20 Ιουλίου 2021

«Αν χρειαστεί, θα ξεκινήσουμε διαδικασία κατά Ελλάδας επί παραβάσει» λέει η Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις

 


Τη βαθειά ανησυχία της για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών εκφράζει η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε επιστολή έξι ελληνικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεταν ζήτημα παραβίασης του ευρωπαϊκού δικαίου, και σημειώνει ότι, αν χρειαστεί, η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία κατά κράτους μέλους για παραβίαση των Ευρωπαϊκών συνθηκών.


«Συμφωνώ ότι το ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές είναι βαθιά ανησυχητικό. Οι υπηρεσίες μου συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση μέσω εκθέσεων του προσωπικού που εργάζεται στην Ελλάδα, μέσω διεθνών οργανισμών όπως και της κοινωνίας των πολιτών. Εξακολουθώ επίσης να επαναλαμβάνω τη θέση μου σχετικά με την προσδιορισμένη ανάγκη να ερευνηθούν ενδελεχώς και με διαφάνεια αυτές οι καταγγελίες από τις ελληνικές αρχές. Οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό και έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου στο ζήτημα, τόσο δημόσια όσο και σε διμερείς συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές», σημειώνει η Επίτροπος στην απάντησή της με ημερομηία 8 Ιουλίου.


Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, σε κοινό δελτίο τύπου των οργανώσεων ΑΡΣΙΣ, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, HIAS, HumanRights360, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.


Οι οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στην κ. Γιόχανσον στις 27 Απριλίου. Eπισήμαιναν μεταξύ άλλων επίσημα στοιχεία του Ελληνικύ Λιμενικού, που δείχνουν την εξαφάνιση τουλάχιστον 22.000 προσφύγων το 2020, ενώ βρίσκονταν στα χέρια του Λιμενικού. Πρόκειται για 22.000 πρόσφυγες που καταγράφονται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού σε ελληνικά και διεθνή ύδατα, αλλά δεν καταγράφονται στις αφίξεις στα ελληνικά νησιά.


«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των ατόμων που διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό το 2020 δεν μεταφέρθηκαν σε ελληνικό έδαφος, κάτι που πιθανότατα παραβιάζει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για την οποία "τα άτομα που βρίσκονται σε εδαφικά ύδατα κράτους-μέλους πρέπει να αποβιβαστούν στην ξηρά και να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο"», σημείωναν οι οργανώσεις.


Η κ. Γιόχανσον απαντά ότι δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία ούτε το λόγο για την εμφανή διαφορά στους αριθμούς. Σημειώνει ότι ο Κώδικας Συνόρων της Σένγκεν προβλέπει ότι αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών ν μην επιτρέπουν το πέρασμα των συνόρων παρά μόνο στα επίσημα συνοριακά περάσματα, κάτι που διασφαλίζεται με την επιτήρηση των των συνόρων.


Yπογραμμίζει ωστόσο: «η νομοθεσία της ΕΕ σε συμφωνία με τις σχετικές διατάξεις της διεθνούς νομοθεσίας, διασφαλίζει ότι οι πρόσφυγες και οι άλλοι υπήκοοι τρίτων χωρών που χρειάζονται διεθνή προστασία εξαιρούνται από τις κυρώσεις. Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους και επιχειρήσεις επιτήρησης με πλήρη σεβασμό στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στην σχετική διεθνή νομοθεσία, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή πρ9οστασία, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως στην αρχή της μη επαναπροώθησης».


Και καταλήγει: «Επιθυμώ να επαναλάβω ότι η πλήρης και σωστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αποτελεί ευθύνη των αρχών του κράτους μέλους. Η Επιτροπή δε θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών».


«Παρά τους ισχυρισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης ότι οι καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα αποτελούν "ψευδείς ειδήσεις" ή/και είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας κέντρων που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται ότι δεν έχουν την ίδια γνώμη», σημειώνουν οι οργανώσεις .


Σχετικά με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τον Ελεγχο της Frontex επισημαίνουν: «το πόρισμα υπογραμμίζει την ανεπάρκεια της Frontex να διασφαλίσει την τήρηση της αρχής της μη επαναπροώθησης στα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι υπάρχουν παράνομες επιχειρήσεις, δηλαδή επαναπροωθήσεις, στο Αιγαίο, με τη συνεχιζόμενη ευθύνη ή/και ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης».


Καταλήγουν: «οι επαναπροωθήσεις είναι μια απαράδεκτη κατά το διεθνές δίκαιο πρακτική που εκθέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο ζωής και επαναπροώθησης σε τόπο όπου διατρέχουν κίνδυνο ζωής ή στέρησης της ελευθερίας. Μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν και τις αρχές του κράτους δικαίου, οφείλει να απέχει πλήρως από τέτοιες παράνομες πρακτικές. Όταν δε υπάρχουν καταγγελίες για τέτοιες επιχειρήσεις, οφείλει να τις διερευνά σε βάθος και με διαφάνεια και όχι να επικαλείται συνωμοσίες και να στρέφεται κατά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

Πηγή: efsyn. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: