12 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τα δραματικά λεπτά που συγκλόνισαν την Πόλη

Τα δραματικά λεπτά που συγκλόνισαν την Πόλη
Καμικάζι αυτοκτονίας αιματοκύλησε το πρωί της Δευτέρας την καρδιά της Κωνσταντινούπολης, αφήνοντας πίσω του διαμελισμένα πτώματα αθώων τουριστών και δεκαπέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση. 

Εικόνες από τα τουρκικά ΜΜΕ έδειχναν νεκρούς να κείτονται στο πλακόστρωτο, την ώρα που διασώστες προσπαθούσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίεςΗ ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε από την πυροδότηση των εκρηκτικών του έγινε αισθητή σε ακτίνα χιλιομέτρων, ο αντίκτυπός της ωστόσο ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα της Τουρκίας: Η πλειοψηφία των δέκα νεκρών είναι γερμανικής καταγωγής, με αποτέλεσμα η επίθεση να συγκλονίζει τον δυτικό κόσμο και να επαναφέρει μνήμες από τις επιθέσεις του Παρισιού.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Οι τουρκικές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ Γερμανία και Αυστρία εξέδωσαν τουριστική οδηγία για τους ταξιδιώτες ότι υπάρχει  κίνδυνος βίαιων περιστατικών και τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Τουρκία.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν οι αντικρουόμενες πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να φωτογραφίσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο ως υπεύθυνη για την τρομοκρατική ενέργεια. 


Η στιγμή της έκρηξης στην πλατεία Σουλταναχμέτ, όπως την κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.
Η στιγμή της έκρηξης στην πλατεία Σουλταναχμέτ, όπως την κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.


(Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες από τον τόπο της επίθεσης)







Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι ο βομβιστής καμικάζι που σκόρπισε τον θάνατο στην πλατεία Σουλταναχμέτ, ήταν ένας νεαρός συριακής καταγωγής με διασυνδέσεις σε οργανώσεις τζιχαντιστών. 

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο ταυτοποίησαν ως δράστη της επίθεσης μια 28χρονη γυναίκα, τη Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, η οποία φέρεται να είχε εισέλθει πρόσφατα στην Τουρκία από τη Συρία. Η Φαντλί δεν βρισκόταν σε λίστα με υπόπτους για τρομοκρατικές διασυνδέσεις την οποία έχουν καταρτίσει οι τουρκικές αρχές. 

Η ταυτοποίηση της Φαντλί δεν έχει επισημοποιηθεί μέχρι στιγμής από τις τουρκικές Αρχές.

Το μακελειό της Πόλης

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 10.18 το πρωί στην κεντρική πλατεία Σουλταναχμέτ, δίπλα στο Μπλε Τζαμί και πολύ κοντά σε στάση του τραμ που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτη κόσμο. Το συγκεκριμένο σημείο θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά της πόλης, καθώς εκεί βρίσκονται μεταξύ άλλων ο οβελίσκος του Θεοδόσιου και η Αγιά Σοφιά. 

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς»Τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, κάνουν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά την ώρα που βρισκόταν ανάμεσα σε γκρουπ ξένων τουριστών -στην πλειονότητά τους ασιατικής καταγωγής.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για διαμελισμένα πτώματα και για δεκάδες τραυματίες, ενώ κάμερα κατέγραψε τη στιγμή της έκρηξης. Εικόνες από τα τουρκικά ΜΜΕ έδειχναν νεκρούς να κείτονται στο πλακόστρωτο, την ώρα που διασώστες προσπαθούσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες.

«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος» δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς». Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Στην περιοχή, που αποκλείστηκε αμέσως από την αστυνομία, έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα, καθώς και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, όπου καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου.


 


Λίγη ώρα μετά την πρώτη έκρηξη κοντά στο Μπλε Τζαμί σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη σε μεγάλο υπό κατασκευή ξενοδοχείο στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά τον απεγκλωβισμό είκοσι εργατών. Τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται μεταξύ τους αλλά συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα προκαλώντας πανικό και συναγερμό σε ολόκληρη την πόλη.



Τα θύματα της επίθεσης : Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περισσότερα από 15 άτομα μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο, ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος.                                                                                             Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον εννέα από τους δέκα ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν Γερμανοί υπήκοοι.Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέβασαν τον αριθμός των νεκρών στους 11, καθώς όπως ανέφεραν ένας τραυματίας υπέκυψε στα τραύματά του, ωστόσο μέχρι στιγμής η πληροφορία δεν έχει επαληθευτεί από τις τουρκικές Αρχές.

Το διάγγελμα Ερντογάν για την ταυτότητα του βομβιστή

Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε «επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο», τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρόεδρος της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

«Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες με τον ίδιο τρόπο και την ίδια προσοχή» πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της βομβιστικής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και Τούρκοι πολίτες.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, οι Aρχές διεξάγουν έρευνες για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τυχόν εμπλοκή οργανωμένου δικτύου πίσω από το συγκεκριμένο «χτύπημα» στην καρδιά της πόλης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, οι Αρχές αναγνώρισαν τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος φέρεται να είναι ένας Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988 και διερευνούν τις διασυνδέσεις του (σ.σ.: οι οποίες πιθανώς να σχετίζονται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο).

Ο κ. Κουρτουλμούς κατέληξε σημειώνοντας ότι 2 από τους 15 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένος την τρομοκρατία. «Όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν υπήκοοι ξένων χωρών» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. 
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Χαλιφάτου και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.
Διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή της Κωνσταντινούπολης και θα τα τιμωρήσει.
Η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για την έκρηξη
Η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για την έκρηξηΟ κ. Νταβούτογλου συγκάλεσε στην Άγκυρα έκτακτη συνεδρίαση. Στη σύσκεψη συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της Ασφάλειας -ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.                  Η στάση της  Μέρκελ και η προειδοποίηση του Βερολίνου στους ταξιδιώτες                                                                                                                                      
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στην επικοινωνία τους, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώνονται σχετικά με τις λεπτομέρειες από τη συνεχιζόμενη έρευνα όσον αφορά στην επίθεση.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκονται Γερμανοί πολίτες.

«Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημο πρόσωπό της» τόνισε η καγκελάριος. «Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το γερμανικό και το αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα πλήθη και τις συγκεντρώσεις στις πόλεις της Τουρκίας, ειδικά κοντά σε τουριστικά σημεία, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης

Με οδηγία που εξέδωσαν, προειδοποιούν τους ταξιδιώτες ότι υπάρχει κίνδυνος βίαιων περιστατικών και τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Τουρκία.

Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για Έλληνες πολίτες μεταξύ των νεκρών.


Τα μηνύματα του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter
Τα μηνύματα του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter


Το σημείο της επίθεσης...

Χάρτης με το σημείο της έκρηξης
Χάρτης με το σημείο της έκρηξης


Σε κύκλο η πλατεία Σουλταναχμέτ










Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή






«Βουτιά» της τουρκικής λίρας

Πτώση κατέγραψαν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: