13 Ιουλίου 2018

Οι ηθοποιοί διαμαρτύρονται για το γκρέμισμα του Εθνικού Θεάτρου



Ιούλιος 13, 2018. 

Οι πολύμηνες διαμαρτυρίες των Αλβανών ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου των Τιράνων, συνεχίσθηκαν και χθες με πορεία στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, για το σχεδιασμό της κυβέρνησης να γκρεμίσει το παλιό θέατρο και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, σχεδιασμένο από τον Δανό αρχιτέκτονα Μπιάρκε Ίνγκελς.


Οι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι το  νέο κτήριο αγνοεί τις ανάγκες των ηθοποιών και αντί για στούντιο θα έχει καφετέριες και εστιατόρια.


Η πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών υποστηρίχθηκε από την κοινωνία των πολιτών. Άρχισε από μπροστά από το Εθνικό Θέατρο και συνεχίζοντας προς  τη λεωφόρο ‘Ντεσμόρετ ε Κόμπιτ’  σταμάτησε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία φωνάζοντας προς τον Έντι Ράμα ότι δεν μπορεί να καταστρέψει αυτήν την εθνική αξία.


Κατόπιν, συνέχισαν προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και ζήτησαν από τον Ιλίρ Μέτα, να παρέμβει αρνούμενος να υπογράψει τον σχετικό νόμο για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Θεάτρου.


Ο ηθοποιός Νεριτάν Λιτσάι δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να βοηθήσει τους καλλιτέχνες. «Έχουμε πολιτισμό, γνωρίζουμε ότι παράγουμε έργο. Οι διαμαρτυρόμενοι πρέπει να ακουσθούν, βγήκαμε για αυτό στο δρόμο. Σταματήστε τα σχέδια αυτού του ανθρώπου (του πρωθυπουργού)», είπε ο Λιτσάι.


Οι διαμαρτυρόμενοι υποστήριξαν ότι το λεγόμενο σχέδιο της αναγέννησης του Εθνικού Θεάτρου, όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση είναι μια απάτη, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πολυώροφο κτήριο πολλαπλών χρήσεων.


(Στοιχεία από kultplus.com, faxweb.al)

Δεν υπάρχουν σχόλια: