9 Μαΐου 2016

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έκτακτου Eurogroup


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έκτακτου Eurogroup

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Peter Kazimir, το Eurogroup ολοκληρώθηκε και ήταν «πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο»

Στο τραπέζι του Eurogroup τέθηκε το πρόσθετο πακέτο μέτρων και ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής συναλλαγών, που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις «ευλογίες» της Γερμανίας καθώς και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup δίνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Ο κ. Ντάισελμπλούμ δήλωσε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», , ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «καλωσορίζει» το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική-φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Συμπλήρωσε ότι «εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τον στόχο του 3,5% (2018), ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία. Συζητήσαμε μια τροποποίηση της ελληνικής πρότασης». 

«Τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε.

Για το χρέος

«Δεν ελήφθησαν σήμερα αποφάσεις γα το χρέος. Έγινε ένα πρώτος γύρος συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να εξεταστεί «σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο».

«Συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος λυμένες. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα. Αυτά στο τέλος του 2018». Σημείωσε «δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν».

Για τα προληπτικά μέτρα

Σχετικά με τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Θα νομοθετηθεί εκ προοιμίου ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων και θα τεθεί αυτομάτως εν ενεργεία εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους. Τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές. Θα συζητήσουμε εκτενώς αυτά τα θέματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου». 

Ειδικότερα, για τα προληπτικά μέτρα σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Συμφωνήσαμε ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και τη χώρα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέληξε ότι στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, «αναμένουμε συμφωνία ώστε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ». «Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου» είπε.

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος προς μία συμφωνία
Σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μίας συμφωνίας διαπίστωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα βήματα τα οποία ακολουθεί η Ελλάδα.

Αναφερόμενα σε αυτά τα βήματα, στάθηκε στην ψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων που θα διαχειρίζεται ζητήματα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε σημαντική την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων «για μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ξαναβρεί την ανάπτυξη».

Στάθηκε επίσης στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα από το β΄εξάμηνο του έτους, «υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί αυτό το πακέτο μέτρων».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας» και στάθηκε στον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τονίζοντας ότι «αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις».

«Είναι χρήσιμο να υπάρχει ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικότατο σημείο» τη βιωσιμότητα του χρέους και είπε ότι ο διάλογος στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός.

«Οι ομάδες μας θα δουλέψουν εντατικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές αποφάσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: