρίθηκε από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση, ψηφοφορία που διενεργήθηκε σε κλίμα έντασης και διχασμού, με 40 απώλειες από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, όχι από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά, ναι από τη Δημοκρατική Συμμαχία, εκτός του κ. Αυγενάκη, αλλά και την απουσία του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και των στελεχών του ΛΑΟΣ, πλην των κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη που έδωσαν θετική ψήφο. Οι διαγραφές βρέθηκαν στο επίκεντρο, με τους ανεξάρτητους βουλευτές να αποτελούν, πλέον, δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Σημειώνεται πως οι διαγραφές βουλευτών από τη ΝΔ ανέρχονται σε 21, από το ΠΑΣΟΚ σε 22 και το ΛΑΟΣ σε 2, όπως και είχε επισημανθεί πριν την ψηφοφορία, ότι όποιος δεν υπερψήφιζε το πρόγραμμα, θα διαγραφόταν από το κόμμα.

Συγκεκριμένα, εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους τέθηκαν μετά το πέρας της κρίσιμης ψηφοφορίας επί της νέας δανειακής σύμβασης 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν ή απείχαν από τη διαδικασία. Διεγράφησαν και οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ που υπερψήφισαν τα μέτρα. Επίσης, δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οι εννέα βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου.

Διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Σπύρος Κουβέλης, Α' Αθηνών
Άννα Βαγενά, Α' Αθηνών
Λούκα Κατσέλη, Β' Αθηνών
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Β' Αθηνών
Βάσω Παπανδρέου Β' Αθηνών
Λάμπρος Μίχος, Β' Αθηνών
Μαρία Κυριακοπούλου, Αχαΐας,
Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Αχαΐας
Βασίλης Τόγιας, Βοιωτίας
Γεώργιος Κασσάρας, Δωδεκανήσων
Χάρης Καστανίδης, Α' Θεσσαλονίκης
Κυριακή Τεκτονίδου, Α' Θεσσαλονίκης
Χρήστος Κατσούρας, Θεσπρωτίας
Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηρακλείου
Θεόδωρος Παραστατίδης, Κιλκίς
Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Κοζάνης
Γεώργιος Παπαμανώλης, Κυκλάδων
Οδυσσέας Βουδούρης, Μεσσηνίας
Μάντατζη Τσετίν, Ξάνθης
Ηλίας Θεοδωρίδης, Πέλλης
Γιάννης Αμοιρίδης, Πιερίας
Χρήστος Μαγκούφης, Τρικάλων

Η διαγραφή των 22 βουλευτών ανακοινώθηκε σε επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο μετά το πέρας της ψηφοφορίας επί της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Παπανδρέου διέγραψε όσους είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρών επί της αρχής.

Επίσης, δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου: Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Κουσελάς, Δημήτρης Καρύδης, Μαρία Μίχου, Μιχαήλ Τζελέπης.

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου δήλωσε μετά τη διαγραφή: "Ψήφισα κατά συνείδηση μετά από καιρό. Με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορούν να διαγράψουν την πορεία μου".

Πριν την ψηφοφορία ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης υπέβαλε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα.

Διαγραφές στη Νέα Δημοκρατία
Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τίθενται οι βουλευτές:

Α' Αθηνών Έλενα Κουντουρά
Ά Αθηνών Ελίζα Βόζεμπεργκ
Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης
Άρτας Κωνσταντίνος Παπασιώζος
Αττικής Γιώργος Βλάχος
Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης
Δράμας Μαργαρίτης Τζήμας
Δωδεκανήσου Τσαμπίκα Ιατρίδη
Έβρου Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος
Ευβοίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης
Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας
Λαρίσης Χρήστος Ζώης
Λέσβου Σπυρίδωνας Γαληνός
Ά Πειραιά Παναγιώτης Μελάς
Πέλλης Γεώργιος Καρασμάνης
Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης
Σερρών Αναστάσιος Καριπίδης
Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς
Επίσης, παραπέμπεται προς διαγραφή από το κόμμα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, δηλωθείς ως απών από την ψηφοφορία, ανέφερε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του. «Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και η στάση μου αυτή, βοηθά την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα».

Διεγράφησαν Βορίδης-Γεωργιάδης από τον ΛΑΟΣ

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΛΑΟΣ, διαγράφονται οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την απόφαση τους να υπερψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση και να μην συνταχθούν με την γραμμή του κόμματος που απείχε από την ψηφοφορία.

«Έπραξα κατά τη συνείδησή μου» δήλωσε ο διαγραφείς κ. Μάκης Βορίδης, αναφέροντας ότι ο βουλευτής πράττει κατά το Σύνταγμα και τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος στα βήματα που είναι απαραίτητα. Επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του στην κυβέρνηση, ούτε και υπάρχει καμία σκέψη για ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία.

«Ναι» στη σύμβαση είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν τη Δημοκρατική Συμμαχία εκτός από τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος δήλωσε «παρών».

Δεύτερη δύναμη στη Βουλή, οι ανεξάρτητοι
Πρωτοφανείς ανατροπές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκάλεσαν οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις βουλευτών στην πολιτική των Μνημονίων. Οι εκλογές του 2009 εξασφάλισαν 160 έδρες στο ΠΑΣΟΚ, 91 στη ΝΔ, 21 στο ΚΚΕ, 15 στον ΛΑΟΣ και 13 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, μετά την ψήφιση και της δεύτερης δανειακής σύμβασης, η δύναμη των κομμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, με δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Παραιτήσεις και ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών, από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, περιόρισαν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 131 έδρες, τη ΝΔ στις 62 έδρες, τον ΛΑΟΣ στις 14, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 έδρες, με δεύτερη δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές που φθάνουν ήδη τους 63. Μόνο στο ΚΚΕ δεν υπήρξε αλλαγή δύναμης που παραμένει στη Βουλή με 21 βουλευτές.
ΠΗΓΗ:  http://www.kerdos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: