20 Ιουλίου 2011

Αναζωπύρωση της φωτιάς στα Ιωάννινα



Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Αμπελάκια Κισσάβου.


Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη μεγάλη φωτιά των Ιωαννίνων, αλλά σε μικρότερη έκταση απ’ ό,τι το μεσημέρι. Το βάρος των πυροσβεστών, δίδεται στις περιοχές Σταυρακίου, Κάτω Μαρμάρων και Νεοχωρόπουλου, για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις κοντά σε σπίτια.
Νωρίτερα, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο «Καναντέρ» και δύο ελικόπτερα «Έρικσον» ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς με πολλά όμως προβλήματα. Ήδη σε δύο «Καναντέρ» καταγράφηκαν βλάβες και ακινητοποιήθηκαν στο κέντρο της λίμνης.
Εξάλλου, σε πολλές περιοχές και κυρίως στο Σταυράκι, Κάτω Μάρμαρα και Νεοχωρόπουλο, πολλοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους. Όλη η Πυροσβεστική δύναμη των Ιωαννίνων, ενισχυμένη και από γειτονικούς νομούς, συνεχίζει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς.
Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά τού φετινού καλοκαιριού στην περιοχή του νομού Λάρισας, εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα σε δασώδεις εκτάσεις - κυρίως πουρνάρια - στην περιοχή από Ελάτεια μέχρι τη θέση Χάλκωμα στα Αμπελάκια του Κισσάβου. Για την κατάσβεση επιχειρούσαν περίπου 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα και όσο υπήρχε φως ημέρας, συμμετείχαν και 6 αεροσκάφη, ενώ υπήρχε αισιοδοξία ότι θα τεθεί υπό έλεγχο, επειδή υπάρχουν δασικοί δρόμοι στην περιοχή, οι οποίοι λειτουργούν ως φυσικές αντιπυρικές ζώνες.
Μέχρι το βράδυ συγκεντρώνονταν και άλλες δυνάμεις πυροσβεστών και οχημάτων απ’ όλο το θεσσαλικό χώρο, αλλά και όμορους νομούς της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Στην περιοχή μετέβη ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Αθαν. Μπέης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην περιοχή Αετός Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου καίγεται δασική έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά αυτή πέρασε στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία. Στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα αεροσκάφος «Κάναντερ».
Μια τρίτη φωτιά εκδηλώθηκε στους οικισμούς Καρτέρι και Αργυρότοπος Θεσπρωτίας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, με 5 οχήματα και 30 άνδρες. Κάηκε μικρή δασική έκταση στις παρυφές του δρόμου Ηγουμενίτσας - Μαργαριτίου.
Εξάλλου, σε εξέλιξη φωτιά και σε δασική έκταση στην Ελάτεια Λάρισας, 15 πυροσβέστες 6 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα, σε αγροτική περιοχή στον Κρόκο Κοζάνης, κοντά στην πόλη της Κοζάνης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κάηκαν 550 στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών, 120 στρέμματα γεωργικής έκτασης, 3 αγροτικές αποθήκες (παραπήγματα), δύο εγκαταλειμμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 10 καρυδιές.
Στη μάχη της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 37 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 16μελές πεζοπόρο τμήμα, 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ και 4 σκαπτικά μηχανήματα. Την επιχείρηση συντόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Γιώργιος Βαλοδήμος. Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν -μέχρι στιγμής- άγνωστα.
Υπό έλεγχο τέθηκαν δύο πυρκαγιές, που ξέσπασαν το μεσημέρι, στο Βόλο.
Η πρώτη εκδηλώθηκε στην περιοχή Αλυκές Βόλου και έκαψε 10 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχαν 19 πυροσβέστες με 6 οχήματα.
Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Γλαφυρές Βόλου και έκαψε 10 στρέμματα με πουρνάρια. Στην πυρόσβεση έλαβαν μέρος 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ από αέρος συμμετείχαν και δύο αεροπλάνα, τύπου «καναντέρ».
Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στην Κοζάνη
Σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε το απόγευμα, σε αγροτική περιοχή στον Κρόκο Κοζάνης, κοντά στην πόλη της Κοζάνης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί - προς το παρόν - να υπολογιστεί, καθώς η πυρκαγιά είναι και εντός περιοχής με κατοικίες.
Στην πυρόσβεση συμμετέχουν 36 πυροσβέστες με 13 οχήματα, καθώς και 12μελές πεζοπόρο τμήμα.
Την όλη επιχείρηση συντονίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Γεώργιος Βαλοδήμος.
ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: