28 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΕΞΗΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τροποποιήσεις Καταστατικού.
-Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και Επιτροπής Καταστατικού.
-Γενικές Εκλογές στις 29 Γενάρη 2017.
-Κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι 30 Νοεμβρίου 2016.


Το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ολοκλήρωσε το Σάββατο που πέρασε με πλήρη επιτυχία τις εργασίες του  2ου Προγραμματικού  Συνέδριου.
Συμμετείχαν στη συνεδρίαση εκατοντάδες μέλη και  φίλοι του Κόμματος καθώς τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι: Γενικός  Πρόεδρος της Ομόνοιας κ, Λεωνίδας Παππάς, εκπρόσωπος και υπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας κ. Νταμιάν Γκικνούρη, εκπρόσωπος και πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας κ. Έντι Παλιόκα, δήμαρχος Αγίων Σαράντα Φλοριάνα Κόκα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Αντώνη Μαρκόπουλο, υπεύθυνο του Τμήματος  Εξωτερικής Πολιτικής και Γιώργο Τρίχα, πολιτευτή, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Κωνσταντίνος Μιχελής αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλης Γκίκας, Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Δερόπολης κ. Αχιλλέας Ντέτσικας και Μιχάλης Μάνος, Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστος, καθώς και άλλοι παράγοντες τις τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στους χαιρετισμούς τους οι προσκεκλημένοι επισήμαναν ιδιαίτερα τη σταθερή και ανερχόμενη πορεία που διανύει το Κόμμα των Ελλήνων από την ίδρυσή του κατέχοντας πλέον σοβαρή θέση όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο της αλβανικής πολιτικής. Και αυτό το πέτυχε με τις συνετές και αξιόλογες τοποθετήσεις του στον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ  Αντώνης Μαρκόπουλος και Γιώργος Τρίχας  εκτός των άλλων αναφέρθηκαν στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να κάνει πράξη την υπόσχεσή της να δώσει τις συντάξεις από Γενάρη στους Βορειοηπειρώτες υπερήλικες και να διευκολύνει τις διαδικασίες γι’ αυτό. Επίσης τόνισαν ότι με δική τους προσπάθεια κατάφεραν φέτος να παράσχουν σε Βορειοηπειρώτες σπουδαστές υποτροφίες και εστίες .
Ο Πρόεδρος του Κόμματος κύριος Χρήστος Κίτσιος αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους πολιτικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης  από Ελλάδα και Αλβανία για την εκτίμηση και υποστήριξη που δείξανε με την παρουσία και τις ομιλίες τους, ανέπτυξε σε συνέχεια τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τα βασικά θέματα της ΕΕΜ, όπως είναι η νομική κατοχύρωση και η πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων, η ρύθμιση του θέματος της ελληνικής παιδείας, η προστασία των περιουσιών, η τοπική αυτοδιοίκηση, η μέριμνα για τους πολίτες εντός και εκτός επικράτειας, η συμμετοχή στον πολιτικό και διοικητικό βίο της χώρας κλπ.
Ο πρόεδρος τόνισε ότι και το Κόμμα των Ελλήνων είχε όλη την κατάρτιση ώστε αυτές τις στιγμές που συζητείται ο νόμος «Περί Μειονοτήτων» να καταθέσει τις κατάλληλες προτάσεις οι οποίες συνάδουν με τις διεθνείς συμβάσεις αλλά και με την ιστορική πραγματικότητα των μειονοτήτων στην Αλβανία.  Είχε επίσης το θάρρος να εκφράσει διαφορετικά από άλλα συγγενικά πολιτικά κόμματα την άποψή του για το θέμα της απογραφής του πληθυσμού, για την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για το θέμα της καθαίρεσης της εθνικότητας, για την υφαρπαγή της γης στον τόπο μας κ. ά.
Ειδικό χρόνο στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κόμματος αφιέρωσε στο θέμα της συμμαχίας των Ελλήνων το οποίο έθιξε και στη χαιρετιστήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς. Διατύπωσε ότι το Κόμμα των Ελλήνων λαχταρά να επιτευχθεί αυτή η συμμαχία, αφού αυτός ο στόχος είναι ενσαρκωμένος στο πρόγραμμά του, αλλά και στην καθημερινή του δραστηριότητα. Το απαίτησε αυτό σε πολλές περιπτώσεις και το επαναφέρει ως πρόταση, αλλά όχι όπως το φαντάζονται κάποιοι που θέλουν να διατηρήσουν το καθεστώς της κούφιας ρητορικής. Το Κόμμα των Ελλήνων θα συμμαχήσει μόνο αν πρόκειται για πραγματικό και οργανωμένο αγώνα να πετύχει τη θέση που αρμόζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην αλβανική επικράτεια.
Μετά την ολοκλήρωση της κύριας ομιλίας του προέδρου, πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο νεοσύστατος δήμος για να ρυθμίσει υποθέσεις που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν όπως ήταν τα χρέη των επαρχιών προς τη ΔΕΗ, οι καταχρήσεις στους λιβαδότοπους και στις αγροτικές εκτάσεις, η αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών υποδομής, η προσπάθεια για την κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών, κλπ.
Στη δεύτερη φάση των εργασιών ο αντιπρόεδρος του Κόμματος κ. Νίκος Κούρης κατέθεσε τις προτάσεις του προεδρείου για τις  καταστατικές τροποποιήσεις με τις οποίες αναπροσαρμόζεται το Καταστατικό του 2010 με τις νέες αλλαγές στη διοίκηση της χώρας, γίνεται πιο ευέλικτο το σχήμα του Εθνικού Συμβουλίου και του προεδρείου όπου μειώνεται ο αριθμός τους και εξισορροπείται η εκπροσώπηση από όλες τις περιοχές του εσωτερικού και του εξωτερικού και καθιερώνεται οριστικά  η εκλογή των οργάνων με γενικές εκλογές στη βάση, ενώ η θητεία του προέδρου παραμένει όπως είχε: εκλέγεται μόνο δύο θητείες κατά σειρά και η κάθε θητεία διαρκεί τρία χρόνια.
Στη συνέχεια έγιναν προτάσεις για τη Γενική Εφορευτική Επιτροπή και την Επιτροπή Ελέγχου και Τήρησης του Καταστατικού.
Σχετικά με τη νομική ερμηνεία των προτάσεων του Κόμματος των Ελλήνων προς την διυπουργική επιτροπή σύνταξης του νόμου «Περί Μειονοτήτων», μίλησε ο κ. Ζήσος Λούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναγκαιότητα επαναφοράς της εθνικότητας στα επίσημα έγγραφα και προστασίας της ακεραιότητας της μειονότητας, τον προκαθορισμό των εδρών στην αλβανική Βουλή για την Ελληνική μειονότητα στην αναλογία 3 στις 100 έδρες κλπ. Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο της Ομόνοιας να συνεργαστούν Ομόνοια και ΜΕΓΚΑ ώστε να πετύχει αυτός ο νόμος και να είναι εις όφελος της ΕΕΜ.
Στο τέλος ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό και τα μέλη των δύο παραπάνω επιτροπών. Αμέσως μετά, η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη των διεργασιών για τις γενικές εκλογές του κόμματος που θα γίνουν στις 29 Γενάρη του 2017 και κάλεσε τους σύνεδρους και όσους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν στην Εφορευτική Επιτροπή τις υποψηφιότητες για μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για τη θέση του Γενικού Προέδρου του Κόμματος.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άγιοι Σαράντα 14/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: