19 Ιουλίου 2011

Η πρώτη κρατική απογραφή του Κοσσυφοπεδίου αποδεικνύεται αμφιλεγόμενη

Της Λίντα Καραντάκου για του Southeast European Times στην Πρίστινα — 18/07/11

 Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις στη διαδικασία απογραφής του Κοσσυφοπεδίου. [Reuters]
Η πρώτη απογραφή πληθυσμού και κατοικιών από τη δήλωση ανεξαρτησίας της χώρας οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο και τα επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Απογραφών, Ριφάτ Μπλάκου, είπε στους SETimes, «Αξιολογούμε την απογραφή ως επιτυχημένη, βάσει της διεθνούς αξιολόγησης, όπως επιβεβαιώνουν και οι ξένοι εμπειρογνώμονες».
Ο Μπλάκου εξήγησε ότι ο αριθμός των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου πλησίαζε πολύ στον αριθμό των ψηφοφόρων, επειδή «η λίστα των ψηφοφόρων λήφθηκε από το αστικό ληξιαρχείο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της απογραφής και της πολιτικής εγγραφής [αστικό ληξιαρχείο]«, εξήγησε.
Παρόλα αυτά, αναγνωρίζει, ότι η απογραφή «μπορεί να μην ήταν απόλυτα ακριβής» έχοντας μερικά τεχνικά λάθη.
«Αλλά δεν λάβαμε καταγγελίες», είπε ο Μπλάκου, προσθέτοντας ότι η απογραφή διεξήχθηκε από δημοτικές επιτροπές σε 34 δήμους μετά από μακροχρόνιες προετοιμασίες που άρχισαν το 2003 και με τη διεθνή βοήθεια της EUROSTAT, της ιταλικής Instat, της σουηδικής SIDA, του UNPFA και διαφόρων χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία.
«Όλη η διαδικασία κόστισε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο λάθους είναι 3 με 5%. Το αποτέλεσμα είναι 95% ακριβές», είπε ο Μπλάκου στους SETimes.
Η Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γενικός πληθυσμός που κατοικεί στο Κοσσυφοπέδιο είναι 1.733.872, μη περιλαμβάνοντας τους σερβικούς πλειοψηφικούς δήμους στο Βορρά — Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Πότοκ, Ζβετσάν και βόρεια Μιτρόβιτσα — όπου δεν διεξήχθηκε η απογραφή.
Αφότου βγήκαν τα αποτελέσματα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Κρασνίκι, είπε ότι η απογραφή στο Βορρά δεν διεξήχθηκε λόγω των αντιρρήσεων που υπήρχαν εκεί.
Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Μαχίρ Τζαγκχιλάρ αναφέρει ότι δεν υπάρχει σχέδιο να διεξαχθεί η απογραφή ξανά.
«Η απαραίτητη συνεργασία με τον πληθυσμό, προκειμένου να διεξαχθεί η απογραφή, δεν είναι δεδομένη», είπε ο Τζαγκχιλάρ στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe.
Το Συμβούλιο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Κοσσυφοπεδίου (CPHRF) θεωρεί την απογραφή του 2011 αποτυχία, λέγοντας ότι δεν αντανακλά τους πραγματικούς αριθμούς του πληθυσμού. Το Συμβούλιο ανέφερε παρατυπίες, όπως καταγγελίες από πολίτες που δεν συμμετείχαν στην απογραφή.
Η απογραφή δεν διεξήχθηκε στο βορρά, ο οποίος αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας. Επιπλέον, το CPHRF επισημαίνει ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που ζουν προσωρινά στο εξωτερικό αποκλείστηκαν από την απογραφή, η πλειοψηφία της οποίας είναι αποφασιστική για τον καθορισμό των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών των οικογενειών του Κοσσυφοπεδίου — «ο κύριος σκοπός της απογραφής» , λέει το CPHRF.
Η Επιτροπή αποκάλεσε τον αποκλεισμό τους παραβίαση που χρειάζεται διόρθωση, επειδή σηματοδότησε μια βασική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καταγραφή αριθμού ατόμων είχε επίσης ορισμένες ανεπάρκειες που σχετίζονται με τις πληροφορίες για τους πολίτες και την κατάρτιση αυτών που διεξάγουν την απογραφή, είπε η Επιτροπή.
Το CPHRF ζήτησε από το θεσμικό όργανο που είναι υπεύθυνο να επανελέγξει αυτές τις αναπάρκειες και να ξεκινήσει «μία εξαιρετική απογραφή», η οποία θα συνοδεύεται από μία ισχυρή εκστρατεία στα ΜΜΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι εκείνοι που δεν συμμετείχαν στην τελευταία απογραφή θα συμμετέχουν σε αυτή.
Η Ακαδημία του Κοσσυφοπεδίου για τις Τέχνες και τις Επιστήμες απέρριψε επίσης τα αποτελέσματα της απογραφής και υποστηρίζει την πραγματοποίηση μιας νέας απογραφής που θα βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία. Ανέφερε ότι οι λόγοι για την αποτυχία της απογραφής «είναι ήδη γνωστοί στους επαγγελματίες που συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στη διαδικασία».
Πριν από το 2001, η απογραφή διεξήχθηκε το 1981 με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία τότε κατέγραψε 1,6 εκατομμύρια κατοίκους.
Με πληροφορίες από Δερόπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια: