30 Ιουνίου 2016

Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη

Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη
Τις πληγές της μετρά η Τουρκία, λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο μέχρι τώρα επίσημος απολογισμός είναι 36 νεκροί και 147 τραυματίες, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.

Νωρίτερα, εικόνες απόλυτου τρόμου και χάους μεταδίδονταν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπου αποτυπωνόταν καρέ-καρέ η δράση των βομβιστών αυτοκτονίας που χτύπησαν στην «καρδιά» της Τουρκίας.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι σκληρές:

Ερευνούν τις συνθήκες της επίθεσης
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, οι δράστες της αιματηρής επίθεσης ήταν τρεις. Φέρονται να εισέβαλαν ανενόχλητοι στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στο τέρμιναλ εξωτερικού.

Oι δράστες της αιματηρής επίθεσης ήταν τρεις. Οι ίδιοι φέρονται να εισέβαλαν ανενόχλητοι στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στο τέρμιναλ εξωτερικούΈνας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στον σταθμό των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα. Αμέσως μετά οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτή.

«Είδα έναν τρομοκράτη να πλησιάζει το αεροδρόμιο, κρατούσε ένα AK47 και άρχισε να πυροβολεί κατά πολιτών. Η τουρκική αστυνομία σκόπευε να τον σκοτώσει και έπειτα από αυτό άκουσα μία έκρηξη» δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Ahmed Furkan Gurtuna, αστυνομικός που την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στον έλεγχο των διαβατηρίων. Ο Gurtuna είπε πως πριν από τις εκρήξεις άκουσε τουλάχιστον 10 πυροβολισμούς.

Το αεροδρόμιο άνοιξε νωρίς το πρωί, την ώρα που οι αστυνομικές έρευνες για τις συνθήκες της επίθεσης βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ανέφερε ότι βάσει των πρώτων εκτιμήσεων πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες από τη στιγμή που το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έχει επιβάλει απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις, ενημερώνοντας ότι εκτός από τους 36 νεκρούς, τη ζωή τους έχασαν και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας».

Ο Γιλντιρίμ τόνισε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Διεθνής καταδίκη

Με ανακοινώσεις τους πολλές χώρες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο» το φονικό «χτύπημα» και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους προς την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας «καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις με θύματα δεκάδες αθώους, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας ότι «καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ «καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι άνθρωποι» ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, ο Σαρίφ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του προς την κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό.

Η επίθεση στο προαναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία.

Καλάσνικοφ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης










Ένας εκ των τραυματιών δέχεται πρώτες βοήθειες
Ένας εκ των τραυματιών δέχεται πρώτες βοήθειες













πηγη: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: