11 Οκτωβρίου 2016

O Τurkstream τους έφερε κοντά

O Τurkstream τους έφερε κοντά
Πούτιν και Ερντογάν υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Πούτιν και Ερντογάν, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ Aλμπαιράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream. 

Μιλώντας για τον Turkstream, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε ώστε να επισπευστεί η διαδικασία, γεγονός που φάνηκε και με την υπογραφή που έβαλαν οι δύο υπουργοί Ενέργειας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του δήλωσε ότι ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες
 και τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δέχθηκε το τουρκικό αίτημα για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η δημιουργία του αγωγού είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Πούτιν, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2014 είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο η ρωσική εταιρία Gazprom και η τουρκική Botas. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εξετάστηκαν και άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην περιοχή».
Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές του αγωγού στις 30 Δεκεμβρίου 2019Πρόσθεσε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας το ζήτημα της Συρίας, καθώς και τις επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο συριακό έδαφος. 

«Εξετάσαμε τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε, ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή να έχουν το συντομότερο δυνατόν ειρήνη» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστούν τα υπουργεία Εξωτερικών, η στρατιωτική ηγεσία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Μερσίνας από ρωσική εταιρεία, ο Ερντογάν ανέφερε πως συμφωνήθηκε να επισπευστεί η διαδικασία και είπε: «Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα καλύψουμε την απώλεια χρόνου που είχαμε».


Αναφερόμενος σε θέματα Ενέργειας ο Πούτιν σημείωσε πως θα συνεχιστεί το έργο στο Ακούγιου, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων, θα είναι για την Τουρκία ένας νέος κλάδος. Πρόσθεσε δε ότι αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στη Ρωσία περίπου 200 Τούρκοι φοιτητές ως ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια.

«Εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως το Διάστημα» είπε ο Πούτιν.

Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η Ρωσία και η Τουρκία είναι υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία το συντομότερο δυνατόν. Σχετικά με το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπε πως «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας». 



Σε λειτουργία και οι δύο γραμμές στις 30 Δεκεμβρίου 2019

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του διπλού αγωγού Turk Stream, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές, στις 30 Δεκεμβρίου 2019, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant. 

H κάθε μία γραμμή του αγωγού θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο, η πρώτη θα πηγαίνει προς την Tουρκία για εσωτερική κατανάλωση και η δεύτερη θα καταλήγει στα τουρκοελληνικα σύνορα και μέσω Ελλάδας σε χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ανήκει πλήρως στη δικαιοδοσία της ρωσικής Gazprom. Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα, η πρώτη γραμμή (προς εσωτερική κατανάλωση), θα ανήκει πλήρως στην τουρκική Botas και η δεύτερη εξ ημισείας σε Botas και την Gazprom.

Στην πρώτη γραμμή θα διοχετευτούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που σήμερα φθάνουν στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. Άρα, θα μειωθεί αμέσως η διέλευση μέσω της Ουκρανίας κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο.

Επίσης, άλλα 15 δισ. θα διοχετευτούν προς τα ελληνικά σύνορα, όμως πριν, εξηγεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας, πρέπει να υπογραφούν οι ανάλογες συμφωνίες για τη δεύτερη αυτή γραμμή, η κατασκευή της οποίας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018.



Ρωσο-τουρκικές σχέσεις δια μέσω των αιώνων
Οι διμερείς σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Η Ρωσική Αυτοκρατορία άνοιξε για πρώτη φορά πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη –στη Μεγάλη Πύλη, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - το 1701. Η δύο χώρες αποκατέστησαν και πάλι κανονικές διπλωματικές σχέσεις στις 2 Ιουνίου 1920.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσική Ομοσπονδία και η Τουρκική Δημοκρατία έχουν πραγματοποιήσει εντατικό πολιτικό διάλογο και αποκορύφωμα της εξομάλυνσης των σχέσεών τους ήταν η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Τουρκία, στις 5-6 Δεκεμβρίου 2004. Τότε οι δύο ηγέτες, σε κοινή διακήρυξη ανακοίνωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν σε πολλούς τομείς συνεργασίας. 

Σε επίσκεψη εργασίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 6 Αυγούστου 2009 τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους σε πολλούς «πρωταρχικούς τομείς» και κυρίως στον ενεργειακό. Είχαν ακόμη αποφασίσει να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης των διμερών σχέσεων με το Ανωτάτου Επιπέδου Συμβούλιο Συνεργασίας. 

Τον Δεκέμβριο 2014 ο Πούτιν είχε πραγματοποιήσει άλλη μια επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 επίσκεψη του Ερντογάν (ήταν ακόμη πρωθυπουργός τότε) στο Σότσι, για να παραστεί στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί για μια ημέρα τη Μόσχα, ώστε να παραστεί στα εγκαίνια του νέου μεγαλοπρεπούς μουσουλμανικού τεμένους, που είχε γίνει παρουσία του Πούτιν.

Στις 16 Νοεμβρίου 2015 οι δύο ηγέτες είχαν διμερή συνάντηση στο παρασκήνιο της συνάντησης των G-20 στην Αττάλεια.

Ωστόσο, παρά τις προαναφερόμενες ενέργειες, οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις πάγωσαν για επτά τουλάχιστον μήνες, όταν στις 24 Νοεμβρίου 2015 τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ρωσικό βομβαρδιστικό στο συριακό εναέριο χώρο κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο. 

Στις αρχές Ιουνίου 2016, με επιστολή του ο πρόεδρος της Τουρκίας προς τον Ρώσο ομόλογό του, εκφράζει την επιθυμία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων ζητώντας συγγνώμη για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου.

Στις 28 Ιουνίου ανακοινώνεται πως έγινε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν. Ακολουθεί η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Σότσι, την 1η Ιουλίου.

Στις 9 Ιουλίου ο Ερντογάν πηγαίνει στην Αγ. Πετρούπολη και συναντιέται με τον Πούτιν για πρώτη φορά μετά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. Στη συνάντηση αυτή συμφωνούν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς.

Ακολούθησε και νέα συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των G-20 στο Hangzhou της Κίνας την 3η Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία αποτελεί από τους σημαντικότερους εταίρους εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας. 

Πάντως για το 2015 τα ρωσικά στοιχεία δείχνουν ότι σημειώθηκε μείωση των εμπορικών εισαγωγών από την Τουρκία κατά 26,1% σε σχέση με το 2014 και είχαν φτάσει τα 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω του εμπάργκο. Επίσης μείωση σημειώθηκε και το 2016 σε σχέση με το 2015, λόγω των οικονομικών αντιποίνων της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης από την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού.

Οι εν λόγω κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, ο αριθμός των οποίων το 2015 είχε φτάσει τα 3,46 εκατομμύρια.

Με την έναρξη της αποκατάστασης των σχέσεων, ο Πούτιν υπέγραψε στις 20 Ιουνίου διάταγμα για την άρση σταδιακά των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: