12 Ιανουαρίου 2016

Συναγερμός στον ΟΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου


Συναγερμός στον ΟΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας έκτακτης σύγκλησης του οργανισμού στις αρχές Μαρτίου για να συζητηθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι, ο Εμανουέλ Ίμπε Κασίκου, που είναι επίσης υπουργός Πετρελαϊκών Πόρων της Νιγηρίας, χαρακτήρισε απαραίτητη μια έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για τις τιμές του μαύρου χρυσού, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν σήμερα να ακυρώσουν την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη έκτακτη σύγκληση του ΟΠΕΚ.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο μπρεντ κινούνταν προς τα 30 δολάρια το βαρέλι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών πριν σημειώσουν και πάλι οριακή άνοδο. Από τα μέσα του 2014 έχουν χάσει περίπου τα τρία τέταρτα της αξίας τους.

Αυτές οι συνθήκες στην αγορά υποστηρίζουν το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνεδρίασης προκειμένου να συζητηθεί κατά πόσο ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική, δήλωσε ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαϊκών Πόρτων Εμανουέλ Ίμπε Κασίκου σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στο Αμπού Ντάμπι.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ μπιν Μοχάμεντ αλ Μαζρούι δήλωσε στη συνέχεια στο ίδιο συνέδριο ότι η τρέχουσα στρατηγική του ΟΠΕΚ αποδίδει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτραπεί κάτι τέτοιο – ίσως μεταξύ ενός και ενάμισι έτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι «δύσκολο» για την αγορά πετρελαίου, θα υπάρξει σταδιακά ανάκαμψη αργότερα μέσα στη χρονιά, χάρη στην αναμενόμενη μείωση της παραγωγής από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: