Κατά το 15ο έτος στην Αλβανία, το Αλβανο-Αμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης (AADF) είχε χρηματοδοτική δέσμευση άνω των 120 εκατομμυρίων USD, σε ένα χαρτοφυλάκιο 80 έργων σε τομείς στρατηγικής σημασίας:
επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση και ηγεσία, πολιτιστική κληρονομιά και οικο- ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ιδρύματος, όπου ήταν επίσης παρόντες ο Michael D. Granoff, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Συνεκτελεστικοί Διευθυντές Aleksandër Sarapuli και Martin Mata.
Οι εκπρόσωποι της AADF έφεραν την προσοχή στα πολυάριθμα έργα στην εκπαίδευση και την ηγεσία, για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών, για τις μελλοντικές γενιές στην Αλβανία, με βάση τα πιο προηγμένα μοντέλα στον κόσμο όπως το TUMO Tirana (π.χ. πριν από το κέντρο για τις δημιουργικές τεχνολογίες στην Αλβανία), Junior Achievement of Albania, AI for Youth - Artificial Intelligence για νέους, LEAD Albania κ.λπ. Έργα οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης σε 8 διαφορετικές περιοχές της Αλβανίας, Τίρανα, Σκόδρα, Κορυτσά, Μπεράτ, Κρούγια, Αργυρόκαστρο, Αυλώνα, σύντομα και στο Δυρράχιο, μέσω επιχειρηματικής υποστήριξης, με βάση διεθνή μοντέλα διαχείρισης όπως το BID-TID και το CRIMSON που υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ήταν η παρένθεση της παρουσίασης ενός άλλου σημαντικού έργου για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την καινοτομία στην Αλβανία: Innovation HUB - Innovation Center of AADF, κοντά στην Πυραμίδα των Τιράνων, που θα επηρεάσει σημαντικά την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα.
Για το ενδιαφέρον των ερωτήσεων των δημοσιογράφων ο κ. Ο Michael Granoff τόνισε ότι « η δουλειά της AADF είναι να δίνει χρήματα με υπευθυνότητα, προκειμένου να επιτευχθούν θετικές αλλαγές στην Αλβανία. Το μόνο μας όφελος είναι η βελτίωση της ζωής των Αλβανών. Ο αντίκτυπος στην οικονομία της Αλβανίας μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, αν δούμε τι έχουμε κάνει για τη βελτίωση των τουριστικών περιοχών, θα δούμε ότι είχαμε μετρήσιμη επίδραση σε περίπου χίλιες επιχειρήσεις. Αυτό το βλέπετε στην επίδραση στις αξίες ιδιοκτησίας και των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, σε όλα τα ιστορικά κέντρα στα οποία έχει συμβάλει η AADF. Το Junior Achievement λειτουργεί σε 120 χώρες και πουθενά δεν είναι πιο επιτυχημένο από την Αλβανία, όπου κάθε παιδί επωφελείται από την οικονομική εκπαίδευση. Το AADF αποτελεί μέρος της γενικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αλβανία και όλα τα πράγματα που κάνουμε ελέγχονται από την αμερικανική κυβέρνηση, επομένως εργαζόμαστε σε συντονισμό μαζί της».
Απαντώντας στο ερώτημα από πού προέρχεται η πηγή εσόδων της AADF, ο κ. Ο Γκράνοφ εξήγησε στα ΜΜΕ ότι « Το 1995, οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν κεφάλαια για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε πολλές από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και πρόσφεραν ένα ταμείο 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αλβανία. Σκοπός αυτού του ταμείου ήταν η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη χώρα. Και με τα χρόνια επενδύσαμε σε μια σειρά από επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι πολύ επιτυχημένες. Με απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το 100% των κερδών που προέκυψαν από αυτό το ταμείο παρέμειναν στη χώρα και χρησιμοποιούνται περαιτέρω για την ενδυνάμωση της χώρας μέσω έργων AADF.
Ένας από τους τομείς λειτουργίας του AADF είναι η Πολιτιστική Κληρονομιά και ο Οικοτουρισμός, όπου μερικά από τα πιο σημαντικά έργα όλα αυτά τα χρόνια είναι: η δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου για το Drilon-Tushemisht; την προετοιμασία του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τις αρχαιολογικές περιοχές του Δυρραχίου και του Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού για το Κάστρο του Μπεράτ. την ίδρυση του Αλβανικού Εβραϊκού Μουσείου και του Εθνικού Φωτογραφικού Μουσείου Marubi. την καταχώριση πέντε στοιχείων της Αλβανικής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην UNESCO. συστήματα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων σε 10 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. και τα λοιπά".
Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Βουθρωτού ακολουθεί τα βήματα έργων στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Οικοτουρισμού. Κύριος. Ο Granoff τόνισε για άλλη μια φορά τον ρόλο του AADF ως δωρητή σε αυτό το έργο: « Εχουμε εμπλακεί εδώ και πολλά χρόνια στη διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου του Βουθρωτού (Butrint), με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος μας δεν είναι να κατέχουμε το Βουθρωτό, καθώς δεν μας ανήκει η Piraminda ή το New Pazar κ.λπ. Πρόκειται για δημόσια περιουσιακά στοιχεία και περιουσίες, που ανήκουν στο αλβανικό κράτος και είναι υπεύθυνο για αυτά. Δεν εργαζόμαστε για τις αλβανικές κυβερνήσεις, αλλά συνεργαζόμαστε μαζί τους. Δεν έχουμε κανένα όφελος στο Βουθρωτό (Butrint), καθώς δεν το ελέγχουμε. Το Butrint Management Foundation διοικείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, όχι από εμάς, αλλά ο ρόλος μας είναι σημαντικός γιατί συμβάλλουμε οικονομικά στη βιώσιμη ανάπτυξη του Butrint. Όσο για το Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν έχουμε συμμετάσχει σε αυτή τη δίκη, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την κυβέρνηση. Είμαστε σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αγωγές και το CJK πήρε αυτή την απόφαση εκπληρώνοντας το καθήκον του. Τη διαχείριση του Βουθρωτού θα αναλάβει το Butrint Management Foundation και όχι το AADF. Είμαστε απλώς δωρητές, δωρητές και στρατηγικός εταίρος που βοηθάει με σημαντικά ποσά κεφαλαίων» - είπε ο κ. Granoff, προσθέτοντας ότι μοντέλα διαχείρισης, όπως αυτό που προτείνεται στο Butrint, εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. «Το ότι δεν υπάρχει διαφθορά, τα χρήματα που μπαίνουν να μένουν στο Βουθρωτό και να διατηρηθεί ο αρχαιολογικός χώρος είναι τα κύρια συμφέροντά μας. Από το 2022, το σχέδιο διαχείρισης του Βουθρωτού αναθεωρήθηκε, έγινε αποδεκτό και αξιολογήθηκε από την UNESCO, και παραθέτω ένα από τα σχόλια της UNESCO, που αποκάλεσε αυτό το σχέδιο διαχείρισης «ένα πολύ καλό αρχικό στάδιο για τη μελλοντική διαχείριση του Βουθρωτού». Η UNESCO είδε το σχέδιο διαχείρισης του Βουθρωτού και εξέφρασε την έγκρισή της ως ένα καλό βασικό μοντέλο για το μέλλον του Βουθρωτού».
Η οικονομική δέσμευση της AADF σε διάφορα έργα προς όφελος του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού είναι 6,18 εκατομμύρια USD.
Το AADF ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός λειτουργεί ως καταλύτης στον βιότοπό του, παρέχοντας κεφάλαια και επαγγελματικές γνώσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αλβανών νέων, αυξάνοντας τη διαφάνεια και μειώνοντας τη διαφθορά μέσω ορισμένων από τα πιο προηγμένα μοντέλα διαχείρισης και τεχνογνωσίας στον κόσμο. Όλα τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η AADF παραμένουν στην Αλβανία ως δώρο του αμερικανικού λαού στον αλβανικό λαό.
Πηγη: Top Channel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου