11 Μαΐου 2017

Οι χώρες της Αδριατικής – Ιονίου δίνουν… ραντεβού στα Γιάννενα!


Πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και αναπτυξιακά, μπορεί να έχει η σύσφιξη της συνεργασίας και των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στις περιοχές της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, η οποία, πέρα από την Ελλάδα, «αγκαλιάζει» χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Αλβανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Σλοβενία.
Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του «2ου Φόρουμ για την Στρατηγική της Ε.Ε.», το οποίο θα λάβει χώρα επί ένα διήμερο, αύριο και την Παρασκευή στα Γιάννενα. Σ’ αυτό θα συμμετέχουν υπουργοί όλων των παραπάνω χωρών, αλλά και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ενόψει του Φόρουμ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωάννης Μήτσης εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι η τοπική επιχειρηματικότητα θα λάβει σημαντική ώθηση απ’ αυτό!
Με «βαριά» ονόματα
Πολλά τα γνωστά ονόματα από τον πολιτικό χώρο που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του διήμερου Φόρουμ με θέμα την Στρατηγική της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, αν και για κανένα απ’ αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί με σαφήνεια η παρουσία του αύριο στα Γιάννενα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπλ. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Τι θα συζητηθε
Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα συζητηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε μετά το 1ο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ τον Μάιο του 2016, καθώς και η περαιτέρω πορεία και δράσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της Στρατηγικής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη λεγόμενη «Γαλάζια Ανάπτυξη» και τις αλληλεπιδράσεις της με τους άλλους πυλώνες της Στρατηγικής EUSAIR, όπως είναι η Ποιότητα Περιβάλλοντος, ο Αειφόρος Τουρισμός και η Συνδεσιμότητα της Περιοχής.
Επί τάπητος θα βρεθούν θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα και την Ήπειρο, όπως οι Θαλάσσιες τεχνολογίες, οι Υδατοκαλλιέργειες, τα Τρόφιμα και ποτά, οι Θαλάσσιες μεταφορές και υπηρεσίες, το Θαλάσσιο περιβάλλον, ο Διατομεακός τουρισμός κ.λ.π.. Το Συνέδριο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία δικτύωσης, όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεσμικά όργανα, Υπουργοί Εξωτερικών και Υπουργοί υπεύθυνοι για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, Υπουργοί αρμόδιοι για τομεακές πολιτικές, Εθνικές, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές, επιχειρήσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών και το ευρύ κοινό) θα συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις, απόψεις και ιδέες για το πώς θα επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι της στρατηγικής EUSAIR.
Το Επιμελητήριο
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ενόψει του Φόρουμ, στου οποίου τη διοργάνωση συμμετέχει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο Πρόεδρός του Ιωάννης Μήτσης έκανε λόγο για «μία συνάντηση που μπορεί να αλλάξει τον ρου της τοπικής επιχειρηματικότητας», και σημείωσε ότι το ενδιαφέρον από πλευράς τοπικών επιχειρήσεων να συμμετέχουν στις συναντήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Φόρουμ είναι πολύ μεγάλο. Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει προγραμματίσει το Επιμελητήριο, ο κ. Μήτσης μίλησε για την εκδήλωση υποδοχής που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Du Lac», σήμερα, Τετάρτη και ώρα 20:45. Η συνάντηση θα έχει θέμα «το επιχειρείν του χτες και του σήμερα, στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο» και εκ μέρους του Επιμελητηρίου ομιλητής θα είναι ο Αντιπρόεδρός του Δημήτρης Δημητρίου. Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι το Επιμελητήριο θα διοργανώσει την ειδική εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων «B2B @ EUSAIR Forum 2017», σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Enterprise Europe Network. Στις Επιχειρηματικές Συναντήσεις θα συμμετάσχουν 222 Επιχειρήσεις και Οργανισμοί από 12 χώρες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν 401 συναντήσεις. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιμελητήρια και Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Επιχειρηματικούς Οργανισμούς.
Τέλος, μεθαύριο, Παρασκευή, το απόγευμα, το Επιμελητήριο θα φιλοξενήσει την Εθνική Συνάντηση του Ελληνικού Υποδικτύου του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network, το οποίο έχει ιδρυθεί από το 2008 και είναι το μεγαλύτερο Διεθνές Δίκτυο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον κόσμο. Το Δίκτυο έχει ενεργό ρόλο στο οικοσύστημα Περιφερειακής Επιχειρηματικής υποστήριξης και είναι αναγνωρισμένο για τη μακροχρόνια εμπειρία του στην παροχή διασυνοριακών και διεθνών υπηρεσιών προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μήτσης.
Υπουργική σύνοδος
Στο πλαίσιο του Φόρουμ, αύριο, Πέμπτη, το πρωί, θα γίνει στα Γιάννενα υπουργική σύνοδος, µε τη συνενοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Υπουργών αρµόδιων για τα Ταµεία της Ε.Ε. και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, Karmenu Vella. Παράλληλα, αύριο, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα διεξαχθεί Εργαστήριο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της EUSAIR µε τη συµµετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του συστήµατος διακυβέρνησης της EUSAIR και άλλων µακροπεριφερειακών στρατηγικών, εθνικών και περιφερειακών αρχών.
ΠΗΓΗ: Proinoslogos.gr, http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: