15 Νοεμβρίου 2016

Μάχες προσφύγων - αστυνομίας στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στα σύνορα ανάμεσα σε αστυνομικούς, μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα ανάμεσα σε Σερβία και Κροατία
Για ώρα αστυνομικοί και πρόσφυγες καιμετανάστες έδιναν μάχη σώμα με σώμα στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κροατίας. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν περίπου 150 άτομα επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν στην άλλη πλευρά, ώστε να ξεφύγουν από την κατάσταση ομηρίας που έχουν περιέλθει, ενόψει και του χειμώνα που πλησιάζει.

Αρχικά, τα περίπου 150 άτομα κατάφεραν να διασπάσουν την πρώτη ζώνη φύλαξης, η οποία απαρτιζόταν από Σέρβουςαστυνομικούς.
Ακολούθησε δεύτερος γύρος συγκρούσεων, αυτή τη φορά με δυνάμεις που σχημάτιζαν τόσο Σέρβοι, όσο και Κροάτες. Κατά τον γύρο αυτόν η ζώνη των αστυνομικών δεν έσπασε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο σερβικός Τύπος, περίπου 150 άτομα ξεκίνησαν από το Βελιγράδι, διανύοντας μία απόσταση 120 χιλιομέτρων για δύο ημέρες. Όταν έφτασαν στα σύνορα με την Κροατία, βρήκαν απέναντί τους πάνοπλους αστυνομικούς. Ωστόσο ήταν αποφασισμένοι να διασχίσουν τα διασχίσουν, με αποτέλεσμα οι άντρες, κυρίως από το Αφγανιστάνκαι το Πακιστάν, να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής.
Μετά τη λήξη των επεισοδίων, οι μετανάστες διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους στη Σερβία και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οι περισσότεροι αποσύρθηκαν στην πόλη Σιντ, δηλώνοντας πως θα περιμένουν εκεί πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: