21 Ιουνίου 2017

Σε ελεύθερη πτώση ο μαύρος χρυσός

Σε ελεύθερη πτώση ο μαύρος χρυσός

Άμεση επίπτωση στις τιμές των υγρών καυσίμων αναμένεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα λόγω της διαρκούς κι εντεινόμενης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ανάλογες με τις καταναλώσεις τους θα είναι και οι ελαφρύνσεις που θα «δει» η βιομηχανία, οι μεταφορές, αλλά και το εμπόριο.
Ενδεικτικά, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας να κινηθεί μέσα στο καλοκαίρι προς το 1,41 ευρώ ανά λίτρο. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των τιμών θα παίξει και η ισοτιμία Ευρώ-δολαρίου, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι προβλέψεις «βλέπουν» το Ευρώ να ενισχύεται έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η τιμή του ρεύματος. Στο ποσοστό που επηρεάζεται από τις τιμές του πετρελαίου, θα ανέμενε κανείς να υπάρχει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό προς το παρόν.

Η πτώση στην τιμή του αργού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον συγκυριακή αυξομείωση, που δύσκολα φθάνει στις τσέπες των καταναλωτών, της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα. 
Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνεται επίσης γρήγορα αυτό το έτος, τροφοδοτώντας την παγκόσμια υπερπροσφοράTo πετρέλαιο διεθνώς κινείται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, οδεύοντας προς την μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα εξαμήνου, εδώ και δύο δεκαετίες.

Το μεσημέρι, το αργό Brent υποχωρούσε κατά 12 σεντς στα 45,85 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση κατά σχεδόν 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχωρούσαν κατά 7 σεντς στα 43,44 δολάρια, ενώ είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η πτώση του αργού εκτός από πιέσεις στις μετοχές, έχει προκαλέσει και ισχυρή πτώση στο ρούβλι
Μέχρι στιγμής εφέτος, το πετρέλαιο έχει χάσει το 20% της αξίας του, τις χειρότερες επιδόσεις του για τους πρώτους έξι μήνες του έτους από το 1997.

Σκληρό γεωπολιτικό πόκερ
Πάντως, η συμμόρφωση στη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών για τη μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Μάιο και το 106%. Πολλοί παραγωγοί, όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αύξησαν την παραγωγή τους επιθετικά εν όψει της συμφωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (American Petroleum Institute), τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν περισσότερο από τα προβλεπόμενα. 

Τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το πετρέλαιο έχει χάσει περισσότερο από 15% από τα τέλη Μαΐου, όταν ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί επέκτειναν την συμφωνία μείωσης της παραγωγής έως τα τέλη Μαρτίου 2018.

Η προσφορά του ΟΠΕΚ σημείωσε άνοδο το Μάιο, καθώς η παραγωγή ανέκαμψε στη Λιβύη και τη Νιγηρία, οι οποίες και οι δύο εξαιρούνται από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης αυξήθηκε περισσότερο από 50.000 βαρέλια την ημέρα στα 885.000, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία επίλυσε τις διαφορές της με τη γερμανική Wintershall.

Η παραγωγή στη Νιγηρία επίσης αυξάνεται, με τις εξαγωγές στο ελαφρύ αργό να προβλέπεται να φθάσουν τα 226.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, από 164.000 τον Ιούλιο.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνεται επίσης γρήγορα αυτό το έτος, τροφοδοτώντας την παγκόσμια υπερπροσφορά. 

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ρεκόρ 22ης συνεχόμενης εβδομάδας αυξήσεων στις εγκαταστάσεις γεώτρησης πετρελαίου των ΗΠΑ.



Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια

Η βύθιση του μαύρου χρυσού χτυπά τις μετοχές, με τον κλάδο της ενέργειας και τον κλάδο των ορυκτών στην Ευρώπη να υποχωρούν 2% και 2,3% αντίστοιχα, και τις μετοχές των Royal Dutch Shell και BP να βρίσκονται στο -2,1% και -1,5% αντίστοιχα.

Με σημαντικές απώλειες τερμάτισαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, δεχόμενοι πιέσεις, κυρίως, από την πτώση του αργού πετρελαίου. Ίδια είναι και η σημερινή εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια, που όπως φαίνεται θα κλείσουν και πάλι με μικρή ή μεγαλύτερη πτώση.

Επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία

Η πτώση του αργού εκτός από πιέσεις στις μετοχές, έχει προκαλέσει και ισχυρή πτώση στο ρούβλι, το οποίο σπάει σήμερα το ψυχολογικό όριο του 60 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Συγκεκριμένα, το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,7% στα 60,07 έναντι του δολαρίου.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: