17 Μαΐου 2017

Στο σημείο μηδέν η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία


Οι ελπίδες ότι μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού του ΥφΥεξ των ΗΠΑ Brian Yee στα Τίρανα, τις επαφές και συνομιλίες του με τις πολιτικές παρατάξεις και την Κυβέρνηση θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα υπάρξει αποκατάσταση του κλίματος εξανεμίζονται. Ενώ μέχρι αργά χθες αιωρούνταν η αίσθηση ότι τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε μια
προσέγγιση και αναζήτηση κοινού τόπου για την παράταση της ημερομηνίας εκλογών και κάποιες άλλες διορθωτικές κινήσεις ώστε η αντιπολίτευση αίροντας την αξίωση της για τεχνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, σήμερα η κατάσταση δείχνει να δυσχεραίνει.
Το ΔΚ μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα της συμμαχίας του που δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες προετοιμασίας των εκλογών για την 18η Ιουνίου δηλώνει ότι εφόσον εκπληρωθούν όσα περιείχε η πρόταση Απριλίου του Γερμανού Ευρωβουλευτή Μακάλιστερ (τεχνοκράτη αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, αλλαγή προσώπων σε τέσσερα κρίσιμα και σχετιζόμενα με τις εκλογές υπουργεία, έλεγχος της Εφορευτικής Επιτροπής απ’ την αντιπολίτευση, περισσότεροι ξένοι παρατηρητές και τούτα με παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών) το ΣΚ σήμερα δηλώνει αμετακίνητο απ’ τη θέση του ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς καμιά αναβολή και παράταση στις 18 Ιουνίου.
Την Κυριακή δε ο Πρωθυπουργός Ράμα σε επικοινωνία στα δίκτυα κοινωνικής επικοινωνία δήλωνε ότι η Αλβανία χωρίς την αντιπολίτευση μετά τις 18 Ιούνη θα είναι πιο όμορφη..! Η δήλωση αυτή ενώ εκλήφθηκε ως λάθος έκφραση ή έστω εξωτερίκευση φασιστικών αντιλήψεων στο υποσυνείδητο του προέδρου του ΣΚ, φαίνεται να είναι κάτι σοβαρότερο από τόσο. Έτσι η κατάσταση σήμερα δείχνει πιο περίπλοκη και αδιέξοδη από πριν την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου απ’ την οποία οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Τα ΜΜΕ κοντά στο Ράμα εξ’ άλλου είχαν φροντίσει να διαδίδουν ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι παρά ένας διπλωμάτης σε μεταβατική διαδικασία και ότι δεν αντανακλά υποχρεωτικά αντιλήψεις της αμερικανικής διοίκησης. Και η Πρεσβεία των ΗΠΑ ίσως έχοντας υπόψη το ναρκοθετημένο αλβανικό τοπία προκειμένου έχει κάλυψη για οποιαδήποτε αποτυχία της επίσκεψης και της διαδικασίας διαμεσολάβησης είχε κάνει λόγο για επίσκεψη προγραμματισμένη και που αφορά ζητήματα πολιτικών ασφάλειας και στρατηγικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η εσωτερική κατάσταση έχει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά της κρίσης με άγνωστες τις συνέπειες στο πεδίο της συνοχής της κοινωνίας. Υπάρχει βέβαια ακόμη ένα ενδεχόμενο διεξόδου. Αύριο στο Εκλογοδικείο εκδικάζεται προσφυγή ενός μικρού κόμματος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι οι καταστάσεις των υποψηφίων πολιτευτών απ’ τα κόμματα του συνασπισμού του ΣΚ που μετέχουν στις εκλογές έχουν κατατεθεί εκπρόθεσμα και κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου. Εάν το Εκλογοδικείο κρίνει παράνομη την απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής να επικυρώσει τους καταλόγους αυτούς τότε δίνεται διέξοδος στο ζήτημα μετακίνησης της ημερομηνίας εκλογών και με την ανάσα αυτή του χρόνου μπορεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέγγισης των πολιτικών παρατάξεων ώστε και με άλλες διορθωτικές κινήσεις να επιτευχθεί η επιστροφή της αντιπολίτευσης στη διαδικασία.
Η στάση του βασικού εταίρου του Ράμα, LSI του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ενώ συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία παρουσιάζοντας τους υποψηφίους του συνδυασμού δηλώνουν ετοιμότητα ακόμη και παραίτηση Μέτα απ’ τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου διευκολύνουν της εξεύρεση λύσης. Ας σημειωθεί ότι το αξίωμα του Προέδρου στο πακέτο Μακάλιστερ προσφέρονταν στην αντιπολίτευση να προτείνει το πρόσωπο. Ενώ λοιπόν η κίνηση του LSI του Μέτα για εκτόνωση της κατάστασης αναμένονταν μήνες πριν, εκδηλώνεται τώρα που σχεδόν δεν έχει πλέον αξία. Περισσότερο εκλαμβάνεται ως κίνηση πανικού καθώς αντιλαμβάνονται καλύτερα απ’ τον Πρωθυπουργό Ράμα το αδιέξοδο που έχει προκληθεί και τις συνέπειες σε βάθος χρόνου που θα έχει ο αποκλεισμός σύσσωμης της αντιπολίτευσης απ’ τις εκλογικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: