10 Σεπτεμβρίου 2017

Προειδοποίηση με βέτο της Ελλάδας κατά της Αλβανίας για τις προκλήσεις στη Χιμάρα

Με βέτο είναι αποφασισμένη να απαντήσει η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, μετά τις συνεχείς προκλήσεις της κυβέρνησης των Τιράνων που επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Χιμάρας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις τόσο προς την Αλβανία όσο και προς τα Σκόπια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «έδειξε» ότι η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει το σφετερισμό περιουσιών που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα.
Μάλιστα οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού και οι διαρροές που ακολούθησαν προβάλλονται από το σύνολο του Αλβανικού τύπου με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα.
«Τόνισα ότι τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά και παρουσίασα μια σειρά από παραδείγματα για το πώς γίνεται κατάχρησή τους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε με νόημα πως «έκανα πάρα πολύ σαφές κάτω από ποιούς όρους και προϋποθέσεις μπορούν να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες χώρες».
Συνάμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς την γείτονα Αλβανία κατά το επίσημη δείπνο προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας.
«Όταν η Αλβανία προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Η Ελλάδα με τον πλέον επίσημο τρόπο έστειλε το μήνυμά της προς την Αλβανία και μάλιστα για πολλοστή φορά. Από τα Τίρανα δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση, την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα καθώς σημαντικό τμήμα της κλείνει προς την ισλαμοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: