12 Μαΐου 2017

Στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου: Εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά


Το απόγευμα της Πέμπτης, 11 Μαΐου, που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη δύο μεγάλων Ιεραποστόλων, του Αγίου Κυρίλλου και Αγίου Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, πραγματοποιήθηκε μια πνευματική εκδήλωση απ’ τον Τομέα Ορθοδόξων Επιστημόνων. Ήταν αφιερωμένη σε ένα άλλο μεγάλο Ισαπόστολο και
Ιερομάρτυρα της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Οφειλόμενη τιμή στον Άγιο που είναι και προστάτης της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση εάν οι Άγιοι που έχουν ταυτιστεί με την ιεραποστολή στα χρόνια του Βυζαντίου διέδωσαν την Ορθοδοξία σους σλαβικούς λαούς ο Άγιος Κοσμάς έσωσε την Ορθοδοξία με το φλογερό του κήρυγμα απ’ τα κύματα του εξισλαμισμού, ειδικά στα μέρη της σημερινής Αλβανίας.
Επί το πλείστον η Εκκλησία μας, όπως ζωντανή τη ζούμε σήμερα, σαν μια θαυμαστή πραγματικότητα είναι καρπός ιεραποστολικής εργασίας και θυσίας καθημερινής ενός σύγχρονου Ιεραποστόλου, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Η Εκδήλωση λοιπόν πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Εννιάχρονου Ελληνο – Αλβανικού Σχολείου «Πνοή Αγάπης», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου. Προηγήθηκε της εκδήλωσης η Ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το θέμα η «Αγιογραφική απεικόνιση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού απ’ το μαρτύριο του το 1779 έως την επίσημη αγιοκατάταξη το 1961 στις περιοχές της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας» και η παρουσίαση του σχετικού Λευκώματος που επιμελήθηκε ο Φιλόλογος – Ερευνητής κ. Μιχάλης Παντούλας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ίδιος ο δημιουργός του Λευκώματος που συνεπήρε τους παρευρισκόμενους με το αφήγημα του που δεν αφορούσε μόνο στη μεθοδική εργασία έρευνας για τοιχογραφίες και φορητές εικόνες αφιερωμένες στον Άγιο αλλά και το ιστορικό της παρουσίας σ’ αυτά τα μέρη, τη δράση και την προσφορά του Αγίου Κοσμά. Κυρίως δια της εικονογραφίας αποδεικνύεται η ισχυρή πνευματική σχέση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των Χριστιανών αυτών των περιοχών και του Αγίου Κοσμά.
Στην ουσία έγινε μια αλλιώτικη διήγηση της ιστορίας σε ένα περιβάλλον που έχει τόσο ανάγκη από επιχειρήματα πειστικά για την οικουμενικότητα του Αγίου Κοσμά, την δια της ιεραποστολής σπουδαίας προσφοράς στον εκπολιτισμό της κοινωνίας, την διάδοση της παιδείας σε χρόνους του οθωμανικού σκότους και την ανύψωση συνολικά της αξιοπρέπειας του ανθρώπου μέσα απ’ τη Χριστιανική διδασκαλία. Τίμησαν οι πρόγονοι τον Άγι ο σε όλα τα σημεία της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και ευρύτερα της Μουζακιάς με πολλές τοιχογραφίες και φορητές εικόνες. Τίμησαν και οι παρευρισκόμενοι τη μνήμη του. Πλέον των 27 εικονογραφικών απεικονίσεων του Αγίου απ’ τις συνολικά 170 που περιέχει το Λεύκωμα προέρχονται από περιοχές της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Όπως επεσήμανε ο δημιουργός του σχετικού πονήματος κ. Παντούλας η εργασία θα συνεχιστεί διότι σίγουρα υπάρχουν ακόμη θέματα που σχετίζονται με εικόνες του Αγίου Κοσμά και πρέπει να εντοπιστούν. Προφανώς μέσα στο υλικό που είχε κατασχεθεί στα χρόνια του αθεϊστικού διωγμού και παρακρατείτε ακόμη απ’ την πολιτεία θα υπάρχουν και εικόνες του Αγίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν κληρικοί της περιοχής, δεκάδες εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, ιστορικοί, καλλιτέχνες και νέοι. Χαιρέτησε δε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Βασίλης Τόλιος ενώ το συντονισμό και εισαγωγή στην εκδήλωση είχε ο κ. Ιω. Καραμήτρος, εκπαιδευτικός σύμβουλος στα εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως. Η χορωδία των μαθητών του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» έκανε πιο συγκινητική την ατμόσφαιρα ψάλλοντας αναστάσιμα τροπάρια και τροπάρια απ’ την Ακολουθία του Αγίου Κοσμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: