15 Νοεμβρίου 2016

Οι κοινές δηλώσεις Ομπάμα-Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι κοινές δηλώσεις Ομπάμα-Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου
Στην ανάγκη τήρησης των μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία εστίασε την προσοχή του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα -εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων​
Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε πως η εμμονή στη λιτότητα δεν αποτελεί λύση, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Παράλληλα, όμως, κάλεσε τη χώρα να συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έτσι ώστε να μην επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν όταν και μπήκε στο πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι σωστός» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι «η χώρα πέρασε από δύσκολες μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος -εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. «Πάρα πολλοί επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα ευκαιρίες» είπε, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση έχουν τη βούληση να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο, να κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και ελκυστική στις επενδύσεις». 

Αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της στην προσφυγική κρίση, γνωστοποίησε ότι έλαβε δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό για τη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο σύστημα εκπαίδευσης. Επιπλέον, τόνισε ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά ελληνικό αλλά έχει διεθνείς προεκτάσεις, γι’ αυτό και η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντική.Το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά ελληνικό αλλά έχει διεθνείς προεκτάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑΟ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να δαπανά το 2% του ετήσιου ΑΕΠ για την άμυνα, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καλώντας και τα υπόλοιπα να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο, καθώς η απειλή εξτρεμιστικών ομάδων για τη διεθνή ασφάλεια παραμένει υπαρκτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στενή συνεργασία τους στην ανταλλαγή πληροφοριών με απώτερο στόχο «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ και ένας πολύ καλός φίλος» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα συμφωνεί στη συνέχιση της σκληρής στάσης απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά στη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρις ότου η Μόσχα να τηρήσει στο ακέραιο όσα προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ για την ουκρανική κρίση.





Σχετικά με το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του, εκτίμησε ότι «μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει ευκαιρία οι δύο πλευρές να βρουν μια λύση», επισημαίνοντας ότι «τα συμφέροντα των Κυπρίων θα λυθούν με μια διζωνική λύση».


Τσίπρας: «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις»

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στην οικονομική κρίση, στο προσφυγικό και το Κυπριακό.
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας​
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην εμμονή των Βρυξελλών για περικοπή των δημοσίων δαπανών, επισημαίνοντας ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα». «Η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη λιτότητα κρατά εγκλωβισμένες τις οικονομίες σε στασιμότητα» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να φανούν στην κοινωνία τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνονται για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη». «Θέλουμε να ελαφρύνει το βάρος από τους πολίτες» ανέφερε και ξεκαθάρισε: «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα έχασε μέσα σε τέσσερα χρόνια το 25% του ετήσιου ΑΕΠ». « Πήραμε σκληρές, αλλά πιστεύω τις ιστορικά σωστές αποφάσεις» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή».



Για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η πολιτική των εγγυήσεων είναι παρωχημένη και πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να δοθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από τη νησιωτική χώρα.

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις χώρες (Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία) που αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν τη λεγόμενη «βαλκανική οδό», με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. 

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Διαβάστε:

"Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους"

Δεν υπάρχουν σχόλια: