7 Ιανουαρίου 2021

Επικυρώθηκε η νίκη Μπάιντεν – Βαθιά πληγμένες οι ΗΠΑ από την εισβολή στο Καπιτώλιο


Ο Τζο Μπάιντεν πήρε 306 εκλεκτορικές ψήφους ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ 232. Την ανακοίνωση του αποτελέσματος έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς από το βήμα του Καπιτωλίου. Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία της ένστασης των υποστηρικτών του Τραμπ κατά της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Για πρώτη φορά ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε την ήττα του. Σε δήλωσή του ανέφερε:

Ο Τζο Μπάιντεν πήρε 306 εκλεκτορικές ψήφους ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ 232. Την ανακοίνωση του αποτελέσματος έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς από το βήμα του Καπιτωλίου. Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία της ένστασης των υποστηρικτών του Τραμπ κατά της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Για πρώτη φορά ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε την ήττα του. Σε δήλωσή του ανέφερε:

 «Αν και διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου.»

Τραγικός απολογισμός

Ο απολογισμός από τη χτεσινή εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο με στόχο να αποτραπεί η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν, είναι τραγικός. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο γυναίκες και δύο άντρες. Νεκρή από σφαίρα αστυνομικού έπεσε η Άσλι Μπάμπιτ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχηγού της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, o Ρόμπερτ Κον. Οι άλλοι τρεις πέθαναν εξαιτίας «έκτακτων ιατρικών περιστατικών», σύμφωνα πάντα με τον Κον. Τα ακριβή αίτια των θανάτων τους θα διαπιστωθούν από τις νεκροψίες.


Συνολικά έγιναν χτες 52 συλλήψεις, 47 λόγω παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες. Οι 26 από αυτές τις συλλήψεις μέσα στο Καπιτώλιο. Ορισμένοι συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν χωρίς άδεια ή είχαν όπλα που είναι απαγορευμένα.


Για να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις και νέα επεισόδια, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ αποφάσισε να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, δηλαδή ως το τέλος της θητείας του Τραμπ.


Διχασμένη χώρα

Αίσιο τέλος λοιπόν; Όχι ακριβώς. Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί πυλώνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε θεωρείται το μεγάλο ατού της. Δεν μπορεί να υπάρξει κανονική κοινοβουλευτική δημοκρατία με βιαιότητες στο μεσοδιάστημα της κυβερνητικής αλλαγής. Στις ΗΠΑ τέθηκε λοιπόν εν αμφιβόλω ο σκληρός πυρήνας του κοινοβουλευτισμού κάτι που δεν αφήνει αμφιβολία για τη βαθιά κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών και της κοινωνικής συνοχής της χώρας.


Η Αμερική αναδεικνύεται ως μια χώρα βαθιά διχασμένη. Ο Τραμπ δεν είναι μόνος του και παρά την ήττα του, παραμένει πολύ ισχυρός. Στο χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αν και μόνο ένα μικρό μέρος τους εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Είναι προφανές ότι όταν ο απερχόμενος πρόεδρος κι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας υποστηρίζουν ότι έγινε νοθεία στις εκλογές, το πολιτικό κλίμα γίνεται πιο τοξικό από ποτέ. Επιπλέον, η πολιτική νομιμοποίηση της νέας διοίκησης αντικειμενικά είναι συρρικνωμένη. Μοιάζει πολύ δύσκολο ο Τζο Μπάιντεν να καταφέρει να επουλώσει τα τραύματα του διχασμού. Πιο πιθανό φαίνεται ένα συνεχές «αντάρτικο» των οπαδών του Τραμπ το οποίο θα δώσει συνέχεια στην υφιστάμενη πολιτική κρίση.


Το διεθνές γόητρο

Πέρα από τον εσωτερικό διχασμό, έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ. Ουσιώδες στοιχείο της παγκόσμιας ηγεμονίας τους υπήρξε πάντοτε ο ρόλος τους εγγυητή των δημοκρατικών ελευθεριών, τον οποίο είχαν αναθέσει οι ΗΠΑ στον εαυτό τους. Αυτός ο ρόλος του «φάρου της ελευθερίας» αποτέλεσε το βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο της αμερικάνικης αυτοκρατορίας έναντι της βρετανικής που προηγήθηκε. Τώρα βλέπουμε στις ΗΠΑ να συμβαίνουν γεγονότα που μέχρι τώρα ήταν ταυτισμένα με τις «ανώριμες» δημοκρατίες της παγκόσμιας Περιφέρειας. Πώς λοιπόν θα εγκαλέσει στο μέλλον η Ουάσιγκτον άλλα καθεστώτα για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές;


Είναι ενδεικτική η δήλωση του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί:


«Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες βράδυ και σήμερα έδειξε, κατ΄αρχάς, σε ποιο σημείο η δυτική δημοκρατία ήταν ευάλωτη. Διαπιστώσαμε πως δυστυχώς το έδαφος είναι έτοιμο για τον λαϊκισμό, παρά τις προόδους της βιομηχανίας και της επιστήμης.»

Πηγή: CNN. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: