11 Οκτωβρίου 2016

Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση του Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου

«Η ειρηνική, δημιουργική και ειλικρινής συμπόρευση των λαών στηρίζεται πάντοτε στον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος νωρίτερα, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και είμαι βέβαιος ότι ως εκ του θεσμικού σας ρόλου αλλά και από την πολιτική σας ιδιοσυγκρασία - γιατί γνωρίζω την πολιτική σας πορεία - μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά στην έτι περαιτέρω ειλικρινή, ειρηνική και δημιουργική συμπόρευση των δύο Χωρών και Λαών μας.
Κύριε Πρόεδρε, εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει απέναντι στην φίλη και γείτονα Αλβανία ότι αυτή την συμπόρευση την εννοούμε. Γιατί όταν σε μια δύσκολη στιγμή χρειάστηκε να έρθουν στην Ελλάδα, ως νόμιμοι μετανάστες, οι Αλβανοί φίλοι μας, έζησαν στην Ελλάδα, δημιούργησαν, ακόμα και σήμερα υπάρχει μια σημαντική Αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό. Πολλοί απ’ αυτούς γύρισαν στην Πατρίδα τους και συνέβαλαν στην οικονομική της ανάπτυξη. Και θεωρούμε ακριβώς με βάση αυτά ότι η Ελλάδα εννοεί την συμπόρευση, εννοεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων καθενός που ζει στην άλλη Χώρα, όπως και εμείς εννοούμε για την δική μας Ομογένεια εκεί, στην Αλβανία, ότι πρέπει να γίνονται πάντα σεβαστά τα δικαιώματα τα οποία καθορίζει το διεθνές δίκαιο.
Κύριε Πρόεδρε, η ειλικρινής, ειρηνική και δημιουργική συμπόρευση των Λαών στηρίζεται πάντοτε – και αυτό όχι μόνο για τις δικές μας σχέσεις, αλλά γενικότερα – στον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου. Και εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε την Ιστορία, γιατί την Ιστορία την βλέπουμε όπως πρέπει να γράφεται, όπως μας το δίδαξαν ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος. Και δεν το δίδαξαν μόνον σε μας, το δίδαξαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβώς επειδή γνωρίζω την διαδρομή σας και ξέρω τις δικές σας απόψεις, είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε με την θέση αυτή την οποίαν εκφράζω. Και γι’αυτό σας είπα ότι μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά στο να γίνουν ακόμη καλύτερες οι ήδη πολύ καλές μας σχέσεις.
Μιας και μιλάμε για την Ιστορία, και μ’αυτό θα ήθελα να τελειώσω, παράκλησή μου είναι, αφού επικαλεσθώ πάλι τον θεσμικό σας ρόλο, τις δικές σας ευαισθησίες, αφού θυμίσω ότι είμαστε θύματα οι δύο Λαοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου των εγκλημάτων του Άξονα, πρέπει να τελειώσει η απαράδεκτη εκκρεμότητα των Ελλήνων άταφων νεκρών που έπεσαν στην Αλβανία από τους φασίστες και τους ναζί την εποχή εκείνη. Πρέπει να βρουν τον τάφο τους, το επιβάλλει η Ιστορία, το επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως το επιβάλλει ο Ανθρωπισμός. Ξέρω καλά την ευαισθησία σας και ξέρω καλά ότι και εσείς τον υπηρετείτε με τον δικό σας τρόπο.
ΙLIR ΜΕΤΑ: Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που συναντώμαι σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την εξοχότητά του, τον κ. Παυλόπουλο. Να σας ευχηθώ επιτυχίες στο καθήκον σας και ελπίζουμε σύντομα να σας δούμε και στην Αλβανία, όπως είχαμε υποδεχθεί προ καιρού και τον Πρόεδρο Παπούλια. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό που έκανε η Ελλάδα, όσον αφορά την υποδοχή των μεταναστών στη χώρα σας. Ήταν μια μεγάλη συνεισφορά όχι μόνο για την υποδοχή των αδελφών μεταναστών μας εδώ στην Ελλάδα, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της ίδιας της Ελλάδας και της Αλβανίας. Και θέλω να χαιρετίσω το θετικό, ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την περαιτέρω ένταξή τους στη χώρα σας, όπως δεν μπορώ να μην αναφέρω την συνεισφορά της χώρας σας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επιδεικνύοντας έτσι μια εξαιρετική αλληλεγγύη, αλλά και ευρωπαϊκές αξίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Πιστεύω ότι σήμερα που πληθαίνουν οι προσκλήσεις για τις χώρες μας, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους, ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε είναι η από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία είναι πολυσχιδείς. Αν πούμε ότι είναι απλώς φιλικές σχέσεις, δεν έχουμε πει κάτι το ιδιαίτερο. Ακόμη και ο Ενβέρ Χότζα, ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας, εκτιμούσε τις μεταξύ μας σχέσεις ως φιλικές, σε μία σκοτεινή περίοδο απομόνωσης της Αλβανίας. Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αδελφικές, όπως είναι σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και εδώ στην ίδια την Ελλάδα. Αυτές οι τόσο στενές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια, μας υποχρεώνουν να εκλύουμε μόνο θετική ενέργεια. Αλλά και για να προσεγγίσουμε τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει με ηρεμία και με τρόπο εποικοδομητικό, και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ και αξίες.
Διότι εμείς έχουμε μια κοινή ευρω-ατλαντική ταυτότητα ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Κι εμείς πιστεύουμε πολύ στην περαιτέρω αρωγή της Ελλάδας στην ένταξή μας στην ευρωπαϊκή κοινότητα και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, σχέσεις υποδειγματικές για όλη την περιοχή μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα χρέος για το μέλλον και τις επερχόμενες γενεές. Σας ευχαριστώ και πάλι.-



Δεν υπάρχουν σχόλια: