19 Ιουνίου 2018

ΕΠ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Δεν είμαι «αρμόδιος» να φωτίσω τις πτυχές της σημασίας του Πρωτοκόλλου, γνωρίζοντας μάλιστα ότι μας είχε επιβληθεί επίμονα. Εκτός του ότι ο στρατηγός Σπυρομήλιος με τους
τότε γενναίους Χιμαριώτες του, το είχε απορρίψει. Γιατί; Ποτέ δεν ειπώθηκε η όλη αλήθεια. Ερωτώ όμως: Για τις υπόλοιπες περιοχές που ανταποκρίθηκαν στην υπογραφή του, αν ρωτήθηκαν και αν ανταποκρίθηκαν, ποιο άρθρο τους έλυνε το ιδιοκτησιακό και την μη αλλοίωση του εδαφικού; Καμιά αναφορά στο πρωτόκολλο! Πάντως επειδή από αρχής ανέφερα ότι δεν είμαι αρμόδιος ο αναγνώστης ας μη με κρίνει για τις απόψεις μου. Άλλο το αν οι «θεματοφύλακες» της ιστορικής του σημασίας πρέπει να κρατούν την φλόγα του αναμμένη. Εγώ άλλες πτυχές συνιστώ να φωτίσουμε!    
      Φάκελος Βορείου Ηπείρου λοιπόν υπάρχει; Αν ναι ήρθε η ώρα να επιδιώξουμε να γίνουμε γνώστες του, ασχέτως αν τέτοιο αίτημα δεν υπήρξε ποτέ. Γνώστες όχι της θεατής, της «αθέατης πλευράς του Φεγγαριού».
     Αν δεν υπάρχει υπάρχουν αρχεία, υπάρχουν εφημερίδες της εποχής, ας ψάξουμε για να τον φτιάξουμε. Μάλιστα θα ήταν σωστό διαμέσου αυτού να φωτίζαμε και γεγονότα πιο πριν, γεγονότα που σχετίζονται με την συμμετοχή των χιλιάδων προγόνων μας στους αγώνες για την ανεξαρτησία του έθνους, για τους μετέπειτα αγώνες στον χώρο μας κ.λ.π, να ρίξουμε άπλετο φως στην ιστορία μας. Άλλο το αν αποκαλυφθούν και «ομοιότητες» των διαχρονικά ελληνικών κυβερνώντων, στην στρατηγική τους προς εμάς!
     Είναι κακό να γνωρίζουμε π.χ. την απόκρυφη πλευρά της «αλήθειας» για ότι συνέβηκε πριν 100 (και) χρόνια στο άλλο μισό της Ηπείρου, δηλ. στην δικιά μας Ήπειρο; Την αλήθεια γιατί έμειναν έξω από τα όρια της επικράτειας 160.000 ~ 200.000 ομογενείς; Τουλάχιστον τόσες χιλιάδες αναφέρουν οι εφημερίδες της εποχής. Ενώ οι δικές μας περιοχές απελευθερώθηκαν όπως το άλλο μισό της Ηπείρου, ενώ υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν ξανά και να διακηρύξουν την αυτονομία τους, κατά περίεργο τρόπο «παραπλανήθηκαν», ότι δήθεν προσχωρούν στην επικράτεια, μέχρι σημείο που οι εκφραστές της αυτονομίας πείστηκαν και διέλυσαν κυβέρνηση και στρατό. Πείστηκαν ή τους επεβλήθησαν δια βίας; Έτσι το θέλησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις ή έτσι το θέλησαν τα «απόκρυφα» συμφέροντα;
     Είναι κακό να γνωρίζουμε π.χ. ποια η ευθύνη των τότε ελλήνων κυβερνώντων  περί γενοκτονίας που ακολούθησε στις περιοχές μας; Σκοτωμοί και τρομοκρατία, πυρπολήσεις και λεηλασίες περιουσιών, βιασμοί, ανήκουστες βαρβαρότητες εκ μέρους των γειτόνων μας. Έχω υπόψη μου συγκεκριμένη περίοδο.
     Είναι κακό να γνωρίζουμε π.χ. αν υπήρξε κάποια στρατηγική για την περίοδο του τελευταίου πολέμου και μετά, αν η εμπόλεμη κατάσταση π.χ. ήταν προς όφελος ή ζημίωσε την κοινότητα μας;
     Είναι κακό να γνωρίζουμε το αν μετά το 1990 υπήρξε στρατηγική για το ποιο «status quo» και ποια δικαιώματα θα διεκδικούσαμε για να επιβιώσουμε στα πάτρια εδάφη; Δεν είναι καθόλου κακό!
     Όσο για το αν υπήρχε στρατηγική έχω κάτι να πω! Ενώ ο τότε πρόεδρος της Αλβανίας, ο Ramizi, είχε 3 χρόνια που μελετούσε και χάραζε στρατηγική για την μεταβατική περίοδο της χώρας, εννοείται και τις παγίδες για την «εθελούσια» εκδίωξή μας, εκ’ μέρους της μητέρας πατρίδας δυστυχώς…Αν λάβουμε υπόψη κουτσομπολιά η μόνη στρατηγική της ήταν κανένα πρόβλημα στις σχέσεις με την Αλβανία, όποιος αντέχει ας μείνει, όποιος δεν αντέχει ας φύγει. Αλλιώς πως μεταφράζεται το γεγονός ότι η άλλοτε πολιτική μας εκπροσώπηση, η οποία «έτρωγε» από τους «μεν» και τους «δε», αντί να διεκδικούσε την εφαρμογή της αγροτικής μεταρρύθμισης του 1946, ψήφισε τον νόμο 7501 του 1991; Νόμος βάση του οποίου αποκλείστηκε από τις ιδιοκτησίες στα χωριά του περίπου το 30% των ομογενών, οι οποίοι επί δικτατορίας είχαν μεταναστεύσει στις πόλεις, που σημαίνει εκδιώχτηκαν μια για πάντα από τα πάτρια εδάφη. Και όχι μόνο! Αργότερα ψήφισε και τον νόμο για τα λιβάδια κ.α.,  έτσι που εδώ και 28 χρόνια η Αλβανία επαναφέρει στις περιοχές μας, δεν αποκλείεται και με πλαστά χαρτιά, «δήθεν» απογόνους αγάδων. Ποια η κατάσταση στις περιοχές μας σήμερα και γιατί; Ας ξεχάσουμε τι συνέβηκε, ευαγγελίζονται κάποιοι, αν και ευθύνονται για το τι συνέβηκε.   
     Να γιατί ήρθε η ώρα να επιδιώξουμε ώστε να γίνουμε γνώστες του εν λόγω φακέλου, για όσα δεν γνωρίζουμε και για όσα ζήσαμε και ζούμε! Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να χαράξουμε νέα στρατηγική, αν και για μας και τον τόπο μας ποτέ δεν υπήρξε στρατηγική. Για δικαιώματα μιλάω, για «status quo» και όχι για αλλαγή «status quo»! Δικαιώματα όπως ασφάλεια, επαναδιαπραγμάτευση και κατοχύρωση των ιδιοκτησιών, την μη πληθυσμιακή αλλοίωση του χώρου, για «κράτος δικαίου» στις περιοχές μας κ.λ.π, δικαιώματα που τα δικαιούνται και οι συντοπίτες μας Αλβανοί!  Δικαιώματα όπως όλες οι Μειονότητες σε δημοκρατικές χώρες και όχι «το δικό μου δικό μου και το δικό σου δικό μου»…
     Ας πάψουμε να ονειροπολούμε για «προφητείες» όταν η πλειοψηφία των ομογενών μας ξεριζώθηκε μια για πάντα από τις πατρογονικές της εστίες, όταν από τις ανεξέλεγκτες καθόδους, τελευταία εξαιτίας και των πολλαπλών κλοπών, μετατραπήκαμε σε «Μειονότητα» στις περιοχές μας και όχι στην Αλβανία.
     Εγώ πιστεύω ότι πέρα από τα «σλόγκαν» είναι επείγον να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω, είναι επείγον η χάραξη νέας στρατηγικής, επείγον και η επιμονή για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής.

Του Τηλέμαχου Λαχανά

Το Πρωτοκόλλου της Κερκύρας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: