11 Απριλίου 2018

Τι πραγματικά φοβάται ο Ερντογάν;

Τι πραγματικά φοβάται ο Ερντογάν
Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ» ερμήνευσε τους μύχιους φόβους του συστήματος Ερντογάν με το δημοσίευμα για το τι μπορεί να συμβεί αν τουρκικό μαχητικό βυθίσει ελληνικό πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο. Το δημοσίευμα είναι ενδεικτικό του προβληματισμού που κυριαρχεί στην τουρκική πρωτεύουσα. Πριν από ένα μήνα περίπου ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τους επιτελείς του να υπολογίσουν με ακρίβεια πόσο καιρό μπορεί να αντέξει η τουρκική οικονομία σε περίπτωση επιβολήςσυνολικού ευρωπαϊκού εμπάργκο. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Ούτε μία ημέρα.

Το 70% των τουρκικών εξαγωγών κατευθύνεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Τα ¾ των ενεργών επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονσόρτσιουμ και εταιρείες. 
Ένα σημαντικό ποσοστό των μέσης και υψηλής τεχνολογίας πολεμικών υλικών εισάγεται από Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός αεροσκαφών και μαχητικών ελικοπτέρων).

Τα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας (Τράπεζες- Εταιρείες) αγγίζει και ξεπερνά ενίοτε το 13% που είναι εξοντωτικό. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 11,9% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δαπανά τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα για να συγκρατήσει αυτήν την διαρκή κατηφόρα.

Ο αρθρογράφος λοιπόν της «Γενί Σαφάκ» στην πραγματικότητα προειδοποιεί πως ένα βίαιο επεισόδιο στο Αιγαίο θα προκαλέσει την συγκρότηση ευρωπαϊκού μετώπου κατά της Τουρκίας. Εκφράζει δε τον προβληματισμό ως προς το ποιος θα προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη και αναφέρει βεβαίως τους «Γκιουλενιστές» ως την πλέον πιθανή εκδοχή.

Με λίγα λόγια μία φιλοκυβερνητική εφημερίδα που στηρίζει αναφανδόν το σύστημα Ερντογάν διερωτάται αν στην Τουρκία υφίστανται πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι σε θέση να προκαλέσουν μείζον επεισόδιο που θα εκθέσει τον Ερντογάν. 

Επισημαίνεται πώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταστήσει υπεύθυνους για την κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού στα σύνορα με την Συρία «Γκιουλενιστές πιλότους». Υπενθυμίζεται επίσης πώς όταν ο Ερντογάν συνελάμβανε και δίκαζε αξιωματικούς (Κεμαλικούς) το 2013 με την υπόθεση «Εργκενεκόν», ως βασικό επιχείρημα είχε χρησιμοποιηθεί η πρόκληση πολεμικού επεισοδίου με την Ελλάδα δια μέσου του οποίου θα ανατρεπόταν η τουρκική κυβέρνηση.

Πρόκειται λοιπόν για μία «θεωρία συνομωσίας» η οποία κατά καιρούς χρησιμοποιείται με στόχο τον «εσωτερικό» λεγόμενο εχθρό, τότε τους Κεμαλιστές τώρα τους Γκιουλενιστές.

Το άρθρο της «Γενί Σαφάκ» δεν θα πρέπει να εκτιμηθεί ως προς αυτά που ερμηνεύει αλλά ως προς εκείνα που υπονοεί. Ότι δηλαδή η Άγκυρα γνωρίζει, ιδιαίτερα μετά την Σύνοδο της Βάρνας, πως είναι ευάλωτη αν όχι ανοχύρωτη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο μετωπικής αντιπαράθεσης -στον οικονομικό κυρίως τομέα- με την Ευρώπη σε περίπτωση ενός σοβαρού επεισοδίου στο Αιγαίο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε περίπτωση που θιγούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα (πόσο δε μάλλον τα αμερικανικά) επί της ΑΟΖ της Κύπρου (φυσικό αέριο). Αυτή την διάσταση επιχειρεί να δημοσιοποιήσει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Τώρα πρόκειται για προειδοποίηση που απευθύνεται σε κάποιον θύλακα Γκουλενιστών εντός του τουρκικού στρατεύματος παρά τις εκκαθαρίσεις ή πρόκειται για προειδοποίηση προς κάποια «γεράκια» που επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα στην Άγκυρα και πέριξ του Ταγίπ Ερντογάν; Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί. Το επεισόδιο με το ελικόπτερο στη Ρω προφανώς κάποιους ανησύχησε στην Άγκυρα οι οποίοι αντιλήφθηκαν πώς μία νυχτερινή πτήση, χωρίς φώτα, επί της συνοριακής γραμμής και σε φορτισμένο κλίμα ως προς τις διμερείς σχέσεις είναι μία πολύ επικίνδυνη ακροβασία. Τα τροχιοδεικτικά που εβλήθησαν από την φρουρά της Ρω προφανώς έγιναν αντιληπτά από το Σύστημα Ερντογάν στην τουρκική πρωτεύουσα.

Zougla newsroom
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: