16 Μαΐου 2025

Το Ουκρανικό στο επίκεντρο των συζητήσεων της ΣΕΠΚ στα Τίρανα



Στην εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τη θερμή φιλοξενία και συνεχάρη τον αλβανικό λαό για το

εκλογικό αποτέλεσμα και την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή πορεία. Υπογράμμισε ότι η παρουσία των ηγετών στην αλβανική πρωτεύουσα δεν είναι απλώς μια επίσημη συνάντηση, αλλά ένα μήνυμα ενότητας και ευθύνης σε μια περίοδο κρίσιμη για την ήπειρο.

Όπως ανέφερε, ζούμε σε εποχές που απαιτούν σοβαρότητα και συλλογική δράση. Η συνάντηση όλων των ηγετών των κρατών της ηπείρου δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και απειλές, ιδιαίτερα ο κίνδυνος διαίρεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή.

 Κεντρικό σημείο της τοποθέτησής του αποτέλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό και να υπάρξει επιμονή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη, όμως είναι αναγκαίο να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για υπογραφή συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, και κάλεσε για στήριξη της Μολδαβίας, ενόψει των επικείμενων εκλογών, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού συντονισμού.

Αναφορά έκανε και στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι απαιτείται επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός. Υπογράμμισε ότι τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη, και πως είναι αναγκαία η κοινή απάντηση μέσα από τη διπλωματία και τη συνεργασία, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

Ο Μακρόν στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της οικονομικής ασφάλειας. Ανέφερε ότι η Ευρώπη, με πληθυσμό άνω των 700 εκατομμυρίων πολιτών, είναι μια τεράστια και ισχυρή αγορά, ακόμη μεγαλύτερη από την κινεζική. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, της εξάλειψης των εμπορικών εμποδίων και της ενίσχυσης της εμπορικής συνοχής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μίλησε για την ανάγκη να γίνει περισσότερη πρόοδος στον περιφερειακό οικονομικό συντονισμό και στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και να αντιμετωπιστεί η αθέμιτη ανταγωνιστικότητα. Όπως είπε, μόνο με ενότητα η Ευρώπη θα μπορέσει να προστατεύσει τις αγορές της και να ενισχύσει τις δυνατότητές της.

Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός μόνιμου γραμματείου για τη Συντονιστική Δομή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενδεχομένως με συμμετοχή και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ενίσχυση της θεσμικής βάσης του εγχειρήματος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών ειρήνης βαραίνει αποκλειστικά τη ρωσική πλευρά. Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του, η Ουκρανία έχει επιδείξει ειλικρινή βούληση για διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ρωσία έστελνε στις συνομιλίες ανθρώπους χωρίς καμία εξουσιοδότηση να λάβουν αποφάσεις.

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι είχε συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία για να συζητήσουν λύσεις, ωστόσο ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε. «Έστειλαν ένα αντιπροσωπευτικό επίπεδο πολύ χαμηλό, χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων, ενώ εμείς στείλαμε τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε τη Ρωσία για προσχηματικές δηλώσεις και συνεχείς απειλές, μετατρέποντας τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη σε μια «κενή διαδικασία». Όπως τόνισε, «δεν είμαστε εμείς ή η Δύση που υπονομεύουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά η Ρωσία που στέλνει ‘κούφιες’ αντιπροσωπείες». Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν ότι οι ρωσικές προθέσεις δεν είναι ειλικρινείς, αλλά θεατρικές.

Πηγή: himara.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: