8 Νοεμβρίου 2016

Η Αμερική ψηφίζει

Η Αμερική ψηφίζει
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ FOXNEWS

Στις κάλπες προσέρχονται οι Αμερικανοί προκειμένου να εκλέξουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Εκτός από τον επόμενο πρόεδρο, οι Αμερικάνοι ψηφίζουν για Κογκρέσο, κυβερνήτες πολιτειών, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους, ενώ δεν λείπουν και ορισμένα τοπικά δημοψηφίσματα​
Στις 06.00 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 το μεσημέρι,
ώρα Ελλάδας) άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα σε 9 πολιτείες στο ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Η αγωνία στα επιτελεία των δύο υποψηφίων Ντόναλντ Τραμπ
(Ρεπουμπλικάνοι) και Χίλαρι Κλίντον (Δημοκρατικοί) έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να δίνουν νίκη της Χίλαρι. Ειδικότερα, στο Ντίξβιλ Νοτς στα Απαλάχια Όρη, οι επτά ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με τέσσερις εξ αυτών να επιλέγουν την υποψήφια των Δημοκρατικών ως την επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ.


Οι Αμερικάνοι ψηφίζουν επίσης για Κογκρέσο, κυβερνήτες πολιτειών, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους, ενώ δεν λείπουν και ορισμένα τοπικά δημοψηφίσματα. Στις δημοσκοπήσεις η Χίλαρι Κλίντον προηγείται ενώ και τα γραφεία στοιχημάτων τη δίνουν πρώτο φαβορί. Ειδικότερα, η εταιρεία Ipsos διενήργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του Reuters στην οποία δίνει 90% πιθανότητα στη Χίλαρι να επικρατήσει.
Περίπου 225εκ. Αμερικάνοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ήδη σε πολλά εκλογικά κέντρα έχουν σχηματιστεί ουρές (Βιρτζίνια, Σάρλοτ, Βόρεια Καρολίνα).

Δείτε ΖΩΝΤΑΝΗ εικόνα από τα διεθνή δίκτυα:







Το ποσοστό συμμετοχής των Ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανικών θα κρίνει, σε σημαντικό βαθμό, το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Οι Ισπανόφωνοι, ένα ταχέως αυξανόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ με ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή σε «αμφίρροπες» πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς και προτιμούν με μεγάλα ποσοστά την Κλίντον έναντι του Τραμπ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 9 στους 10 Αφροαμερικανούς υποστηρίζουν τη Χίλαρι, ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.


Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές

Συνολικά, 12 πολιτείες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Είναι οι πολιτείες-κλειδιά, όπου οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος και δεδομένου του εκλογικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα​Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν επικεντρώσει εκεί την προεκλογική τους εκστρατεία με συχνές επισκέψεις, αγνοώντας την υπόλοιπη χώρα. Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά είναι περισσότερες επίμαχες από άλλες, είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων είναι πολύ μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά, είτε και για τα δύο. 

Σε ποιον θα πάνε οι 29 μεγάλοι εκλέκτορες της Φλόριντα, της πολιτείας-κλειδί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό; Σε ποιον θα πάνε οι 20 εκλέκτορες της Πενσυλβάνια, οι 18 του Οχάιο και οι 15 της Βόρειας Καρολίνας; Ποια σύνθεση πολιτειών μπορεί να δώσει τη νίκη στην Κλίντον, ή στον Τραμπ; Οι ειδικοί εκλογολόγοι μελετούν καθημερινά τους αριθμούς προσθέτοντας και αφαιρώντας ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.



Η ψηφοφορία

Οι εκλογές διεξάγονται με βάση τον νόμο του 1845 ο οποίος ορίζει ότι η προσφυγή στις κάλπες γίνεται την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Πώς γίνεται όμως η όλη διαδικασία. 

Τα κυριότερα σημεία:

Ψηφοφορία: Καθολική έμμεση ψηφοφορία σε έναν γύρο, στις 50 αμερικανικές πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια (αφού η πόλη της Ουάσινγκτον δεν ανήκει σε καμία πολιτεία). 

Οι μεγάλοι εκλέκτορες: Είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού. Η Καλιφόρνια για παράδειγμα διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα, το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3. Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα αναδείξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.

Τι πρέπει να κερδηθεί: Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270. Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων, παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας. Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.


Ψήφισε η Χίλαρι Κλίντον
Η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί.

Τη Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: