29 Οκτωβρίου 2017

Οι εκδηλώσεις της Ομογένειας στην Β. Ήπειρο για την Επέτειο του ΟΧΙ


Στα μέρη που τόσο στενά είναι συνδεδεμένη η ένδοξη ιστορία του Ελληνικού Έπους του 1940-41, εκεί που γράφτηκαν τόσες σελίδες ηρωισμού και θυσιών, όπου χιλιάδες παλικάρια Έλληνες στρατιωτικοί έπεσαν μαχόμενον για τα ιδανικά της πίστεως των πατέρων, της
ελευθερίας και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας, για άλλη μια φορά με τον τρόπο που τους αρμόζει έγιναν και φέτος οι εκδηλώσεις τιμής για την 77η Επέτειο του ΟΧΙ.
Στα Στενά της Κλεισούρας, στη Μονή του Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσονται και οστά δεκάδων στρατιωτών που έχουν ανευρεθεί σε πολλά σημεία μαχών της ευρύτερης περιοχής, απ το πρωί συνάχθησαν δεκάδες πιστοί και κυρίως συγγενείς πεσόντων απ την Ελλάδα και μετείχαν της Θείας Λειτουργίας. Ακολούθησε Μνημόσυνο για την ανάπαυση των πεσόντων των μαχών αυτών απ τις πλέον φονικές αλλά και γι αυτό αξέχαστες στη μνήμη του πανελληνίου. Στο Ηρώο του υπό συγκρότηση Στρατιωτικού Νεκροταφείου, εν ονόματι της Ελληνικής πολιτείας η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή κατέθεσε στεφάνι.
Συμμετείχε επίσης και Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδας στα Τίρανα, εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο καθώς και ο Πρόεδρος και βουλευτής του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελος Ντούλες.
Προσευχή όλων των παρευρισκομένων να ανοίξει επιτέλους η προοπτική για τη συλλογή και την αξιοπρεπή ταφή όλων των πεσόντων των θρυλικών μαχών της Κλεισούρας και της Τρεμπεσίνας και του 731...

φώτο www.facebook.com/Νεολαία-Βορειοηπειρωτών
φώτο www.facebook.com/Νεολαία-Βορειοηπειρωτών

Στους Βουλιαράτες

φώτο http://apenadi.blogspot.al

Στην καρδιά της κοιλάδας της Δερόπολης, όπου και το Νεκροταφείο αφιερωμένο στην Αγία Σκέπη, ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου. Πιστοί απ όλη την περιοχή, νέοι και μαθητές, δεκάδες προσκηνυτές απ την Ελλάδα συμπροσευχήθηκαν στην Υπεραγία Θεοτόκο να είναι πάντα Σκέπη Αγία του Χριστεπόνυμου ποιμνίου.
Η Χωροδία του 9-Χρόνου Σχολείου "Πνοή Αγάπης" παρουσίασε σύντομο πρόγραμμα στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο, αφιερωμένο στην ημέρα αυτή.
Ακολούθησε Δοξολογία επί τη Εθνική Επέτειο με τη συμμετοχή της Πρέσβεως της Ελλάδας κας. Ε. Σουρανή, βουλευτών του Κοινοβουλίου της Ελλάδας και ομογενών στη Βουλή της Αλβανίας, του Δημάρχου της περιοχής Δροπόλεως και του όμορου Δήμου Πωγωνίου κ.α.
Στο Στρατιωτικό Κοινητήριο τελέστηκε απ το Μητροπολίτη κ. Δημήτριο Μνημόσυνο για τους Πεσόντες του 1940-41 και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων απ τους επισήμους.
Η Πρέσβης κα. Ελένη Σουρανή με μια συγκκηνυτική ομιλία αναφέρθηκε στο διαχρονικό κοινό χαρακτηρηστικό των Ελλήνων αυτό της διάθεσης να θυσιάζονται για τα ιδανικά τους που είναι ταυτόχρονα τα υψυλότερα του ανθρωπισμού. Με τη θυσία του ο ελληνικός λαός αντιτασσόμενος και υπερνικόντας τις δυνάμεις του Άξονα έσωσαν την τιμή της Ευρώπης και των λαών της. Απ την άποψη αυτή οι Ήρωες μας έχουν μια διάσταση πανευρωπαική και παγκόσμια. Η Πρέσβης με συγκύνηση επεσήμανε ότι όλοι οι Έλληνες σήμερα αισθανόμαστε τέκνα και απόγονοι αυτών που έπεσαν στα γύρω βουνά και λόφους. Και όλοι μαζί έχουμε την αξίωση επιτέλους να καμφθούν οι δυσταγμοί και άρνηση της Αλβανικής πλευράς και ν ανοίξει η προοπτική εργασίας στα πλαίσια της Διακρατικής Συμφωνίας για τους Πεσόντες Στρατιωτικούς.

φώτο/www.facebook.com/Νεολαία-Βορειοηπειρωτών
φώτο/www.facebook.com/Νεολαία-Βορειοηπειρωτών

Η μαθητική εκδήλωση στους Αγίους Σαράντα...
Το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο των Αγίων Σαράντα με τη φροντίδα του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Προέδρου του Β. Κάγιο διοργανώθηκε Επετειακή Εκδήλωση με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων ομογενών της περιοχής. Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ καθώς και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Ο κ. Ντούλες ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα ιδανικά που μεταλαμπαδεύει εκείνο το ιστορικό Ελληνικό Έπος του 1940-41, τα διδάγματα της ύψοστης θτσίας των χιλιάδων εκείνων Ελλήνων. Και για να είμαστε αντάξιοι έναντι της μνήμης τους, μιμητές του παραδείγματος τους και συνεχιστές της ιστορίας θα πρέπει προσωπικά και ως κοινότητα ικανοί να λέμε τα δικά μας ΟΧΙ. και μάλιστα με πολύ μικρές θυσίες και όχι τη ζωή μας. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του που ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος ταξτοποίησης της μεγάλης εκκρεμότητας, 77 χρόνια μετά να κηδευτούν όπως το εθιμικό μας επιβάλει οι 8000 περίπου πεσόντες μας και ήρωες της νίκης επί της φασιστικής Ιταλίας.
Οι μαθητές των σχολείων και η Χορωδία του Κολλεγίου "Πνοή Αγάπης" παρουσίασαν πρόγραμμα καλλιτεχνικό πρόγραμμα φεμάτο εθνικό παλμό και υπερηφάνεια για την ένδοξη αυτή σελίδα της σύγχρονης του Ελληνισμού ιστορίας.

Στο Δέλβηνο



Στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χθες, Παρασκευή, παραμονή της Αγίας Σκέπης τελέστηκε Σσπερινός με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών της πόλης και των γύρω χωριών. Στο παρεκκλήσι στη βάση του κωδωνοστασίου όπου φυλάσσονται τα οστά πεσόντων ελλήνων στραριωτικών που έπεσαν σε μάχες εκεί τελέστηκε Μνημόσυνο κατόπιν πρωτοβουλίας της τοπικής Οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑΣ.Στο Φοινίκη, απ τις μεγαλύτερες κοινότητες ρης ΕΕΜ ακολούθησε επίσης επετειακή εκδήλωση με πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές των σχολείων του ομώνυμου Δήμου.

Αύριο Κυριακή υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου, ομογενειακοί φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Κορυτσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: