Περίπου 4 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 σε έργα υποδομής μεταφορών με στόχο να συμπληρωθούν και να επεκταθούν οι υπάρχουσες υποδομές της χώρας.
Μετά την ανακοίνωση των προγραμμάτων πριν από μερικές ημέρες, έγινε γνωστό πως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ “σπάει” στα δύο και τα έργα υποδομής αποκτούν το δικό τους πρόγραμμα.
Αυτό όπως ανακοινώθηκε για την περίοδο 2021-2027 προγραμματίζονται για την ενίσχυση επενδύσεων σε έργα υποδομών μεταφορών 2,3 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα από το μηχανισμό του CEF II (Connecting Europe Facility), οι διαθέσιμοι πόροι προσεγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που θα διοχετευθεί σχεδόν αποκλειστικά σε σιδηροδρομικά έργα. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε και τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο καθώς σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι πόροι που θα διοχετευθούν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (για μεγάλα οδικά έργα όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, τμήμα του ΒΟΑΚ, το Ιωάννινα-Κακαβιά κ.α), ούτε οι επενδυσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα από μεγάλα έργα παραχώρησης (ΒΟΑΚ, υποθαλάσσια Σαλαμίνας, νέο αεροδρόμιο Καστελίου κ.α).
Οι άξονες των επενδύσεων στις υποδομές
Οι κύριοι άξονες των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στις υποδομές και μεταφορές, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, θα λειτουργήσουν συνδυαστικά από τους πόρους του ΕΣΠΑ, του CEF και του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι οι παρακάτω:
– αναβάθμιση των ενδο-περιφερειακών δικτύων οδικών μεταφορών,
– περαιτέρω ανάπτυξη των πολυτροπικών (multimodal) μεταφορών,
– περαιτέρω εκσυγχρονισμός περιφερειακών αεροδρομίων, λιμενικών υποδομώνκαι σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας
– ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού διαδρόμου ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας),
– το ολοκληρωμένο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας
– το greening των μεταφορών με τη χρηματοδότηση έργων ΣΒΑΚ (Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) και η ανανέωση του γερασμένου στόλου με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Τα μεγάλα στοιχήματα
Τα μεγάλα στοιχήματα που καταδείξουν την επιθυμητή ροή όλων αυτών των πόρων είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η νομοθέτηση των σημαντικών αλλαγών του ν.4412/2016 που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά στη σημερινή κατάσταση, στη λειτουργία του μηχανισμού ωρίμανσης και μετά παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των έργων.
Η σημασία των μεγάλων επενδύσεων που προγραμματίζονται στη χώρα για νέες συγκοινωνιακές υποδομές, θα φέρει σημαντικά κεφάλαια στην πραγματική οικονομία της μετά-κορωνοϊό εποχής και θα θέσει τα θεμέλια για ένα μία βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας των υποδομών.
Πηγή: Ypodomes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου