8 Ιουνίου 2024

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για την κάλπη της Κυριακής



Καθαρή πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν λίγο πριν πέσει η προεκλογική αυλαία.

Η δυσαρέσκεια ωστόσο αποτυπώνεται σε όλα τα ευρήματα, απόρροια κυρίως της ακρίβειας ενώ κρίσιμος παράγοντας θα είναι η αποχή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει την δεύτερη θέση ενώ μάχη για το 3% δίνουν αρκετά κόμματα.

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στην τηλεόραση του OPEN.

Τα ποσοστά των κομμάτων με την αναγωγή στο σύνολο έχουν ως εξής:

– ΝΔ: Από 29% έως 34% με μέση τιμή το 31,5%

– ΣΥΡΙΖΑ: Από 14% έως 18% με μέση τιμή το 16%

– ΠΑΣΟΚ: από 10,5% έως 14,5% με μέση τιμή το 12,5%

– Ελληνική Λύση: Από 7% έως 10% με μέση τιμή το 8,5%

– ΚΚΕ: Από 6,5% έως 9,5% με μέση τιμή το 8%

-Νίκη: Από 3% έως 5% με μέση τιμή το 4%

– Πλεύση Ελευθερίας: Από 2,5% έως 4,5% με μέση τιμή το 3,5%

– Νέα Αριστερά: Από 2,1% έως 4,1% με μέση τιμή το 3,1%

– Φωνή Λογικής: Από 1,8% έως 3,8% με μέση τιμή το 2,8%

– Δημοκράτες: Από 1% έως 3% με μέση τιμ ή το 2%

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

– ΝΔ: 26,3%

– ΣΥΡΙΖΑ: 13,4%

– ΠΑΣΟΚ: 10,4%

– Ελληνική Λύση: 7,1%

– ΚΚΕ: 6,7%

– Νίκη: 3,3%

– Πλεύση Ελευθερίας: 2,9%

– Νέα Αριστερά: 2,6%

– ΜέΡΑ25: 2,5%

– Φωνή Λογικής: 2,3%

– Δημοκράτες: 1,7%

– Άλλο κόμμα: 4,3%

– Αδιευκρίνιστη ψήφος: 16,5%

Δημοσκόπηση ALco

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου καταγράφει η κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

To κυβερνών κόμμα είναι πιθανό να ξεπεράσει τον εκλογικό στόχο που είχε θέσει, καθώς το ταβάνι της ΝΔ υπολογίζεται στο 33,6% ενώ το κατώτατο όριο της ΝΔ είναι στο 29,2%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από από 14% έως 17,2% και καταγράφει οριακές απώλειες στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την μέτρηση της εταιρείας μετά την παρουσίαση του περιβόητου Excel στη Θεσσαλονίκη από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ειδικότερα, λαμβάνει 12,6% στην πρόθεση ψήφου έναντι 13% που είχε την Τετάρτη 5/6. Σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας Κώστα Παναγόπουλο το «Πόθεν Έσχες» Κασσελάκη δεν βοήθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έσπρωξε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Το ΚΚΕ κινείται από 6,7% έως 8,7%, η Ελληνική Λύση λαμβάνει 7,1% έως 9,1% και η Νίκη από 3,8% έως 5,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας όπως και η Νίκη κερδίζουν περίπου μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να κυμανθεί από 2,5 έως 4,1% και το ΜέΡΑ25 από 2,2% έως 3,6%. Τέλος , η ΝΕΑΡ εμφανίζεται και αυτή να τσιμπάει 0,3% τις τελευταίες ημέρες και να κινείται ανάμεσα στο 2,5% έως το 4,1% στην εκτίμηση ψήφου της ALCO.

Δημοσκόπηση Pulse

Την εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναβεβαιώνει και η τελευταία μέτρηση της Pulse για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάι.

Στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου, στο σενάριο της κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ κινείται από 28,1% έως 33,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί από 14,2% έως 18,8%.

Ωστόσο η «μάχη» για τη δεύτερη θέση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ανώτατο όριο το 15,1%, ποσοστό που ξεπερνάει το κατώτερο όριο του ΣΥΡΙΖΑ (14,2%).

 Ακόμα πιο σύνθετη είναι η εικόνα για την τέταρτη θέση καθώς το ΚΚΕ εντοπίζεται στο 6,3% έως 9,7%, ενώ η Ελληνική Λύση εμφανίζεται πιο ενισχυμένη και αναμένεται το ποσοστό της να κυμανθεί μεταξύ 6,8% έως 10,2%.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 13,5 μονάδων καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 28% (έναντι 28,5% ) στην προηγούμενη έρευνα και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στο 14,5%.

Απόλυτη είναι η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 34%, ακολουθεί ο Κανένας με 20% ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14%.

Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 είναι ακριβώς στο εκλογικό όριο του 3% στην πρόθεση ψήφου.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Μόλις 1% κάτω από τον άτυπο πήχη του 33% βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου με «φόντο» τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA.

Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τη συσπείρωσή της, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να πιάσει το συμβολικό όριο του 33%, που ήταν το ποσοστό της στις προηγούμενες ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο πιο συμπαγής πολιτικός χώρος, όχι όμως ένα ηγεμονικό «πλειοψηφικό» ρεύμα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα δυσαρεστημένη και όχι ιδιαίτερα αισόδοξη, όπως έχει φανεί και από τις άλλες δημοσκοπήσεις, με σχετικά ισχυρά ποσοστά δυσαρέσκειας και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15,5%, μπροστά από το 12% του ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 8,5% και το ΚΚΕ είναι στο 7,5%. Ακολουθούν «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας στο 4,5% και από εκεί πέρα, η εκτίμηση δίνει 3% σε τρία κόμματα: το ΜέΡΑ25, τη Νέα Αριστερά και τη Φωνή της Λογικής.

Αναλόγως του αθροίσματος των ψήφων των κομμάτων που δεν θα φθάσουν το όριο το 3%, καθώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία του μέτρου, για πρώτη φορά είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κόμμα που να «πιάσει» το όριο αλλά να μην λάβει έδρα.

Πηγη:  epiruspost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: