15 Μαΐου 2016

Στη γερμανική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων


Στη γερμανική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων

Στις 2 Ιουνίου η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο "καταδικάζεται" η γενοκτονία των Αρμενίων, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL.

Το ψήφισμα προωθείται παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες της Άγκυρας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, η οποία καταδικάζει τη γενοκτονία και επιγράφεται "Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία". Το ακριβές περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό. Την πρόταση ψηφίσματος είχαν υποβάλει προ μηνών οι Γερμανοί Πράσινοι, αλλά την ανακάλεσαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη τον Απρίλιο του 2015 η γερμανική Βουλή, σε ψήφισμά της, έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για "γενοκτονία" των Αρμενίων. Η Τουρκία αρνείται τον χαρακτηρισμό και κάνει λόγο για "γεγονότα" ή και για "διωγμό".

Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας Bild για πιθανές αντιδράσεις, ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και εμπνευστής του ψηφίσματος Τσεμ Έτσντεμιρ δηλώνει: "Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν". Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πρασίνων, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, τα στοιχεία που διαθέτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σφαγή των Αρμενίων είναι "ξεκάθαρα" και μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή θα είναι "πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία".
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: