14 Ιουλίου 2011

Νέα αιματηρά επεισόδια στο Καράτσι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 14:34

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Καράτσι, μετά τις δηλώσεις ανώτερου στελέχους ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εναντίον ενός από τα ισχυρότερα κόμματα της πόλης.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν συγκρούσεις και πυρπολήθηκαν οχήματα, μετά τη δήλωση του Ζουλφικάρ Μίρζα, πολιτικού στην επαρχία Σιντχ και ανώτερου στελέχους του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) του προέδρου, Άσιφ Άλι Ζαρντάρι, ότι ο λαός στο Καράτσι και στη Χαϊντεραμπάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, πρέπει να «αντισταθεί... και να απαλλαγεί» από το κόμμα Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (Muttahida Qaumi Movement, MQM).

«Καλώ τον λαό στο Καράτσι ειδικά και στο Χαϊντεραμπάντ να αντισταθείτε, για τους εαυτούς σας, για το Πακιστάν, για το Καράτσι, για τα αθώα παιδιά σας, και να απαλλαγείτε από αυτούς τους καταραμένους» είπε ο Μίρζα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα ηγετικά στελέχη του MQM. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν επανειλημμένα από εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς, επέκρινε επίσης τους Μοχατζίρ - απόγονους μεταναστών από την Ινδία που μιλούν Ουρντού - ότι είναι αγνώμονες έναντι του Πακιστάν, παρότι τους δόθηκε καταφύγιο στη χώρα μετά τη δημιουργία της χώρας το 1947.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της επαρχίας Μανζούρ Ουάσαν, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν στα επεισόδια της χθεσινής νύχτας. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Χαϊντεραμπάντ, σύμφωνα με την αστυνομία. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε διαδηλώσεις στο Καράτσι και σε άλλες πόλεις της επαρχίας, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές έβαλαν φωτιές σε λάστιχα, φώναζαν συνθήματα εναντίον του Μίρζα και έκαψαν ομοιώματά του, απαιτώντας την απομάκρυνσή του από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Ο ίδιος απολογήθηκε για τις δηλώσεις του. «Η χθεσινοβραδινή δήλωσή μου ήταν προσωπική μου άποψη και δεν είχε στόχο να προσβάλει τα αισθήματα κανενός. Αλλά, εάν το έκανα, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη». Το Καράτσι, πόλη όπου ζουν πάνω από 18 εκατ. άνθρωποι, έχει ένα μακρύ ιστορικό εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες στις συγκρούσεις στην πόλη έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άνθρωποι.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 14:34
ΠΗΓΗ:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: