26 Μαρτίου 2018

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα Ράμα στην Κορυτσά – Στον αέρα η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αλβανία λόγω Ερντογάν

Το ταξίδι «αστραπή» του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στον Ερντογάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μέχρι τώρα ελληνοαλβανικές συμφωνίες Κοτζια Μπουσάτι και ειδικά στο θέμα της ΑΟΖ.
Ας πάρουμε τα γεγονότα με την χρονική τους σειρά…

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα μας, η Κυβέρνηση Ράμα στο θέμα της ΑΟΖ προσπάθησε να «εξαπατήσει» ακόμα και τον πρόεδρο της Αλβανίας IlirMeta, ζητώντας του την εξουσιοδότηση με ένα απλό έγγραφο ώστε να προχωρήσει η συμφωνία στα θαλασσιά σύνορα με την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί δυο συναντήσεις των ΥΠΕΞ των δυο χωρών σε Κρήτη και Κορυτσά. Όμως ο πρόεδρος της Αλβανίας καθυστέρησε να δώσει την έγκριση και ο λόγος ήταν καθαρά συνταγματικής φύσεως. Έτσι απαίτησε από τον Μπουσάτι να του αποστείλει όλα τα στοιχειά που ορίζει το σύνταγμα της χώρας για την διαπραγμάτευση της ΑΟΖ ώστε να εναρμονιστεί με την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου η οποία έκρινε με αντισυνταγματική την συμφωνία του 2009 για την οποία είχε κάνει προσφυγή η Κυβέρνηση του Εντι Ράμα και κατόπιν απαίτησης της Τουρκιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το περιβάλλον του αλβανού πρόεδρου , ο IlirMetaεγκλώβισε τον Ράμα για μια νέα ενδεχόμενη-σχεδιασμένη προσφυγή του στο μέλλον αφού πρώτα θα έπαιρνε σε πρώτη φάση το «status» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ.
Το ταξίδι «αστραπή»του Ράμα στον Σουλτάνο Ερντογάν
Ο Εντι Ράμα την προηγούμενη εβδομάδα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ταξίδι «αστραπή» στο Σουλτάνο του, τον Ερντογάν. Προφανώς ήθελε να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις εξελίξεις των Ελληνοαλβανικών σχέσεων και ειδικά στο θέμα της ΑΟΖ. Σύμφωνα με αλβανικές πήγες ο Ραμα του ανέφερε το αδιέξοδο στο σχέδιο της ΑΟΖ που είχαν καταστρώσει και τότε ο Ερντογάν του ζήτησε να αποφύγει όσο μπορεί από εδώ και το εξής κάθε είδους συζήτηση με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.
Ακύρωση συνάντηση Τσίπρα- Ράμα στην Κορυτσά
Πριν την επίσκεψη Ράμα στην Κωνσταντινούπολη, όλοι έδειχναν σίγουροι ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ ήταν «τετελεσμένο γεγονός». Όμως, μετά την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Ράμα περισσότερο και ο Μπουσάτι λιγότερο αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί και να μην πάρει το βάπτισμα κατά τη διάρκεια του Πάσχα στην Κορυτσά που είχε προγραμματιστεί συνάντηση Τσίπρα-Ράμα.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης και όπως μεταδίδουν αλβανικές διπλωματικές πήγες αλλά και αλβανικά δημοσιεύματα η συνάντηση Τσίπρα – Ράμα δεν θα πραγματοποιηθεί το Πάσχα και οι διαπραγματεύσεις παγώνουν. Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις του Έλληνα ΥπΕξ κ. Κοτζιά….

Πηγή: Himara.gr, http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: