18 Φεβρουαρίου 2016

Συμμαχία Τσίπρα-Μέρκελ σε «συνταγή Τουρκίας» για το προσφυγικό


Συμμαχία Τσίπρα-Μέρκελ σε «συνταγή Τουρκίας» για το προσφυγικό

Κανένα καίριο θέμα δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής στις Συνόδους Κορυφής. Η γνώση αυτή οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στο να μην... κρατά μεγάλο καλάθι. Θα επιδιώξει να ζυγίσει τις δυνάμεις του και να εκμεταλλευτεί τον νέο απροσδόκητο σύμμαχο που βρήκε ως προς το προσφυγικό στο πρόσωπο της ισχυρής κυρίας της Ε.Ε. Άνγκελας Μέρκελ,. Οι «καρποί» αυτής της συμμαχίας θα φανούν αφενός στο κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες κουνήσουν το... δάχτυλο στον Αχμέτ Νταβούτογλου αφετέρου στον αν απομονωθούν και φιμωθούν οι ηγέτες των κρατών που ζητούν να υψωθούν φράχτες στην Ευρώπη και να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό, κουνώντας το χαρτί της αξιολόγησης που είναι ιδιαίτερα ελλιπής όσον αφορά στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Άγκυρα και τις οποίες αποφεύγει να υλοποιήσει. Πιέσεις που και τώρα είναι άγνωστο κατά πόσο θα αποδώσουν καθώς είναι γνωστή η παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας που συνεχίζει το παζάρι προσβλέποντας σε όσα περισσότερα οφέλη μπορεί. 

Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις της Άνγκελας Μέρκελ στην Άγκυρα που περιβλήθηκαν από διθυραμβικές δηλώσεις και από ανύπαρκτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ο «σουλτάνος» ακολουθεί μόνο τη δική του, κερδοσκοπική πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως όπως και η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να εμμένουν σε «συνταγή Τουρκίας» για να μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές καθώς και η Ε.Ε. είναι διχασμένη ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται μεγάλη εσωτερική πίεση λόγω και των εκλογών που έχει μπροστά της τον Μάρτιο. Μόνο τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν φτάσει στη χώρα της 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και οι εθνικιστικές φωνές εκμεταλλεύονται στο έπακρο το γεγονός για να την αποδυναμώσουν , την ώρα που τα ποσοστά του ακροδεξιού NPD αυξάνονται.Μέχρι το Μάρτιο πάντως, η ιδιότυπη αυτή συμμαχία φαίνεται να είναι «δυνατή». 

Η Αυστρία δίνει μηνύματα ότι εισχωρεί στους τέσσερις του Βίσεγκραντ, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία που «σπρώχνουν» την Ελλάδα έξω από τη Σένγκεν κατηγορώντας την για αποτυχία στην προστασία των συνόρων της. Απομακρυσμένη από τη Γερμανική επιρροή που επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντείνει τους ελέγχους κατά μήκος των συνόρων της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία σε 12 σημεία ελέγχου για να εμποδίσει την διέλευση των προσφύγων και μεταναστών. Οι θέσεις αυτές κατακρίνονται έντονα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ωστόσο στην πράξη η ζημιά γίνεται καθώς φαίνονται όλοι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη σκληρή περιφρούρηση των συνόρων τους.

Μέσω των επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναζητήσει συμμαχίες και για το θέμα της αξιολόγησης. Η έμμεση σύνδεση προσφυγικού – αξιολόγησης την οποία επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην προσδοκία να αμβλυνθεί η γραμμή της εφαρμογής των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές λόγω και της επιβάρυνσης της χώρας από την προσφυγική κρίση. Ο πρωθυπουργός θα εμμείνει στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα των Καθολικών και παράλληλα θα επαναλάβει ότι για την κυβέρνηση παραμένει «κόκκινη γραμμή» το να μη περικοπούν οι συντάξεις.

Καθώς η αξιολόγηση «περνά» μέσα από το ασφαλιστικό , το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ που θα έχει το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Κομισιόν κρατά αποστάσεις ως προς τη γραμμή Πολ Τόμσεν που ζητά νέα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, ωστόσο υιοθετεί τη λογική των περικοπών των συντάξεων. 

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει την τριμερή συνάντηση με Άνγκελα Μέρκελ και Αχμέτ Νταβούτογλου στις 11 το πρωί της Πέμπτης για το προσφυγικό και τη μίνι σύνοδο των «11» το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Στις 15.45 θα συναντηθεί με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομπότκα και στις 16.00 θα παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την Παρασκευή το πρωί θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: