21 Ιουλίου 2016

Συνεχίζεται η μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στα Ριζά Βορείου Ηπείρου – Παραμένει ο κίνδυνος

maketa-canadair-pb-riza
Για δεύτερο εικοσιτετράωρο, συνεχίζεται η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Θεολόγου – Ριζών στον Δήμο Φοινικαίων της Βορείου Ηπείρου, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς το Διβροβούνι όπου υπάρχει πυκνό πευκοδάσος.


Εξαιτίας των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους.
Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 4 πυροσβεστικά, δύο εκ των οποίων από την Θεσπρωτία καθώς κι ένα αμφίβιο αεροσκάφος τύπου Canadair από την Θεσσαλονίκη.
Η ανταπόκριση της Ελλάδας με επίγεια και εναέρια μέσα ήρθε μετά τις εκκλήσεις του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά και του Δημάρχου Φοινικαίων Λεωνίδα Χρήστου καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε ζωές ανθρώπων με αποτέλεσμα την περαιτέρω ερήμωση των Ελληνικών χωριών της Βορείου Ηπείρου.
Ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς σε δήλωση του εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειο Τόλιο που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις τους στέλνοντας ένα αεροσκάφος και άλλη μια μονάδα πυρόσβεσης στο μέτωπο των Ριζών.
«Εκτός της ουσιαστικής βοήθειας για τον έλεγχο της φωτιάς, η παρουσία των Ελλήνων πυροσβεστών από την Θεσπρωτία και του ελληνικού αεροσκάφους ήταν η καλύτερη παρηγοριά σε αυτή την απίστευτη καταστροφή», τόνισε ο ίδιος.
Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται και η Πυροσβεστική στην Ήπειρο. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου ο Γενικός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούπρας τόνισε ότι η προσοχή είναι στραμμένη στη γειτονική Αλβανία όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά και υπάρχει κίνδυνος επέκτασης στο Ελληνικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: