27 Ιουνίου 2024

Η αλβανική κυβέρνηση αυξάνει τον μισθό στο Δημόσιο στα 1.000 ευρώ

 


Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του τις αποφάσεις για την αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα. Η δεύτερη φάση της πολιτικής αύξησης των μισθών, η οποία ξεκίνησε το 2023, θα ωφελήσει περίπου 135.000

υπαλλήλους της κρατικής διοίκησης. Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο μέσος μισθός στο Δημόσιο προβλέπεται να φτάσει τις 105.000 λεκ (1.000 ευρώ περίπου).

Οι αυξημένοι μισθοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου, με εκτιμώμενο κόστος σχεδόν 11 δισ. λεκ (11 εκατ. ευρώ περίπου) για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και συνολικό κόστος προϋπολογισμού περίπου 40 δισ. λεκ. Αυτή η πολιτική αύξησης των μισθών θα ωφελήσει τους εργαζόμενους στην προπανεπιστημιακή εκπαίδευση, στο σύστημα υγείας, τους υπαλλήλους του συστήματος ασφαλείας (Κρατική Αστυνομία, Αστυνομία Φυλακών, Φρουρός της Δημοκρατίας, Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροπροστασία και Διάσωση) και τους υπαλλήλους της κρατικής διοίκησης.

Με τις εγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές, προβλέπεται τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των μισθών στη δημόσια διοίκηση σύμφωνα με τον ισχύοντα ρυθμό πληθωρισμού. Αυτή η αναπροσαρμογή θα πραγματοποιείται συνεχώς κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026.

Από την 1η Ιουλίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανεξαρτήτως βαθμού, θα έχουν υψηλότερους μισθούς. Οι νέοι στρατιώτες θα ξεκινούν με πληρωμή 820.000 λεκ. Η φετινή πολιτική αύξησης μισθών κυμαίνεται από 7 έως 22%. Οι βοηθοί πυροσβεστών θα λαμβάνουν μισθό 60.000 λεκ, οι πυροσβέστες 65.000 λεκ, και οι αρχιπυροσβέστες 70.000 λεκ.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η αύξηση μισθών για τους εκπαιδευτικούς, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Η αύξηση μισθών για 30.000 εργαζόμενους στην εκπαίδευση αποτελεί τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, ανεβάζοντας τον μέσο μισθό των εκπαιδευτικών στα 950 ευρώ.

Με αυτές τις αλλαγές, η αλβανική κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημόσιων υπαλλήλων, προωθώντας τη σταθερότητα και τον επαγγελματισμό στη δημόσια διοίκηση.

Πηγή: himara.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: